Guvernul pregateste schimbari majore in Codul Muncii. Reguli mai dure pentru angajatori

Tineri absolventi consulta listele cu posturi disponibile, inainte de a intra la Bursa Locurilor de Munca pentru Absolventi, organizata de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti (AMOFM), in Bucuresti, vineri, 25 septembrie 2009.

Guvernul va modifica mai multe prevederi din actualul Cod al Muncii in intentia de a lupta impotriva muncii la negru.

CITESTE SI: Primele ‘victime’ dupa ordinul primarului Nicolae Robu la Timisoara 

Concret, angajatorii vor fi obligati sa incheie contract individual de munca salariatului cu o zi inainte de inceperea efectiva a lucrului de catre acesta, in caz contrar vor fi sanctionati pentru munca la negru. Contractul de munca incheiat in forma verbala va fi valabil si considerat incheiat pe perioada nedeterminata. Actul aditional la contract va fi incheiat inainte de producerea efectelor juridice ale modificarii pe care le aduce si nu in 20 de zile lucratoare dupa producerea modificarii, cum se intampla acum.

Cum se schimba Codul Muncii

Prima schimbare: o definire clara a muncii la negru si a muncii la gri.

Munca nedeclarata se defineste ca fiind:
– primirea la munca a unei persoane, fara incheierea contractului individual de munca in ziua anterioara inceperii lucrului.
– neinregistrarea contractului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii lucrului.
– primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat.
– primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

CITESTE SI: Operatiune urmarita cu sufletul la gura in vestul tarii! Un politist a fost aplaudat la scena deschisa pentru curajul sau! Cum a devenit erou? 

A doua schimbare: contractul de munca incheiat in forma verbala va fi valabil, echivalent cu cel incheiat in scris si considerat incheiat pe perioada nedeterminata.

Angajatorii vor putea fi sanctionati de Inspectia Muncii daca au angajati fara forme legale carora le-au promis ca le incheie contracte de munca, dar nu au facut-o.

Citeste mai multe: AICI

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.