Honda, Renault si Peugeot, cele mai folosite masini pentru raliurile din Timis. Investitiile in masinile de curse sunt foarte costisitoare

Printre cele mai folosite masini de curse, cu care participa pilotii timiseni in campionatul judetean sunt Honda, Renault si Peugeot. Bineinteles, si alte marci sunt prezente, cu rezultate foarte bune pe pista, dar cele trei marci se numara printre cele mai conduse masini. Transformate in bolizi, acestea le aduc numeroase premii intai si podiumuri celor pentru care pasiunea condusului este un mod de viata.

„Sunt foarte multe Honda care participa in Campionatul Judetean. Sunt masini fiabile, care fac fata si pe macadam si pe asfalt foarte bine, de aceea sunt alese de multi piloti“, ne spune Sergiu Tirla, unul dintre cei mai buni piloti de curse din Timis. Masinile Honda prezinta o siguranta sporita in functionare, iar raportul calitate pret este foarte bun, ne spune pilotul echipei Opinia Timisoarei Rally Team.

„O Honda cu motor de 1.6 concureaza fara nicio problema o alta masina de 2.000 de centimetri cubi, si pe macadam si pe asfalt“, spune Sergiu “GAO“ Tirla. O alta marca de autoturism de curse care este folosit de pilotii de curse este Renault. Omologarea FIA si pasaportul tehnic, care permit participarea la curse sunt lucrurile obligatorii pe care proprietarii trebuie sa le posede. Masinile Renault, pregatite special pentru concursuri de automobilism, sunt fiabile si usor de controlat, mai ales pe macadam. A treia marca ce este folosita in concursurile din Timis este Peugeot. Cu modificari facute special pentru curse, masina concureaza orice alta marca in competitiile de profil, mai ales daca este condusa de un pilot experimentat precum Alexandru Krepelka.

Cum pregatesti masina pentru curse?

Primul pas in pregatirea masinii pentru campionatele de automobilism, mai ales in cazul celor nationale si internationale, consta in obtinerea omologarii Federatiei Internationale de Automobilism si a pasaportului tehnic al masinii. Chiar daca pentru cursele judetene standardele nu sunt atat de exigente, exista mai multe dotari pe care masina trebuie sa le aiba, mai ales in ceea ce priveste siguranta pilotului si a copilotului. Fara acestea, masina nu poate fi inscrisa in cursa. Cele mai importante modificari aduse masinii sunt facute la sistemele de siguranta. Centuri, scaune, contact general, stingator automat si alte cateva modificari aduse masinii sunt lucruri fara de care nu se poate lua startul in cursa. Pe plan secund, dar foarte importante pentru fiabilitatea masinii, sunt modificarile facute de pilotii de curse.

„Vorbim de suspensii schimbate, de cutia de viteza, de frane. Sunt foarte costisitoare aceste modificari. Nu as putea spune cat costa pentru ca banii nu se termina niciodata. Mai ales cand vorbim de macadam… mai cade ceva, mai trebuie adaugat altceva… e vorba de mii, de zeci de mii de euro“, recunoaste Sergiu Tirla.

La sfarsitul lunii august va avea loc Raliul Aradului, acolo unde pilotii timisoreni s-au prezentat foarte bine si au castigat la mai multe clase in ultimii ani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „La sfarsitul lunii august va avea loc Raliul Aradului, acolo unde pilotii timisoreni s-au prezentat foarte bine si au castigat la mai multe clase in ultimii ani.”
    Zi-mi un pilot din Timis care a castigat la „raliul Aradului” din CRR macar un loc 3 nu un loc 1 la calsa!!

  2. si care sunt acei piloti care au castigat ceva la raliul aradului in cele 4 editii de cand e la arad..,.!!!???

  3. da la noi in timisoara hondele de 500 de euro sunt masini de rally si obligatoriu fara tobe sa faca macar galagie.in germania sunt folosite in agricultura,adica care paie cu ele