Iatagan din secolul al XIX-lea, cu maner din os si incrustat cu pietre semipretioase, expus la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Pasionatii de arme si iubitorii de arta sunt asteptati la Muzeul National al Banatului cu o piesa inedita, un iatagan belosapac din colectia institutiei.

CITESTE SI: Unul dintre cele mai iubite teatre din Timisoara, adapostit de o cladire istorica scorojita. De ce nu poate fi reparata 

Arma a fost fabricata in 1863 sau 1864 si era una destinata de regula civililor instariti.

Belosapci erau arme bogat decorate cu pietre semipretioase, ornamente si inscriptii damaschinate, in general cu fir din aur. Aceste plasele sunt specifice productiei balcanice de iatagane, fiind realizate mai ales la Foča si Constantinopol.
In credintele populare, iataganul întrunea o multime de atribute si calitati. Baladele populare ii mentioneaza proprietatile curative (adesea era pus sub perna bolnavului). Iataganul cu plasele de mici dimensiuni era cunoscut in Hertegovina sub numele de barjaktar.
Cu o lama din otel, incrustata cu argint si aur si impodobita cu simboluri evocative precum Steaua lui David si inscriptii arabe, acest iatagan este o dovada a mestesugului de exceptie. Fiecare detaliu al sau, de la ascutimea legendara capabila sa taie esarfe de matase, pana la sigiliul lui Solomon, aduce in prim-plan o poveste unica.
Manerul, o opera de arta in sine, este realizat din materiale nobile precum fildesul si alama, accentuat de un design care reflecta tactica si eleganta luptelor din vremuri apuse„, spun reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Iataganul belosapac poate fi vazut in cadrul expozitiei „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colectia Muzeului National al Banatului”, ce poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10:00 si 18:00 in mansarda B 1 a Bastionului Theresia.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.