Halebarda din secolul al XVIII-lea, expusa la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. O arma de exceptie poate fi vazuta de timisoreni sau turisti la Muzeul National al Banatului in expozitia de arme din Bastionul Theresia.

Este vorba despre o halebarda a infanteriei austriece, folosita in perioada Imperiului Habsburgic in secolul al XVIII-alea. Arma, ce impresioneaza prin detaliile realizate de maestrii armuriei, poate fi vazuta de miercuri pana duminica intre orele 10 si 18.

Varful din otel al halebardei este lat, avand o lama pe ambele parti si terminandu-se cu un varf ascutit. Baza varfului se incheie cu un capat elipsoid, decorat cu ornamente florale stilizate. Carligul de otel, lat si drept, se termina cu un varf ascutit, purtand aceeasi decorare elaborata. In partea dreapta, se remarca o marca semnata, atestand autenticitatea piesei. Toporul din otel, cu lama dreapta si paralela cu manerul, este si el bogat ornamentat, avand pe ambele parti cate un ornament central„, au transmis reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Va reamintim, iunie este Luna CONSTRUCTIM SA la Muzeul National al Banatului (MNaB), cea in care absolut toti vizitatorii au accesul gratuit, in intervalul 1 – 30 iunie. In luna iunie 2024 Muzeul National al Banatului din Timisoara intampina publicul cu sase expozitii:

– PATRIMONIUM 2022 – 2023, expozitia noilor piese de patrimoniu din colectia muzeului

– Spatiile Oravitzan – universul artistic unic al maestrului Silviu Oravitzan, unde spatiul si culoarea se impletesc intr-o armonie vizuala unica

– Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colectia Muzeului National al Banatului – o colectie de peste 40 de piese din colectia de arme a muzeului, printre care si cele mai spectaculoase si recognoscibile arme albe din patrimoniul institutiei, incepand din secolul al XIII-lea si pana la mijlocul secolului XX

– Arme care au faurit Romania – o calatorie unica prin istoria militara a Romaniei, prin intermediul unor piese din colecția privata a meșterului faurar Cosmin Pop, cunoscut mai ales ca „Fiare din Beci” in lumea reenactmentului. Expoziția ofera un periplu prin evoluția armamentului alb, din Antichitate pana in perioada Primului Razboi Mondial

– Istoria militara a Banatului – Vizitatorii au prilejul sa admire uniforme, arme și piese de echipament militar de la inceputul secolului al XVIII-lea care au fost in dotarea armatelor habsburgice și otomane, precum și ale armatei romane din primul razboi mondial

– Muzeul Popa’S – dedicat lui Stefan Popa Popa ’S, artist omologat in 1995 de Cartea Recordurilor, ca fiind cel mai rapid caricaturist din lume.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.