Horatiu Rada, specialist in retele electrice, la Timisoara: La noi, o pana de curent poate sa apara oricand, cu consecinte grave si de durata. In bezna a dificil sa iei decizii

TIMISOARA. Randuri pline de revolta si ingrijorare ale unui specialist in retele electrice, la Timisoara. Horatiu Rada, om de afaceri si fost director al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala a Europei, atrage din nou atentia ca pana de curent de care se tem autoritatile din Austria si ale caror exercitii de pregatire a populatiei au facut inconjurul planetei este oricand posibila in Romania.

Inginer cu o experienta de zeci de ani in administrarea, configurarea si remedierea de defectiuni in retelele electrice, Horatiu Rada precizeaza ca, spre deosebire de ale austriecilor, sistemele romanesti sunt depasite, statul roman e complet dezinteresat de aceasta componenta de baza a securitatii nationale. Ba, mai mult, specialistul vorbeste deschis chiar de un adevarat dispret fata de siguranta romanilor si face apel la ratiune subliniind ca astfel de simulari, precum in Austria, trebuie facute si in Romania pentru ca romanii sa stie cum sa actioneze in cazul unei pene nationale de curent.

Doamne, când realizezi că ziua e tot un fel de noapte, este așa de trist…
Să argumentez.
Mulți oameni (timișoreni știu eu, dar sigur sunt din toată țara) au aflat că este iminentă o pană de curent majoră care urmează să lase Europa în beznă. Deja era clar că austriecii se pregătesc din greu, de la nivel de guvern li s-a atras atenția că vine întunericul peste ei. Avertisment plecat de la un ministru, deci treabă serioasă. Asta înseamnă: măsuri, provizii, strategii, variante de rezervă, planuri, generatoare, surse alternative, etc.
Lumea întreagă a fost asaltată cu știri, mesaje online, o adevărată avalanșă de comentarii. România nu a făcut excepție. De la ”aiurea, e o poveste”, la ”cine știe?”, până la ”oare ce facem?” a fost doar un mic pas. Ceea ce părea imposibil, brusc a devenit posibil. (…)
Austriecii pur și simplu aveau un scenariu de exercițiu (militar) prin care simulau practic o pană masivă de curent. O acțiune care demonstrează cât sunt ei de civilizați, de asumați într-o democrație bazată pe niște principii solide, ce mod au în a face politicile pentru popor, cum se gândesc la binele oamenilor, cum îi pregătesc pentru situațiile în care se poate întâmpla ceva foarte rău, ceva aproape de inimaginat, nu?
Voi cei care v-ați speriat de un așa pericol, nu aveți nici cea mai mica vină. Nimeni nu v-a învățat ceva despre paza bună care trece primejdia rea, nimeni nu v-a învățat să faceți simulări, să faceți scenarii, să vă gandiți la niște măsuri în caz că se întâmplă ceva. Pompierii și Protecția Civilă sunt cam singurii care simulează. Poate și poliția. În rest, pauză.
Statul nu se gândește la cum să-i învețe pe români să fie prevăzători sau să știe să acționeze când se întâmplă ceva. De fapt nici statul nu știe. Păi nu ne-au lovit inundațiile de atâtea ori și tot nu am învățat mai nimic?„, a scris Horatiu Rada, specialist in retele electrice pe pagina sa de Facebook.

Omul de afaceri explica si ca in Romania o pana de curent cu consecinte grave si de durata s-ar putea intampla in orice moment.

În problema cu pana de curent, dincolo de simulare (…), se ascunde ceva mult mai grav și mai profund. În timp ce în Austria rețelele și instalațiile electrice sunt puse la punct și modernizate, în România ele au o durată de viață care a expirat de multă vreme. La noi o pană de curent poate să apară oricând, cu consecințe grave și de durată.
Felul în care statul a ales să trateze un domeniu care ține de siguranța națională este clar în defavoarea cetățenilor. Am mai atras de multe ori atenția asupra acestor aspecte, până acum puțini sunt cei care au și plecat urechea. Poate totuși cineva se trezește în ceasul al doisprezecelea, nu de alta, dar în al treisprezecelea o să fie cam târziu. În beznă a dificil să găsești cele mai bune soluții sau să iei decizii.
Neglijența, indiferența față personalul din domeniul serviciilor energetice, disprețul față de siguranța oamenilor, toate ar putea fi compensate cu ceva efort și cu voință. Chiar am putea să scriem istorie și să demonstrăm că suntem capabili să transformăm imposibilul în posibil. Cum ar fi să răsturnăm realitatea și să arătăm că știrea de la care am pornit povestea, simularea austriacă, s-ar întâmpla în România? Facem imposibilul posibil? În următorii ani!„, mai transmite Horatiu Rada.

Va reamintim, exercitiul austriecilor pentru pregatirea populatiei in eventualitatea producerii unei pene de curent la nivel European a fost indelung analizat si dezbatut, iar concluzia a fost aceea ca astfel de simulari sunt importante pentru ca oamenii sa stie cum sa actioneze in situatii de acest fel care vor afecta pentru zile intregi comunicatiile si toate serviciile de baza.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. mare specialist si asta, sunteti paranoici ba distrusilor, bagati spaima in popor, cum pana de curent cand europa ii interconectata, cand oricand se pot lasa fara curent cativa mari industriali si prelua pt popor, ceea ce s-a intamplat si in ianuarie-februarie, o pana de curent mai mare de 12 ore ii imposibila in Europa….cat despre Romania, pai noi rar de tot importam curent de obicei il exportam

    • Tu nu faci diferenta intre ce se poate intampla si paranoia inspre care esti dus incetul cu incetul? Oare anul trecut, acum 2-5-10 ani nu erau chiar mai mari sansele unei pene de curent in Austria sau oriunde altundeva? Romania e un caz aparte, cu indolenta si nepasarea multor factori de decizie, dar vorbim de paranoia globala.
      Nu vezi toate mesajele astea in contextul rahatului „climate change”, care chiar daca este partial adevarat, nu e in niciun caz asa dramatic precum e prezentat si in niciun caz nu necesita masurile isterice discutate la COP26?
      Voi, astia care nu ganditi, va duc mai marii cu zaharelul ca pe copiii mici. Certificate verzi, in curand un lockdown climatic (s-a scapat Biden cu ceva luni in urma ca asta va urma dupa lockdown-ul „medical”), energie regenarabila dar pe banii cetatenilor (ia vezi cat platesti pe „cetificate verzi”), criza de mancare (are Bill Gates deja solutia – carne sintetica)…

  2. Vine si pana ca asa-i scenariul… get ready. ne apropiem de sfarsitul filmului…

  3. Păi, să nu luăm decizii noaptea! Să așteptăm să se facă…ziuă! Am așteptat noi 30 de ani, ce mai contează o iarnă „crizată”?!😁 Bil Gates ne-a anunțat de pandemie cu vreo câțiva ani înainte și la ce ne-a folosit?😀

  4. #Diana C….trebuie sa fie numai noapte…ca hotii…