Haosul publicitatii stradale din zona istorica a Timisoarei. Ce reclama Directia pentru Cultura

TIMISOARA. Reclamele amplasate la intrarile in magazine sau restaurante ori localuri din oras au nevoie de o serie de autorizatii si avize emise de diverse autoritati locale. Mai mult, acestea trebuie sa respecte si un regulament specific atunci cand sunt montate in zona istorica a orasului. Sau cel putin asa ar trebui.

CITESTE SI: Se ‘da cu verde’ pe noile piste de biciclete de pe un bulevard din Timisoara. Reprezentantii Primariei, despre vopsea: ‘Are aderenta foarte buna si e omologata’ 

Regulamentul privind amplasarea publicitatii stradale este considerat abrogat de catre autoritatile timisene de aproape 4 ani, iar asta pentru ca o lege adoptata in 2014 impunea elaborarea unui nou regulament privind publicitatea stradala.

Acesta din urma a fost elaborat de catre Primaria Timisoara abia acum si momentan mai sunt necesare modificari, spun cei de la Directia Judeteana pentru Cultura Timis, care mai adauga ca nu le-a fost cerut inca un punct de vedere oficial. Practic, una din institutiile care trebuie sa emita avize pentru orice reclama pusa in zona istorica nu este luata in calcul.

‘Acest regulament trebuie sa fie aprobat de catre Comisia Zonala a Monumentelor Istorice si sa ni se dea posibilitatea de a interveni asupra lui pentru ca am mai avut un regulament, cel de cromatica, care a fost aplicat fara sa ni se ceara acordul, iar apoi a trebuit sa inventam o intreaga procedura de stabilire a culorilor in zona istorica, ceea ce a dus la disfunctionalitati destul de mari pentru cei ce repara aceste cladiri. Primaria tine de regulament, noi spuneam ca fiecare cladire are particularitatea ei, inclusiv cromatica si am ajuns in zona in care in loc sa reglementam mai bine ceea ce se intampla in zona istorica, ajungem sa rezolvam problemele doar punctual’, a precizat Sorin Predescu, seful DJC Timis.

Regulamentul este postat pe site-ul Primariei Timisoara, AICI. Cei de la Directia pentru Cultura spun ca forma actuala a acestuia este ambigua iar unele prevederi sunt greu aplicabile pentru ca fiecare cladire istorica este unica.

‘Sunt niste limite foarte ingineresti despre cat de mare poate sa fie, la ce inaltime sa fie un anumit semn publicitar, ceea ce in cazul cladirilor istorice poate fi destul de diferit pentru ca, daca la nivelul intregului oras se poate imagina o politica cat de cat unitara de publicitate, in zona istorica ar trebui sa fie cat mai putina publicitate. In al doilea rand, fiecare semn publicitar ar trebui sa se poata adapta zonei istorice’, a mai spus Sorin Predescu.

In lipsa unui regulament clar, in acest moment, in zona istorica este un haos din punct de vedere publicitar. Se asteapta insa forma finala a documentului, ce urmeaza sa fie votat in Consiliul Local.

Dosarul pentru o reclama luminoasa de exemplu, pusa deasupra usii unui restaurant, are nevoie de multime de avize. Drumul incepe la un arhitect.

‘In primul rand e nevoie de un certificat de urbanism pentru orice constructie, cu titlul de <amplasare reclama>. In acest certificat se cer o serie de avize. Pentru zona istorica, cel mai important aviz este cel de la Directia Judeteana pentru Cultura, se cere si un punct de vedere de la Mediu si in general si un aviz e gestiune deseuri de la Primarie, pentru a explica cum este curatata zona dupa amplasarea reclamei. Mai este necesara si autorizatia de la primarie. Proiectul trebuie intocmit de specialisti – arhitecti si ingineri de rezistenta – si trebuie verificat la cel putin 3 cerinte de calitate: siguranta in exploatare, siguranta la incendiu si rezistenta si stabilitate.  Tot procesul dureaza minimum 3 luni’, ne-a povestit un arhitect timisorean.

Totusi, astfel de dosare ajung sa treaca si fara avizul celor de la DJC Timis, iar reclamele sunt amplasate chiar si in zonele istorice desi dosarele nu sunt complete. Proprietarii risca amenzi in aceste conditii, pe care le si primesc, insa numai in urma unor verificari, pe care nu e inca limpede cine le face si cand.

‘La Directia pentru Cultura se motiveaza ca nu au destui oameni sa mearga pe teren sa dea amenzi in masura in care ar trebui sa o faca. Se autosesizeaza doar atunci cand pot, cand vad si cand observa sau la sesizarea vecinilor, dar ar trebui sa fie toate verificate’, ne-a mai explicat arhitectul timisorean.

CITESTE SI: Intalnire de suflet. Cu lacrimi in ochi si speranta in priviri, zeci de batrani din Timisoara au luat cina cu mitropolitul Banatului 

La DJC Timis, institutie subordonata Ministerului Culturii, lucreaza mai putin de 10 oameni. Dintre acestia, doar unul singur se ocupa de zona de monumente din intregul judet, alaturi de un colaborator.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.