Hotel, blocuri, magazine si parcari subterane, planul lui Ion Tiriac pentru cele 5 ha ale vechiului Abator din Timisoara. Proiectul, in dezbatere publica

TIMISOARA. Dupa ani buni in care parea ca a abandonat ideea de a mai construi ceva pe terenul batranului Abator din Timisoara, dupa ce promisese un nou mall si a renuntat, omul de afaceri Ion Tiriac vine cu un proiect imobiliar.

Vrea sa ridice un hotel si mai multe blocuri, dar si sa construiasca magazine si parcari si sa restaureze cladirile monument ale Abatorului. Timisorenii sunt chemati sa-si dea cu parerea despre acest plan in 19 august, intr-o dezbatere publica online. Aceasta intrucat firma lui Tiriac solicita Primariei Timisoara modificarea Planului Urbanistic Zonal

Conform documentatiei, se va realiza „un proiect imobiliar mixt – Locuire colectivă, comerț, servicii, hotel și birouri- care va cuprinde mai multe clădiri de birouri/hotel, clădiri rezidențiale, restaurarea clădirii monument istoric și crearea de spatii verzi”.

Se propun locuințe colective în două clădiri cu curte interioară, pentru a crește nivelul de comunitate al vecinatăților nou create (…) Acestea vor fi amplasate în spatele clădirilor monument ale fostului abator, înspre parcul Karlsruhe”, se arata in memoriul tehnic.

E prevazuta totodata amenajarea unei retele de strazi si trotuare, a unor parcari cu 2 nivele in subteran, de spatii verzi, pe aproape 5 hectare.

Timisorenii pot consulta documentatia AICI.

Abatorul orasului de pe bulevardul Eroilor de la Tisa a fost construit intre anii 1904 – 1905, dupa planurile arhitectului Laszlo Szekely.

 

 

Nu mai functioneaza ca si abator din 1989, iar din anul 1992 a fost lasat in paragina. Cladirile ramase in picioare figureaza acum pe Lista monumentelor istorice ale Timisoarei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. perfect! si prin fata vor intra Porcii ,VITELE, si alte animale…….

  2. @ghiță….Corect! Începând cu tine! :)))

  3. Putem afla ce penalitati a aplicat primaria propietarului care a tinut terenul in paragina ?

    • Mircea ,nu pot decat sa rad la intrebarea ta, am trecut de faza in care ma enervau aceste lucruri.

  4. ABATORUL SA FIE RECONSTRUIT, RESTAURAT SI PASTRAT ASA CUM E/A FOST/, POATE FI UN VERITABIL MONUMENT AL INDUSTRIEI TIMISOAREI, AR PUTEA GAZDUI UN MUZEU AL DEZVOLTARII INDUSTRALE A TIMISOAREI /

  5. ABATORUL SA FIE RECONSTRUIT, RESTAURAT SI PASTRAT ASA CUM ESTE /A FOST/, POATE FI UN VERITABIL MONUMENT AL INDUSTRIEI TIMISOAREI, AR PUTEA GAZDUI UN MUZEU AL DEZVOLTARII INDUSTRALE A TIMISOAREI / mai stie cineva ceva de fabrica de palarii, de lanturi, de ghiata, de Guban, Filty, de fabrica de baterii, de morile Timisoarei, de fabricile si manufacturile din zona caii Buziasului ????? De ce nu intereseaza pe nimeni aceste lucruri??? @Hotel, blocuri, magaznie si parcuri subterane *???) se pot face oriunde!!!!

  6. Nu va mai faceti tot felul de filme de promovare a Timisoarei , nu se va face nimic pentru asa ceva , adica sa se faca muzeu sau alt lucru de genul acesta . Totul este facut ca unii sa faca bani din aceste paragini, sunt lasate sa aibe un pret de nimic si apoi hop vin barosanul si il achizitioneaza! This is Romania , obisnuiti-va !

  7. De ce nu un parc?

  8. N-am auzit de nici o dezbatere publica legata de utilitatea viitorului pod Jiul, desi va afecta serios locuitorii din zona. Pentru ca e ideea lui Robu.
    In 1920 podul de fier dinspre Catedrala spre Maria a fost mutat unde-l stim astazi. Locuitorii din zona s-au opus construirii rampelor de urcare spre pod, casele lor ar fi fost „ingropate”, si astfel a ramas un pod pietonal.
    Un prioect de miliarde de euro, construirea metroului, nu a necesitat nici o dezbatere publica. Pentru ca e ideea lui Robu. Si exemplele pot continua cu zecile.

  9. Sunteți experți ! Luați exemplu Poloniei la restituit !!! La noi totul merge pe șpagă pile și distrugerea bunului public sau statal după bunul plac al marilor industriași Români care știu doar 2 lucruri distruge și revinde mai bine aduceți firma de consultanță din Polonia și o să vedeți minunăție de parc tematic și multe altele ce se pot face muzeu etc este loc la cat de mare este complexul

  10. Marele investitor tireac, ce sa spun…
    Face zgarcomanu’ asta pe naiba sa-l ia.

    • Asta n-a construit nimik, nimik…

  11. La origine este un tigan hunguro-slovak. Mustata aia este mostenire. In loc s-o rasuceasca in sus ca husarii, el a last-o sa creasca in jos. La cei peste 80 e ani il intereseaza femeile tinere, nu sa faca ceva pentru Romania. De 20 de ani n-a facut nimic pe terenurile cumparate cu „doi lei” in Timisoara. Pe langa Abatorul Timisoarei, era vorba dincolo de Agronomie ca face un magazin Cora. S-a zis si cu Cora! De fapt vedeti voi bine cine a cumparat Timisoara. Numai si numai fosti securisti. O. Tender (taca-su era seful Politiei de frontiera pana in 1989 aici la Timisoara) a luat Fabrica Modern ( 5 ha), ILSA ( vreo 11ha), apoi familia prof.sec. Cristescu ( fratii ) Electromotor, 6 Martie, Dermatina. Ciriak vine in aceeasi gasca cu Abatorul. Nici Elba nu a fost „afacere curata”, desi ea s-a facut prin MEBO, la fel ca si BEGA ( unde troneaza acum City Business Centre. Si atunci voi vreti ca Romania sa fie ca Polonia sau ca Ungaria! Marile averi de dupa 1990 s-au construit pe baza furtului „avutiei intregului popor” cum zicea carmaciul . Hotii erau de fapt oamenii lui ( secu) care nu mai aveau ce sa faca cu castigurile din Romania. Nu puteau sa-si foloseasca averile stranse chiar si-n comunism ( 1 milion-3 milioane, care cum). Asa ca au tradat sistemul.