TIMISOARA. Ziua Judetului Timis va fi sarbatorita in acest an cu muzica traditionala si o gala a folclorului, ca in povesti, timp de 3 zile.
CITESTE SI: O noua prelungire. Recensamantul continua pana la sfarsitul lunii
In serile de 26, 27 si 28 iulie, timisorenii sunt asteptati in Piata Operei, unde va fi organizata o hora banateana, alaturi de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul, coordonati de maestrii Brandusa si Nicolae Stanescu, celebrand astfel, cu prietenie si bucurie, un patrimoniu viu si autentic al comunitatii timisene.
In 28 iulie se sarbatoresc 103 ani de administratie romaneasca in judetul Timis. Aurel Cosma, remarcabil om politic si avocat, militant pentru Marea Unire, a devenit, in 28 iulie 1919, primul prefect al judetului Timis – Torontal, care s-a alaturat Regatului Romaniei Mari. Astfel, organizatorii vor aduce traditiile autentice romanesti din tot judetul Timis, prin 13 localitati reprezentative pentru patrimoniul timisean, castigatoare ale Festivalului – Concurs Lada cu Zestre, editia a XV-a, in Piata Operei unde, la ora 18:00, vom invarti hora banateana, asa cum faceau bunicii si strabunicii nostri. Apoi, vom strabate, cu sunet de torogoate, centrul Timisoarei pana in Parcul Rozelor, unde, de la ora 19:00, vor avea loc spectacolul de gala al Festivalului – Concurs Lada cu Zestre si decernarea premiilor.
Editia a XV-a a Festivalului-Concurs Lada cu Zestre a adunat in calendarul sau de evenimente peste 1000 de artisti din judetul, admirati de mii de spectatori. Au fost peste 20 de ore de spectacol folcloric si s-au acordat 372 de premii si 248 de trofee. In competitie au intrat 39 de localitati din judetul Timis, 22 de formatii de cantece si dansuri, 63 de recitatori dialectali, 24 de expozitii si 132 de preparate gastronomice la cele doua sectiuni ale festivalului: Laureati si Zestrea Timisului.
Marele premiu al acestei editii a ajuns la Ghiroda care a acumulat 141 de puncte la clasamentul final pe localitati.
La sectiunea: Laureati – Premiul I a fost castigat de Giarmata cu 87 de puncte, urmata de Premiul II – Faget cu 75 de puncte si Premiul III – Checea cu 69 de puncte.
La sectiunea Zestrea Timisului Premiul I a fost castigat de Comlosu Mare cu 66 de puncte, Premiul II de Asociatia ”Junii Timisului” cu 50 de puncte, iar premiul III a fost castigat de Gavojdia cu 37 de puncte.
Pe scena din Parcul Rozelor, incepand cu ora 19:00, vor urca 12 formatii de cantece si dansuri din judetul Timis, din localitatile Sannicolau Mare, Stanciova, Ghiroda, Junii Timisului, Comlosu Mare, Giarmata, Faget, Voiteg, Biled, Nitchidorf, Iecea Mare si Jimbolia. Spectacolul traditiilor banatene va fi intregit de programul prezentat de Ansamblul Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Rosca, coregrafia Brandusa si Nicolae Stanescu. Prezinta Felicia Stoian. Vor sustine un recital indragitii interpreti de muzica populara Adrian Stanca si Ciprian Roman.
Accesul publicului la toate aceste evenimente este liber.
Evenimentul va fi transmis si on-line pe paginile de Facebook:
Pareri
Sper ca vor fi si artificii,bubuituri,tunete,etc…ca altfel ce rost are?:)))