Harta. Cand intra in vacanta elevii in februarie 2023, dupa ce fiecare judet si-a ales perioada

30 de judete au decis ca vacanta intersemestriala din luna februarie, in anul scolar 2022-2023 sa fie in ultima saptamana, 10 judete in cea de-a treia saptamana, iar pentru elevii din Bucuresti si Suceava aceasta vacanta va fi in cea de-a doua saptamana din februarie 2023.

CITESTE SI: Fara teze, fara medii semestriale si cu mai multa autonomie pentru profesori. Schimbari radicale in invatamant anuntate de ministrul Educatiei 

Anuntul a fost facut luni de ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu, dupa ce parintii si reprezentantii scolilor au fost solicitati sa-si spuna parerea zilele trecute.

A fost stabilita pozitionarea vacantei mobile din luna februarie in intreg sistemul national de invatamant.
Sunt 30 de judete care au decis ca vacanta din luna februarie sa fie in ultima saptamana, sunt zece judete care au decis ca vacanta sa fie in cea de-a doua saptamana a lunii februarie, este vorba de judetele Arges, Bihor, Bistrita-Nasaud, Calarasi, Cluj, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Teleorman si Prahova. Si sunt Bucurestiul si Suceava care au decis ca saptamana de vacanta din luna februarie sa fie cea de-a doua saptamana.
Deci doua judete au decis in a doua saptamana, zece judete au decis in a treia saptamana si 30 de judete au decis in a patra, ultima saptamana din februarie
”, a transmis luni ministrul Educatiei.

Structura anului scolar 2022-2023 potrivit Ordinului 3.505

Scoala incepe in 5 septembrie 2022.

Anul școlar 2022-2023 se structurează astfel:

cursuri – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;

vacanță – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

cursuri – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;

vacanță – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

cursuri – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;

vacanță – o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6-26 februarie 2023;

cursuri – de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;

vacanță – de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;

cursuri – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;

vacanță – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Programul național „Școală altfel“ și Programul „Săptămâna verde“ se desfășoară în perioada 27 februarie-16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, decise de fiecare unitate de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Regionalizarea ar permite optimizarea multor activitati si reducerea substantiala a cheltuielilor bugetare. Din pacate lingaii de partid au prioritate, cum ar putea fi recompensati si cine ar mai vota valorile cocotate in varful pertidelor.

  2. Judetele si-au ales perioada…
    Din pacate am lipsit la aceste alegeri 🙂
    Cine a fost prezent?
    Acum pe bune… Cum/cine a ales aceasta vacanta in Timis?

    • Parintii care au copii inscrisi la scoala.

  3. Am 3 copii elevi si consider ca aceasta reorganizare a anului scolar (plus celelalte cateva modificari) e cel mai bun lucru care s-a intamplat in ultimii zeci de ani in invatamantul romanesc. Era absolut inuman sa tii copiii din 15 septembrie pana in 20 decembrie incontinuu in scoala! Eram singura tara din Europa si probabil din lume cu acest program.
    Eliminarea tezelor: poate fi o optiune buna daca profesorii reusesc sa isi sistematizeze materia pe cateva capitole importante a caror predare si intelegere de catre elevi (nu memorare) intre cele 4-5 vacante si ar reprezenta un plus pentru cunostintele acumulate de catre elevi. Tezele au devenit irelevante de cand conteaza numai 25% din medie – uneori aveau „greutate” mai mica decat o nota obisnuita.
    O singura medie pe an la fiecare materie, cu numar de note egal cu n+3 (n=numarul de ore) – un alt plus mare, pentru ca erau multe materii la care se dadeau cate doua note pe semestru, care se intampla sa fie irelevante pentru cunostintele acumulate: se puteau „vana” doua note bune fara a avea habar de materie sau se intampla ca elevii sa fie prinsi cu doua note proaste (la clasele a 5-a, de exemplu, poate sa intervina emotia trecerii de la invatatori la profesori), desi erau silitori. Cu minim 5 note pe an se vede mai bine nivelul elevului.
    Singurul lucru care poate fi refacut: Ministerul sa fie cel care decide pentru fiecare judet care va fi saptamana libera din februarie. Ideea e ca profesorii (de scoala sau de sporturi/activitati extrascolare) sa poata organiza tabere de iarna. Dar acestea nu se pot organiza eficient atunci cand toate judetele dintr-o anumita zona a tarii isi aleg vacanta in aceeasi saptamana. Astfel, ministerul face o harta colorata echilibrat in cele 3 culori pentru cele 3 saptamani, ceva in genul sariturii calului: de ex. in regiunea de vest, din cele 3 judete doua vor avea vacanta in prima saptamana, una in a doua, iar cealalta in ultima saptamana. La fel, in sud – 3-2-2 judete etc. Mai conteaza si numarul de locuitori in impartirea asta, adica Timisul va fi singur (fiind cel mai populat), Aradul singur, iar Hunedoara va fi cu Carasul.
    Mai ar fi multe de schimbat, dar si acesti pasi mici sunt de apreciat!

    • … cele 4 judete ale regiunii de vest. Se vede ca in continuare le numesc pe cele 4.