An Egyptian man holds an anti-Mubarak placard at Tahrir Square in Cairo, Egypt , Saturday, Feb. 12, 2011. Cries of "Egypt is free" rang out and fireworks lit up the sky as hundreds of thousands danced, wept and prayed in joyful pandemonium after 18 days of peaceful pro-democracy protests forced President Hosni Mubarak to surrender power to the military, ending three decades of authoritarian rule. (AP Photo/Hussein Malla)
Serviciile egiptene de securitate, citate de AFP, au anuntat ca aproximativ 600 de detinuti au reusit sa evadeze astazi din inchisoarea Marg, aflata in Cairo.
In timpul revoltelor, mai multe persoane au fost ucise sau ranite, insa, deocamdata, nu se cunoaste numarul acestora si nici daca este vorba despre gardieni, detinuti sau atacanti veniti din exterior.
Aceasta este a doua evadare de amploare din inchisoarea Marg, dupa primele zile ale revoltei populare care a inceput la 25 ianuarie, in cursul carora posturi de politie si inchisori au fost atacate.
Fortele armate si politia au putut aresta peste o mie de persoane care evadasera, potrivit acestor surse.
Sute de egipteni fericiti se afla in continuare in piata Tahrir, sarbatorind demisia presedintelui Hosni Mubarak, inlaturat de la putere de protestatari.
Armata egipteana a inceput in aceasta dimineata sa ridice baricadele si sarma ghimpata din jurul pietei Tahrir – centrul revoltei care a dus la inlaturarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak.
Primele baricade ridicate de militari sunt cele situate la Muzeul national egiptean, la intrarea nordica a pietei.
Armata retrage, de asemenea, caroseriile masinilor arse, ajutati de civili, care curatau piata. Tancurile armatei, care barau drumurile ce duc spre piata Tahrir, au eliberat trecerea, retragandu-se pe marginea strazilor.
Pe podul care duce spre una dintre intrarile in piata Tahrir, mai multi tineri au dansat in aceasta dimineata, arborand drapele egiptene si oprind masinile pentru a-i felicita pe soferi.
Unii dintre ei erau ragusiti, dupa ce au strigat aproape toata noaptea, de bucurie, la anuntul ca Mubarak demisioneaza si transfera puterea armatei.
„Este sarbatoare, ne-am nascut din nou”, a spus Ussama Tufic Saadallah, un inginer agronom de 40 de ani, citat de AFP.
„Este sfarsitul nedreptatii! Am fost in intarziere in raport cu alte tari, acum avem o valoare in ochii lumii straine, ai lumii arabe”, a adaugat el.
Cine este Mohamed Hussein Tantawi, seful Consiliului Suprem al Fortelor Armate egiptene
Mohamed Hussein Tantawi este Ministrul Apararii si seful Consiliului Suprem al Fortelor Armate, organism care a preluat acum controlul asupra Egiptului, dupa demisia lui Hosni Mubarak, relateaza Reuters.
Iata cateva lucruri despre Tantawi:
– S-a nascut pe 31 octombrie 1935.
– S-a alaturat fortelor armate egiptene in 1956.
– Tantawi detine gradul de Maresal (Field Marshal) si serveste in Guvernul egiptean ca Ministru al Apararii si al productiei militare, incepand cu anul 1991.
– Tantawi lupta in trei razboaie impotriva Israelului: Criza Suezului din anul 1956 si razboaiele din Orientul Mijlociu din 1967 si 1973.
– Devine comandant general al fortelor armate egiptene in anul 1995.
– Tantawi e numit viceprim-ministru pe 29 ianuarie 2011, dupa ce presedintele Hosni Mubarak demite cabinetul in incercarea de a calma protestele.
– Trecutul sau militar si vechimea in domeniu au condus la speculatii potrivit carora Tantawi ar putea fi un posibil candidat pentru presedintie, desi unii analisti considera ca acesta beneficiaza de sustinere limitata din partea fortelor armate.
Presedintele Egiptului a renuntat la functie la presiunile strazii. Armata egipteana a anuntat vineri ca garanteaza reformele promise de presedintele Hosni Mubarak, cerand revenirea la normal a situatiei din tara si avertizand impotriva oricarui afront la adresa securitatii Egiptului.
