TIMISOARA. Tramvaiul nou turcesc care a fost cuprins de un incendiu in depoul STPT este ultimul dintre cele 5 care au ajuns la Timisoara. Cu o noapte inainte i se facuse proba de autonomie pe baterii, intre AEM si Dambovita si nu s-a inregistrat nicio problema, spun reprezentantii STPT.
In incendiul izbucnit miercuri dupa-amiaza au ars un acumulator si mai multe cabluri, fiind afectata partea superioara a spatiului care adaposteste bateriile.
„In jurul orei 16.30, colegii de la sectia transport tramvaie, muncitorii ce erau pe tura de zi, au auzit doua bubuituri venind din zona tramvaiului Bozankaya, care era in depou, iar dupa cateva secunde au observat fum ce iesea din partea superioara a tramvaiului, unde sunt bateriile. Au intervenit colegii cu extinctoare, alti colegi au sunat la 112. Pompierii au ajuns foarte repede, cu mai multe autospeciale. In jurul ore 19.00 s-a terminat toata operatiunea.
A ars in intregime o baterie, iar la tramvai este afectata partea superioara, plafonul, au ars mai multe cabluri si furtunuri. Bateria a fost indepartata de pe tramvai si a fost pusa intr-un recipient cu apa, unde trebuie sa stea 48 de ore, conform producerilor si protocoalelor ISU.
Este vorba despre al cincelea tramvai, care a ajuns vineri seara la Timisoara. Azi noapte s-a facut proba pe baterii, de la AEM pana in Dambovita, pentru a verifica autonomia, fara sa fi fost vreo problema.
Echipa de specialisti din partea fabricii se afla la Timisoara si analizeaza acum ce s-a intamplat„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro seful STPT Patriciu Ruset.
Va reamintim, un fum inecacios s-a ridicat deasupra halei in care se afla ultimul sosit la Timisoara dintre tramvaiele noi de la firma Bozankaya, cu cea mai mare autonomie din lume.
Pompierii au intervenit de urgenta cu echipaje de la detasamentele 1 si 2 Timisoara. O baterie si mai multe cabluri au fost cuprinse de flacari, insa incendiul a fost lichidat rapid.
Garnitura era in probe si nu a fost inca receptionata si achitata.
In acest moment, dintre cele 21 de tramvaie Bozankaya, comandate de Primaria Timisoara la firma din Turcia, au ajuns in oras 5 bucati. Ultimul a sosit weekendul trecut.
Un singur tramvai turcesc nou costa 2,4 milioane euro.
Pareri
Avezi cretinilor amatori de chinezari/turcisme
multumim Robu si PNL pt inca o achizite facuta cu cap ! bravo !
Dar fabrica de tranvaie de la Arad nu era bună,ne trebuiau tranvaie turcești la prețuri astrologice,aș vrea să știu pe câți ani suntem indatorați.
Nici Aradenii nu au facut ultimele achizitii de tranvaie noi, de la fabrica din orasul lor! Licitatie, se plateste pretul cel mai bun! Trebuie sa fim competitivi, daca vrem sa vindem din fabricile romanesti !
Sunteți într-o gravă eroare. Tramvaiele noi de la Arad (15 unități până la acest moment) sunt produse de ASTRA Vagoane Călători din Arad. Tramvaie produse de ASTRA, au mai fost livrate la Oradea, Cluj și Galați, urmează și București, unde se vor livra 100 de unități.
Traiasca patriotismul si lipsa de cunoastere! ASTRA a castigat in participare CU CHINA (CRRC parteerul Astra din contractul cu Primaria Bucuresti este CHINEZ)! QED!
Nelu a avut dreptate : ))
„Avezi cretinilor amatori de chinezari/turcisme…”
Așa vor lua foc , toate , pe rând , stați liniștiți , va fi mai nasol, când vor lua foc cu călători în ele , atunci o să fie urât , fritz șpriț mai ești prin timișoara, tot pe șobolăneală , tot așa , nu mai încerci și alte numiri ” pă competență ” cum îți place ție să ne dai cu prosteală ?
