Guvernul renunta la forfetar! Firmele mici vor plati un impozit de 3% pe venit?

UPDATE: Vesti bune pentru zeci de mii de companii private din Romania. De anul viitor nu se mai introduce impozitul forfetar, ceea ce inseamna ca firmele raman cu mai multi bani pentru a creste salariile si pentru dezvoltare.

Noua taxa ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011, insa guvernantii si-au dat seama ca le va fi prea greu sa numere toate mesele din restaurante sau toate camerele din hoteluri, asa ca au renuntat la idee.

Impozitul forfetar ar fi trebuit sa inlocuiasca impozitul minim, care a fost eliminat de la 1 octombrie si care a dus la desfiintarea a zeci de mii de firme.

Taxa urma sa fie aplicata in domeniile cu evaziune fiscala ridicata. Vorbim aici de baruri, restaurante, hoteluri, companii de transport, frizerii, ateliere de reparatii sau spalatorii.

Intre timp, autoritatile s-au razgandit, iar acum iau in calcul revenirea la impozitul de 3% pe veniturile microintreprinderilor.

Vorbim aici de societatile care au pana la 9 angajati si ale caror venituri anuale nu deapsesc 100.000 de euro.


Guvernul a decis sa renunte la introducerea impozitului forfetar si analizeaza posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microintreprinderilor, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Impozitul forfetar urma sa fie introdus din ianuarie anul viitor ca masura compensatorie la impozitul minim care a fost eliminat de la 1 octombrie.

Pentru a realiza tinta de deficit stabilita pentru 2011 si pentru a compensa eliminarea impozitului minim, Guvernul s-a angajat in scrisoarea catre FMI sa continue reformele in sectorul sanatate pentru a imbunatati veniturile si sa controleze mai bine cheltuielile.

Potrivit surselor, reintroducerea impozitului de 3% pe venitul microintreprinderilor este una din variantele care vor fi analizate impreuna cu Comisia Europeana si FMI pentru optimizarea sistemului fiscal si o mai buna colectare a veniturilor.

Pana la sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani pana la 3% din venituri.

Aceasta prevedere nu a mai fost aplicata si in 2010. Microinterprinderile sunt societati cu pana la 9 angajati si venituri anuale de cel mult 100.000 de euro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.