Fostul investitor de la Timisoara asigura ca Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori din Romania a fost in necunostinta de cauza atunci cand a solicitat ministrului Daniel Chitoiu sa-i ‘elibereze din sclavie’ pe Rafael Rocha, Florin Sandu, Andrei Zagrean si Flavius Torok.
Vezi mai jos scrisoarea trimisa de AFAN catre ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu!
“Stimate Domnule Ministru,
Va adresam acest demers cu dezamagirea ca misiunea de structura sindicala a Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Nonamatori din Romania (AFAN), pe care ne-o asumam activ, incepe sa semene tot mai mult, in dezastrul financiar pe care il traverseaza fotbalul romanesc, cu cea a Crucii Rosii Internationale in Zimbabwe. Astfel, salvand azi un sportiv de injustetile la care e supus, gasim a doua zi zece alti fotbalisti intr-o situatie si mai dramatica.
Avem, prin urmare, convingerea ca a venit momentul unei interventii energice la nivel ministerial si chiar guvernamental. De asemenea, suntem incredintati ca, printre obiective importante de atins si probleme de ordin national de rezolvat, specifice inaltei functii pe care o ocupati, raman intotdeauna timp si disponibilitate pentru atitudini umane. De o astfel de atitudine este acum nevoie pentru a reda unor oameni drepturile fundamentale, respectiv dreptul la munca si la o viata decenta.
Intrand in subiect, insolventa, dintr-o metoda de redresare economica a unei societati comerciale, se transforma la nivelul fotbalului romanesc intr-un instrument periculos, care genereaza fatise relatii stapan-sclav, inadmisibile in anul de gratie 2013.
Si nu va vom descrie mai departe, domnule ministru, cum se deruleaza insolventa la Rapid, club a carui situatie a fost intens mediatizata, ci despre drama pe care alti sportivi o traiesc, drama fata de care ce se intampla la Rapid pare un exercitiu de democratie…
Intrarea in insolventa a SC Politehnica Timisoara SA (fosta Fotbal Club Timisoara SA), i-a adus pe fotbalistii care se regasesc sub contract cu aceasta structura sportiva in situatia unor iobagi legati de un pamant pe care nu mai au nici macar posibilitatea sa-l munceasca! Astfel, SC Politehnica Timisoara SA a fost exclusa din toate competitiile organizate de Federatia Romana de Fotbal (FRF), dupa care, sub justificarea insolventei, fotbalistii au ramas sub incidenta unor contracte din care se respecta doar obligatiile, nu si drepturile.
Acesti oameni nu au mai fost platiti de peste un an de zile! Pentru acesti sportivi profesionisti nu mai exista o baza de antrenament si nici antrenori cu care sa se pregateasca! Pentru acesti sportivi profesionisti nu exista personal medical de specialitate care sa le prescrie medicamentatie sau tratament! Pentru acesti sportivi profesionisti nu mai exista logistica (transport, cazare, masa, echipament etc.)! Clubul Politehnica Timisoara a devenit o “fantoma” care bantuie doar prin documentele administratorului judiciar, numit, fara indoiala, la cererea debitorului.
In data de 11.02.2013, ora 12.00, a fost convocata o Adunare Generala a Creditorilor care avea, printre altele, pe ordinea de zi si „discutarea si expunerea punctului de vedere asupra propunerii administratorului debitoarei privind situatia contractelor jucatorilor de fotbal, care mai sunt in vigoare”. Nu exista publicata, pana la aceasta data, vreo informatie referitoare la concluziile la care s-ar fi ajuns in respectiva Adunare, sporindu-se astfel dramatismul situatiei in care se gasesc sportivii.
Singurul exercitiu de respectare a contractelor se refera la imposibilitatea sportivilor de a profesa la un alt club pentru ca instantele sportive din cadrul FRF se feresc sa emita decizii prin care jucatorii sa fie eliberati de contractele din prezent. Comisiile FRF se prevaleaza de o notificare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) prin care au fost informate ca drepturile asupra sportivilor angajati de entitati in insolventa apartin ANAF si ca orice masura nu se va putea lua decat cu acordul autoritatii fiscale.
Traducem aceasta situatie ca o tratare a unor oameni drept o marfa sau ca bunuri mobile asupra carora institutiile statului pot oricand sa instituie sechestru. Suntem convinsi, domnule ministru, ca ne impartasiti parerea si ca veti actiona asupra acestui aspect, “eliberandu-i” din sclavie pe Sandu Florin, Zagrean Andrei Sebastian, Torok Flavius Mihai si Carlos Rafael Rocha Ferreira, fotbalisti reprezentati de AFAN in cazul care a devenit Politehnica Timisoara.
Incheiem apelul nostru cu speranta ca AFAN sa ramana pe viitor doar cu practica sindicala, fara nevoia de a adresa apeluri umanitare de eliberare din sclavie, dupa cum Romania, suntem siguri, nu va fi niciodata tara lui Robert Mugabe!”