Guvernul renunta la anul 2015 ca obiectiv pentru trecerea la euro

Moneda euro

Guvernul a renuntat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, termen mentionat cu regularitate in anii anteriori, si a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, potrivit noului program de convergenta, document obtinut de Mediafax si pe care Executivul urmeaza sa il transmita Comisiei Europene.

Termenul estimat pentru intrarea Romaniei in ERM-II a fost introdus in proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014. In document nu mai este insa mentinut si angajamentul asumat distinct in perioada anterioara, de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015.

In documentul precedent, elaborat de Guvern in primavara anului trecut, se aprecia ca, avand in vedere necesitatea implementarii unor reforme structurale suplimentare care sa duca la cresterea flexibilitatii economiei romanesti si a capacitatii acesteia de a face fata socurilor asimetrice, moneda nationala nu va putea intra in mecanismul ratei de schimb II (ERM-II) „mai devreme de 2012”, iar pentru moneda euro era stabilit in mod distinct ca va fi adoptata la 1 ianuarie 2015.

In proiectul noului program de convergenta sunt mentinute aceleasi argumente de continuare a reformei, dar se estimeaza doar ca intrarea in ERM-II se va produce „in perspectiva anilor 2013-2014”, fara nicio referire exacta la momentul adoptarii euro.

„Avand in vedere necesitatea continuarii reformelor structurale menite sa creasca flexibilitatea economiei romanesti si capacitatea acesteia de a face fata eventualelor socuri asimetrice, se apreciaza ca moneda nationala va putea intra in mecanismul ratei de schimb II (ERM II) in perspectiva anilor 2013-2014. Aceasta apreciere are in vedere si necesitatea indeplinirii sustenabile ex-ante a criteriilor de la Maastricht, inclusiv prin intermediul consolidarii fiscale durabile, care sa conduca la maximizarea probabilitatii ca Romania sa-si limiteze la cei doi ani obligatorii durata participarii la mecanismul ratelor de schimb II. Se considera ca atat perioada anterioara intrarii in ERM II, cat si cea a participarii in acest mecanism vor reprezenta etape importante ale procesului de convergenta nominala si reala a economiei romanesti, ce este prognozat a se relua ulterior incheierii perioadei de contractie economica substantiala”, se arata in document.

Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat in luna septembrie ca probabilitatea ca Romania sa nu poata intra in mecanismul ratelor de schimb in 2012, conditie obligatorie pentru intrarea in zona euro in 2015, este foarte ridicata, insa obiectivul trebuie mentinut ca semnal politic.

Mai multi oficiali, printre care presedintele Traian Basescu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, au vorbit insa in ultima vreme de posibilitatea amanarii intrarii Romaniei la zona euro fata de calendarul actual de aderare, care stabileste adoptarea euro in 2015.

Cele mai multe opinii vorbesc de o amanare de cel mult doi ani, perioada in care Romania ar putea continua reformele structurale, beneficiind de avantajul unei politici monetare independente. In acest interval, banca centrala ar putea calibra mai bine rata de schimb la care se va face trecerea de la leu la euro.

In noiembrie 2010, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a declarat ca Romania ar trebui sa amane momentul aderarii la zona euro daca in urmatoarele luni se va constata ca efortul de consolidare fiscala nu este sustinut de populatie, aratand insa ca prelungirea pana in 2018 este un obiectiv mult prea indelungat.

Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu a declarat ca va declansa o discutie la nivelul BNR, a Guvernului, a analistilor, pentru a se ajunge la o concluzie daca este bine ca Romania sa-si mentina obiectivul 2015 pentru accesul la moneda euro sau va trebui imbunatatita performanta economica.

Si seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, s-a pronuntat pe aceasta tema, declarand la inceputul anului ca tarile cu regim flexibil al cursului de schimb, printre care si Romania, nu trebuie sa se grabeasca cu aderarea la euro, ci sa profite de avantajul unei politici monetare proprii.

Un document oficial prezentat, saptamana trecuta, de Mediafax releva ca Guvernul ia in calcul amanarea aderarii Romaniei la zona euro cu 1-2 ani, peste termenul de 1 ianuarie 2015 anuntat oficial de autoritati, considerand ca in acest interval politicile monetare si fiscale trebuie consolidate, astfel incat cursul de schimb sa fie unul de echilibru la momentul aderarii.

In luna decembrie a anului trecut, seful statului a declarat ca Romania va stabili in prima jumatate din 2011 daca va mentine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea in zona euro.

Programul de convergenta al Romaniei este revizuit anual si transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ne-au reformat astia de ne-a iesit pe ochi. Totul merge foarte „programat” de nimeni nu mai stie care erau termenele initiale pentru nimic. Suntem modernizati incat nu ne mai cauta nici un investitor. Toti am ajuns neamuri intre noi si toti cu basescu. Nu-i bai ca nu aderam la euro, ca numa’ bine avem motiv suplimentar sa ne pocaim. Ne pocaim toti si ne luam baticuri portocalii. Si atunci nu va mai conta moneda in care dam spaga. Poa’ sa fie si rubla ca oricum nu vom avea destule. Bleah.