Hotii, soferii care conduc beti sau care provoaca accidente vor presta munca in folosul comunitatii in Timisoara. Afla ce spune noul Cod Penal!

TIMISOARA. Din celula, direct in parcuri! Timisorenii care vor fi condamnati la maximum 3 ani de inchisoare vor fi obligati sa presteze munca in folosul comunitatii.

Vor ajuta la curatarea parcurilor, la deszapezire sau la asfaltarea strazilor ori vor putea lucra chiar si la Cantina Sociala, la caminele de batrani sau in scoli.

Noul Cod Penal vine cu imbunatatiri pentru capitolul munca in folosul comunitatii. Daca pana acum doar minorii puteau fi obligati sa o presteze, de anul viitor, timisorenii care vor conduce beti, vor fura sau vor provoca accidente rutiere vor fi obligati sa lucreze in folosul comunitatii.

In ultimii 2 ani, doar 10 tineri minori au fost condamnati in judetul nostru sa presteze munca in folosul comunitatii. Situatia se va schimba insa de la anul, cand si adultii vor putea fi trimisi sa lucreze alaturi de angajatii Societatii de Drumuri Municipale, de cei ai Retim sau de cei ai Horticultura.

„Este important ca statul sa nu cheltuie cu aceste persoane tinandu-le in puscarie, ci sa profite de pe urma lor. Ati vazut tot felul de persoane celebre pline de bani, cum e Paris Hilton, care daca au gresit cu ceva, fac munca in folosul comunitatii. Este pacat ca nu ii putem pune sa munceasca si pe cei care comit infractiuni, cum ar fi sa distruga bunurile publice, care se incadreaza la contraventie, ci numai pe cei cu amenda penala”, a declarat viceprimarul Adrian Orza.

Potrivit noului Cod Penal, care va fi adoptat anul viitor, pot fi condamnati la munca in folosul comunitatii:
– cei care primesc ca pedeapsa amenda penala, ce va fi preschimbata in zile de munca,
– cei care primesc amanarea aplicarii pedepsei si sunt condamnati la inchisoare cu amanare pe maximum 2 ani.
In plus, daca persoana condamnata indeplineste toate obligatiile instantei si face mai multe ore de munca in folosul comunitatii, pedeapsa nu se mai aplica si se sterge automat si cazierul.
– In cel de-al treilea caz, cei care primesc inchisoare cu suspendare de maximum 3 ani vor fi si ei obligati sa presteze munca in folosul comunitatii sub supraveghere.

„Automat, daca aceste trei institutii sunt luate in calcul, vom vorbi de un numar foarte mare de persoane care vor avea o astfel de obligatie, sa munceasca in folosul comunitatii. Pedeapsa nu trebuie sa fie mai mare de 3 ani. Ei pot fi condamnati de furt, de conducere sub influenta alcoolului, de fapte din culpa, cum este omorul din culpa, vatamarea corporala din culpa si altele”, a spus Mariana Dragotoiu, reprezentant Serviciul de Probatiuni din cadrul Tribunalului Timis.

La Timisoara ar putea fi amenajat si un atelier pentru munca in folosul comunitatii, cu sprijinul Directiei de Probatiune si al unei fundatii elvetiene. „Vrem sa transformam un punct termic dezafectat al Colterm intr-un atelier de munca, unde cei condamnati vor fi supravegheati in mod specializat. Ei vor dezasambla electronice si electrocasnice”, a conchis Mariana Dragotoiu.

CITESTE SI: La Timisoara, nimeni nu munceste in folosul comunitatii! Avem lege degeaba, pentru ca nu are cine sa o aplice

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.