Vicepresedintele Omar Suleiman a anuntat vineri ca presedintele Hosni Mubarak, aflat in functie de 30 de ani, a decis sa demisioneze si a incredintat responsabilitatea conducerii treburilor curente ale tarii Consiliului Militar Suprem.
„Tinand cont de conditiile dificile pe care le traverseaza tara, presedintele Hosni Mubarak a decis sa abandoneze postul de presedinte al Republicii si a insarcinat Consiliul suprem al fortelor armate sa administreze afacerile tarii”, a declarat Suleiman.
Anuntul a fost intampinat cu o explozie de bucurie din partea sutelor de mii de manifestanti aflati pe strazile din Cairo.
„Egiptul e liber!”, „Egiptul e liber!”, „Victorie!”, a strigat multimea.
Potrivit mai multor surse, presedintele Hosni Mubarak ar fi plecat in statiunea Sharm-el-Sheikh.
In „comunicatul numarul doi” al Consiliului suprem al fortelor armate, citit la televiziunea publica de un prezentator, armata a dat asigurari ca va garanta „alegeri libere si transparente”, la o zi de la anuntul lui Mubarak, puternic contestat in strada, ca ii va delega prerogativele vicepresedintelui, potrivit Mediafax.
Consiliul, prezidat de ministrul Apararii Mohamed Hussein Tantawi, a anuntat masuri „pe baza ultimelor evolutii care determina destinul tarii (…) si decizia de a delega prerogativele vicepresedintelui”.
Armata da asigurari ca va garanta organizarea unor „alegeri prezidentiale libere si transparente in lumina amendamentelor constitutionale decise” si a „avertizat impotriva oricarui afront la adresa securitatii nationale si a cetatenilor”.
Consiliul „subliniaza necesitatea revenirii la munca in institutiile statului si intoarcerea la o viata normala.
Armata a promis „sa puna capat starii de urgenta imediat dupa incheierea conditiilor actuale”, dand asigurari ca „persoanele oneste care au refuzat coruptia si a cerut reforme nu vor fi arestate”.
„Fortele armate isi iau angajamentul sa vegheze asupra revendicarilor legitime ale poporului si sa actioneze in vederea realizarii lor (…) pana la incheierea tranzitiei pasnice a puterii si pentru a se ajunge la o societate democratica libera, la care aspira fiii poporului”.
Joi, televiziunea publica si-a intrerupt programele pentru a difuza „comunicatul numarul unu” al Consiliului suprem al fortelor armate, citit de un militar.
Armata a anuntat ca va examina „masurile” necesare pentru „protejarea natiunii” si „sprijinirea cererilor legitime ale poporului”.
„Tinand cont de responsabilitatea fortelor armate si angajamentul lor de a proteja poporul si de a apara interesele si securitatea sa, si de a veghea la securitatea natiunii si a cetatenilor si la cunostintele marelui popor egiptean, si pentru a sustine cererile legitime ale poporului, Consiliul suprem al fortelor armate s-a reunit astazi, 10 februarie”, continua comunicatul.
Consiliul a adaugat ca va fi in reuniune permanenta pana la noi ordine.
Armata se bucura de o mare popularitate in Egipt, iar manifestantii care cer plecarea imediata a presedintelui Mubarak, reuniti in fata palatului prezidential de la Cairo, au reactionat furios fata de comunicatul armatei.
Pareri
Probabil fratii arabi de la LIGA ARABA i-au garantat faptul ca la demisia sa ORICUM in Egipt va domni anarhia,razboiul civil este iminent…Canalul Suez este punctul cheie pentru LIGA ARABA,SUA sau ISRAEL…Cred ca o sa vina Peter Pan cind o avea Egiptul democratie…
Interesant pare faptul ca miscarile sociale se extind in tarile preponderent musulmane…Oare dupa protestele din Algeria unde vor fi altele???Cert este ca in tari musulmane NU poate exista democratie si din cauza mentalitatii impuse de CORAN,femeile nu au drepturi egale cu barbatii,IN PLUS se pare ca geopolitica se raliaza dupa principiul DEZBINA SI STAPINESTE,in afara de dictatura militara in Egipt s-ar putea prefigura numeroase razboaie civile pentru suprematie interna…