TIMISOARA. Festivalul International de Film Timishort a pregatit timisorenilor un sfarsit de saptamana plin de scurtmetraje. Proiectiile vor avea loc intre 15 si 18 octombrie la Cinema Timis, Ambasada si Sala 2 a Teatrului National Timisoara.
Gala de deschidere va avea loc joi, 15 octombrie la Cinema Timis, incepand cu ora 19.00.
Peste 100 de scurtmetraje din Romania si din toata lumea vor concura pentru premiile Timishort. Competitiile aduna impreuna regizori din peste 20 de tari care vor lua parte la proiectii si vor raspunde la intreabarile publicului. Decernarea trofeelor se intampla duminica de la ora 20.00, la Cinema Timis, cand vor fi proiectate inca odata filmele castigatoare din cadrul competitiei nationale, internationale si Videorama – sectiunea filmelor experimentale.
Cea de-a saptea editie a festivalului il are ca invitat special pe regizorul Andrew Brand, a carui activitate cinematografica va fi prezentata la Timishort. Scurtmetrajele lui cuprind o gama larga de genuri, de la drama, horror sau animatie pana la documentar experimental. Dupa studiile de Arte Frumoase de la Nottingham Trent University, unde s-a specializat in instalatii video, Andrew a continuat cu o cariera in realizarea de filme, presarata cu numeroase premii internationale. Seria de scurtmetraje create de Andrew Brand poate fi urmarita duminica, 18 octombrie de la ora 16.00 la Cinema Timis.
Anul acesta, Timishort isi propune sa porneasca o traditie noua prin debutul categoriei de scurtmetraje dedicate copiilor: TimiKids. Sectiunea va fi difuzata vineri, 16 octombrie, ora 12.00 la Cinema Timis. Datorita parteneriatului cu Sfera Timisoarei, la proiectii vor putea fi prezenti copii din centrele de protectie alaturi de scolarii de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau si de la Liceului Pedagogic Carmen Sylva.
In fiecare an, Timishort focalizeaza atentia asupra celor mai recente realizari din anumite tari. Daca anul trecut invitata a fost Islanda, anul acesta accentul cade pe Serbia si Muntenegru, cu o selectie de scurtmetraje de referinta. De asemenea, scoala care viziteza aceasa editie a festivalului este Studioul National de Arta Contemporana Le Fresnoy din Franta. Le Fresnoy este un centru de studii post-universitare avansate in domeniul artistic, multi-media si al audio-vizual si care aduce la Timishort o colectie din cele mai bune scurtmetraje realizate in ultimii ani.
Programul complet al festivalului este disponibil pe www.timishort.ro.