ICER – Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile a fost inaugurat la Timisoara


TIMISOARA. Locuri de munca pentru cercetatori, investitie de 17 milioane de euro si dezvoltarea energiei regenerabile in Timisoara sunt directiile pe care Universitatea Politehnica le traseaza in orasul de pe Bega.

Un microscop electronic de un milion de euro a fost prezentat odata cu inaugurarea ICER – Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile din Timisoara. „Putem vedea structura atomilor in retea. Aparatura este foarte performanta si premisele pentru cercetare sunt printre cele mai bune”, a precizat Nicolar Robu, presedintele Senatului Universitatii Politehnica Timisoara. Proiectul de dezvoltare a ICER a fost castigat de UPT si realizat din fonduri structurale, valoarea atingand suma de 17 milioane de euro.

Inainte era un loc unde erau depozitate gunoaie, oamenii chiar foloseau terenul pentru culturi. Acum l-am valorificat transformandu-l intr-un institut de cercetare. Exista spatiu pentru inca o constructie. Deocamdata, prin panourile fotovoltaice si o pompa de caldura vrem sa devenim autonomi energetic”, a adaugat Nicolae Robu.

Banii cheltuiti pe utilitati vor fi directionati pentru salarizarea cercetatorilor, sustine presedintele Senatului UPT.

In cadrul ICER vor fi demarate proiecte privind producerea si utilizarea biogazului in instalatii industriale si gospodaresti, studii privind conversia biogazului in energie electricastudii si cercetari privind hibride eoliene-solare-biogaz-hidrogen s.a.

Institutul este situat pe strada Musicescu, nr. 138.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari dle Robu! Inca un obiectiv finalizat. Sa speram ca in curand veti face acelasi lucru si pentru Timisoara. E vremea proiectelor indraznete!

    • George Emil Palade, singurul roman laureat Nobel, a privit „celulele si atomii” cu microscopul electronic inca din anii 1950, in SUA. Sa vorbesti azi de proiecte indraznete daca te referi la panouri fotovoltaice, pompe de caldura si microscop electronic, e prea mult! Care sunt specialistii care vor lucra acolo, ce pregatire au si ce valoare stiintifica – asta e marea problema. Oamenii ! Microscoape electronice cu care sa „te uiti la atomii dintr-o retea” se gaseau inainte de 1989 la fiecare combinat siderurgic din tara, ba chiar la Resita era unul la „laboratoare” numit „cuantovac”! La Medicina din Timisoara a fost achizitionat unul prin anii 1993-1994! Pompos: energii regenerabile-pai Doamna prof. DeSabata, rector in socialism, se ocupa de energia solara inca din anii 1975-80, iar pe cladirea Mecanicii era un fel de capsula spatiala care incerca sa convinga vantul (produs de niste ventilatoare) sa se transforme in energie electrica-ba si pe Semenic Ceausescu a permis testarea asta! Sa indraznesti sa consumi atatia bani pentru a indrazni lucruri fumate, e ceva ! Sa-l alegem primar-poate va pune in functiune trenul pe perna magnetica pe care l-a incercat Dl. prof. Boldea, intr-un colt al stadionului din incinta meanicii, si-l va monta deasupra canalului Bega !

      • Vor lucra oameni tineri, absolventi ai Politehnici, oameni care de un an de zile fac voluntariat pentru a se pregati pentru munca din institut. Oameni care au fost alesi de catre cadrele didactice nu dupa culoarea ochilor sau dupa nepotisme, ci pentru calitatile lor.