Harta orasului, straturile Pamantului si diversitatea frunzelor pe trei fantani publice din Timisoara

TIMISOARA. Trei fantani publice din Timisoara vor fi transformate total de 12 artisti, care le confera personalitate printr-o impodobire spectaculoasa, fara precedent.

Harta orasului, diversitatea frunzelor din Parcul Botanic si straturile Pamantului sunt temele care se vor regasi pe cele trei fantani. Proiectul face parte din programul La PAS, derulat de Asociatia CRIES in parteneriat cu Asociatia Timisoara Capitala Europeana a Culturii.

CITESTE SI: Aplicatia care traduce mieunatul pisicilor. Cum functioneaza si cate expresii cunoaste 

In Timisoara sunt peste 90 de fantani publice forate la mare adancime, care sunt folosite zilnic de mii de timisoreni. Trei dintre acestea, cele amplasate in Parcul Regina Maria, Parcul Botanic si in Piata 700, au fost incluse in programul La PAS si vor avea parte de interventii artistice pentru a atrage atentia publicului asupra consumului responsabil de apa.

In Parcul Regina Maria, artistele Andreea Medar si Malina Ionescu construiesc din fragmente, asemenea unui puzzle, o harta a locurilor importante din Timisoara: strazi, cladiri, spatii ale locuirii si ale memoriei afective – individuale sau comune.

Una dintre particularitatile geografice specifice Timisoarei este panza sa freatica, organizata prin sistemul de drenaj cu canale care a transformat configurarea intregului teritoriu dar care ramane latent, in profunzime, o prezenta in acelasi timp concreta si una cu valoare originara, initiatoare, care contine si transmite istoria locului”, spun artistele.

Grupul artistic NAVA C2 (format din Rares Moldovan, Ilie Duta, Dorian Bolca, Carmen Nicolau, Blaj Lorin, Bolca Bogdan, Daniel Tudora) va da o noua personalite fantanii din Parcul Botanic, transformand-o in „Fantana cu frunze”.

Ne-am hotarat sa alegem un numar de frunze specifice speciilor de copaci ce inconjoara fantana si sa le transpunem in elemente ceramice aplicate ulterior pe suprafata fantanii” – explica artistii.

Artistii Lapsus (Alex Boca, Catalin Batranu si Eugen Tibulac) vor lucra la fantana din Piata 700 si au decis sa aplice mozaic colorat ce ilustreaza straturile pamantului – mantaua exterioara in care circula apa, forme de relief si motive inspirate din scoarta terestra.

Odata cu urbanizarea, circulatia apei a fost directionata de oameni in <<oaze>> de beton controlate, surse izolate de mediul salbatic si profund in care ea curge libera. Prin interventia noastra transformam fantana intr-un obiect asemanator planetei Pamant, pastrandu-i forma rectangulara, ca sa sugeram contrastul dintre liniile drepte si calculate construite de oameni si sursa originala a apei – natura”, povestesc cei de la Lapsus.

Prin acest proiect, programul La PAS continua seria campaniilor de constientizare privind un comportament responsabil in ceea ce priveste resursele naturale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. bravo si succes