Hotii de comori au pus mana pe hartile secrete de la Sarmisegetuza! Ce taine ascunde vestita cetate dacica?

In 1993, Romania demara o ampla campanie de punere in valoare a cetatilor dacice de la Gradistea si verificarea unor informatii ale istoricilor antici, care spuneau ca pe acesti munti ar fi existat un oras al dacilor. Un studiu multidisciplinar efectuat la fata locului a pus in evidenta faptul ca sub ceea ce este acum decopertat exista intr-adevar un oras intins pe o suprafata de peste 200 de kilometri patrati.

Cercetarile au fost demarate de Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Culturii si Ministerul Cercetarii. Ele aveau drept scop delimitarea fizica a complexului de fortificatii prin alte metode decat sapaturile arheologice.

Abia in urma acestui studiu, care sa detalieze ce si unde trebuie sapat, urma sa aiba loc decopertarea, restaurarea, conservarea siturilor si transformarea zonei intr-o rezervatie arheologica nationala, punct turistic de importanta deosebita, cu protectie armata din partea jandarmeriei, care urma sa opreasca ofensiva jefuitorilor de comori.

Rezultatele, care nu au fost date oficial publicitatii, sunt uluitoare. Fortificatiile nu reprezinta doar cetati disparate asezate pe culmile muntilor, ci un ansamblu compact, o asezare militaro-civila montana, cu mai multe nuclee, intinsa pe o suprafata de 200 de kilometri patrati. Majoritatea vestigiilor sunt inca acoperite de pamant.

Din comisia formata au facut parte specialisti pentru detectarea straturilor de profunzime prin magnetometrie, specialisti in probleme hidrotehnice, arheologi, ingineri constructori, arhitecti si specialisti in geodezie.

Ceea ce spuneau anticii s-a confirmat. Fortificatiile sunt deosebit de complexe si sunt suprapuse, in multe locuri, pe asezari mai vechi.

Conform datelor din studiu, mega-asezarea regilor daci, un complex militaro-civil, este situata pe masivul sureanu, munte care coboara catre est, nord si vest in Podisul Transilvaniei, intre raurile Sebes si Strei.

Fiecare inaltime a acestui munte a fost terasata de jos in sus. Fiecare terasa, care era locuita, era aparata de ziduri proprii. Pe culmi au fost construite una sau mai multe cetati fortificate. S-a mers pana acolo incat fiecare cvartal al unei aglomeratii urbane mai mari era la randul lui aparat de un zid propriu.

In studiu, fiecare aglomerare urbana este numita «modul», fiecare era aparat de mai multe ziduri dispuse concentric. Distantele de la o aglomerare urbana la alta erau mici, in general de cateva zeci de metri. Distantele cele mai mari de la un nucleu fortificat la altul nu depasesc patru kilometri. Fiecare aglomerare are locuintele si sanctuarele sale, asa cum apar si la Sarmisegetuza Regia, cea cunoscuta pana acum.

Intre aceste nuclee exista insa numeroase terase cu urme de locuire stravechi, mai vechi decat perioada dacica clasica. De asemenea, asezari civile se gasesc peste tot pe vaile apelor dintre munti. Totul pe o suprafata de aproximativ 200 de kilometri patrati.

Cea mai importanta descoperire din Muntii Orastiei o reprezinta incintele subterane. in zona numita Vartoape, pe o suprafata de aproximativ patru kilometri patrati exista 75 de gropi conice, de diferite dimensiuni, unele cu diametre de pana la 70 de metri. Aparatele au detectat foarte multe incinte paralelipipedice care comunica intre ele precum camerele unei locuinte. Este vorba de incinte naturale modificate de mana omului. Multe dintre ele comunica cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte pleaca mai multe tuneluri catre muntii din apropiere, unele partial prabusite.

Unul merge chiar catre sanctuarele din Sarmisegetuza Regia, unde, de asemenea, au fost detectate cateva incinte subterane. in urma masuratorilor a rezultat ca in zona Vartoape si in imediata apropiere se afla vestigiile cele mai impresionante ale complexului, inclusiv sanctuare, constructi cu o vechime mult mai mare decat cele de la Sarmisegetuza.

Conform studiului intocmit, acest oras subteran, impreuna cu toate constructiile de la suprafata, mult mai numeroase decat cele de la Sarmisegetuza Regia, au constituit centrul fortificatiilor, cu alte cuvinte centrul acestui mega – oras stravechi.

Dosarul cu planurile siturilor antice gasite de echipa speciala de cercetatori a fost multiplicat in patru exemplare, care au fost trimise la Ministerul Lucrarilorm Publice, Institutul Pro Domus, Ministerul Culturii si UNESCO. Alexandru Mironov a inclus cetatile pe listele UNESCO. Urma sa se initieze o ampla campanie de sapaturi arheologice si sa se realizeze un centru turistic exceptional.

”Programul a fost, din pacate, stopat, iar copii ale dosarului cu hartile siturilor au ajuns, se pare, la hotii de comori. Astfel reusesc acesti hoti sa mearga la punct ochit – punct lovit, pe un teritoriu atat de mare. Singurul impediment in calea acestora este acum UNESCO, care e cu ochii pe siturile de la Gradistea”, a spus Vasile Rudan, unul din membrii echipei de cercetatori.

Citeste mai mult AICI

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.