Ilie Bolojan despre retragerea militarilor americani din Europa de Est, inclusiv din Romania: Nu exista nicio discutie si nicio informatie oficiala care sa confirme

Foto: hotnews.ro

După ce în presa de peste ocean au apărut informații conform cărora Statele Unite ale Americii ar putea retrage până la 10.000 de militari din Europa de Est, din Polonia si Romania, președintele interimar Ilie Bolojan, a vorbit despre acest subiect.

CITESTE SI: Prapad in livezile din Timis si Arad din cauza frigului. Pomi in floare, salvati cu utilaje care sufla aer cald. Fermierii lupta cu gerul ca sa nu-si piarda fructele. VIDEO

Șeful statului spune că „nu există nicio discuție și nicio informație oficială care să confirme” că administrația SUA ia în considerare retragerea a aproape 10.000 de militari americani din România și Polonia.

Nu există nicio discuție și nicio informație oficială care să confirme ceea ce spuneți. Am discutat cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, să comunice oficial o poziție a Ministerului Apărării legat de acest aspect. Vă pot informa că în discuția pe care Secretarul de Stat Rubio a avut-o cu miniștrii de Externe, la ultima întâlnire din Europa, a fost reafirmat angajamentul SUA de a continua toate proiectele care țin de NATO și, deci, nu există nicio chestiune care să arate că SUA ar fi luat o decizie, în afară de știri care sunt doar pe surse, legată de o dezangajare pe Flancul de Est. Ceea ce este real însă este că atât în administrația americană, în general, cât și la Pentagon, se discută de reduceri de cheltuieli pe care le vedem la știri, de reorganizări, dar asta nu înseamnă deci aspecte care țin de acest Flanc de Est, care este cel mai important flanc al NATO, în momentul de față, din Europa, iar acest lucru cred că îl recunoaște nu doar un est-european, ci orice om care știe ce înseamnă securitate pentru Europa. Toate documentele NATO și ale UE recunosc acest lucru”, a spus Ilie Bolojan.

Acesta totuși precizează că respectarea angajamentului față de NATO „nu înseamnă că nu pot fi în interiorul NATO anumite reașezări, dislocări, ceea ce se întâmplă în permanență”, scrie digi24.ro.

De exemplu, în România, prezența militară este o prezență care se face pe contingente. Înseamnă înlocuiri de trupe dar asta nu are nicio bază de date oficiale”, afirmă Bolojan

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.