TIMISOARA. Timisorenii sunt asteptati in a doua jumatate a lunii martie la prima mare actiune de impadurire din 2020 organizata de asociatia „Plantam fapte bune”.
CITESTE SI: Taierea unui stejar istoric isca furia peisagistilor, la Timisoara. Primaria: Era bolnav
In Luna Padurii, Plantam fapte bune in Romania deschide seria actiunilor de plantare din primavara, la nivel national.
“De Ziua Internationala a Padurii, vom desfasura actiunea de replantare a puietilor forestieri pe dealul de la Cralovat. Precipitatiile insuficiente si lipsa zapezii ne-au provocat sa schimbam strategia silvica si sa efectuam cu motoburghiul o mare parte din gropi. Acolo unde nu se poate, din cauza inclinatiei prea mari a terenului, se vor executa gropile manual, cu cazmaua, in ziua plantarii. Totodata, pregatim si rezerve de apa pentru udarea puietilor. Speram ca in final, sa evitam pierderile mari de puieti, si in urmatorii ani acel deal, sa ne dea padurea mult dorita, cu rol de prevenire alunecare teren si de creare a unui habitat prielnic dezvoltarii armonioase a zonei silvice si a faunei”, a mentionat Andreia Schneider, coordonator local Timis.
In 21 martie 2020 la Cralovat, la Topolovatu Mare, in judetul Timis, voluntarii vor impaduri 2 hectare din deal cu 10.000 de puieti forestieri de cer, paltin, frasin, cu ajutorul a 600 de voluntari.
Echipa organizatorica pune la dispozitia voluntarilor: materialul saditor, manusi de protectie, unelte, cafea, ceai, sandwich-uri, fructe, serviciu de prim ajutor, galeti pentru udat si toalete ecologice. Organizatorii incurajeaza voluntarii sa isi aduca de acasa apa in recipiente proprii reutilizabile.
Suportul tehnic de specialitate va fi asigurat la teren de catre reprezentanti ai Facultatii de Silvicultura si Horticultura, ai Facultatii de Agricultura, din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara.
Voluntarii interesati sa participe se pot inscrie pe www.plantamfaptebune.ro (din meniu se alege „Fii Voluntar”, apoi „inscrie-te la plantare”, urmarind instructiunile existente) pana la data de 11 martie inclusiv (miercuri).
Pareri
Toate bune si frumoase, laudabila actiunea, dar de ce nu se scot puscariasi la lucru stau acolo si dospesc pe 2000 lei lunar, cheltuieli de intretinere din bani publici. Ar putea fi scosi la impaduriri, constructii de drumuri etc.
Nu e rea ideea cu detinutii scosi la lucru….Le face bine si lor,mai vad lumea si respira aer curat..Doar ca ei nu cred ca fac voluntariat.Penitenciarul castiga din munca lor…Dar padurea trebuie refacuta,macar in parte.
Fraierii si idealisti impaduresc si smecherii taie. Tot se scot in fata actiunile astea cu impaduririle, dar nu se face nimic impotriva celor care taie mai ales ilegal.
Ar fi interesant sa se meargă în locurile in care s-au mai făcut asemenea impaduriri in anii trecuți, tot prin acțiuni similare, și să se constate evolutia acestora în timp. Am participat la împăduriri înaintea campaniilor electorale, împăduriri făcute de tineri entuziaști de la diverse partide, care însă din pacate după un an și dispărut cu desăvârșire.
Felicitari pentru frumoasa initiativa! O mica problema: se vor duce la Cralovat 600 de voluntari cu 600 de masini? Nu e chiar foarte ecologic.