Si cam ce are sprit cu parandaratul vopsitului?
nevertebrata unicelulara ce esti, asta e opera lu robu. dar ce asteptari sa ai de la un analfabet postac ?! 🙂
Hop si hateru’ ca musca la kk. Tramvaie construite dupa visele lui Robu, care cară tone de baterii inutile dupa ele. E doar inceputul. Pariu ca nu fac nici 10% din cat au corculat tramvaiele aduse din Germania si le caseaza.
Sa recunoastem meritele acestei achizitii publice de mare valoare, facuta de regimul poetului boem eminescian, Robu Nicolae. Tineretul liberal, nu mai papati kk pe aici, , ca lumea stie cine a luat spaguta pt astea.
Premiera vietii. I-au trebuit lui robu baterii sa il tina pana la bucuresti
Cu toate acestea, cred că acestor tehnologii ar trebui să li se acorde o șansă. Nu poți obține succes fără să-ți asumi riscuri!
Noua tehnologie era sa se foloseasca o statie generatoare pentru tot sistemul de transport electrificat din oras in ca de intrerupere a alimentatiei cu energie electrica de la retea. Iar tramvaiele si firbusele ar avea nevoie doar de o baterie de mici dimensiuni pentru nu ramane intre statii sau intersectii. I s-a comunicat acest fapt vopsitului dar el tot baterii visa, desi nu i-a ajuns ca s-a fript cu minibusele electrice. Bateriile de mari dimensiuni au nevoie de conditionare termica, adica sa fie tinute intr-un interval de temperaturi. Nu prea cred ca turcismele respective au tehnologia respectiva, cum nu au toate masinile electrice sistemul de pe Tesla si atunci probabil ca apar probleme. Dar asa se intampla cand nu te rezumi la ceea ce este necesar si ai tot felul de fantezii cu baterii in cazul lui Robu.
Nu stim daca au sau nu au tehnologia, deci nu este cazul sa dam cu bolovanul, mai ales ca este un tramvai a carui tehnologie privind bateriile a fost premiata de o institutie europeana … cu membrii din multe tari europene…
Dar, sa ne aducem aminte ca si lui Tesla…i-au cam ars unele masini!!! Trebuie admis este o tehnologie noua, in plin progres de la an la an si romanul trebuie sa invete sa respecte si instructiunile…fie ele de la turci, chinezi, nemti sau alti romani!
Multumitii lui Robu si PNL ca ei se laudau cu ce achizitie au facut, iata ce au achizitionat:
1. Un tranvai cu o autonomie de maxim 50km pe baterie, care daca nu circula doar el pe aceea linie va fii blocat in spatele celor care nu au baterie.
2. Daca acest tranvai este oprit cu frana de urgenta, atunci acesta nu poate sa mai porneasca pana nu vine echipa de interventie sa-l deblocheze, deci daca un om este prins intre lini si tranvai, vatmanul nu va putea sa miste acest tranvai pentru a elibera persoana…
3. Mai nou se aprind si singure, asa de sigure sunt aceste tranvaie, clar au un control al calitatii exemplar, mai ales ca e vorba de un tranvai nou nout, sa vedeti la 40 grade C cum se aprind cu pasagerii in ele…
Prin urmare afacere exemplara marca Robu…
eu inteleg ca mai greseste lumea, dar toti in comentarii, au scris traNvai in loc de traMvai…..adica serios, asa societate bolnava avem?
bine ca depoul nu e foarte aproape de blocuri si case, mai rau o fi cand o sa circule plin de oameni si le bubuie bateriile si o sa ia foc si fara curent nu se deschid nici usile -asa o sa isi arda Robu cetatenii cu ideea lui unica in lume sa pui baterii la tramvaie care de cand lumea or fost concepute sa mearga pe sine unde este intotdeauna curent… ba mai mult la orice tramvai troleibus cand era un scurt posibil incencendiu primu lucru il decluau de la curent – „il scoteau din priza” aici ce o sa faca?
Tramvaiele care erau inainte nu mai sunt bune doar erau tot pe curent,puteau sa cumpere tramvaie noi pe clasic,doar aveau infrastructura, care-i smecheria ca si astea cu baterii sunt tot pe curent,probabil spagi la baietii destepti
ai fabrica de tramvaie la 50 de km …….si tu cumperi din turcia
Pai o fi „fabrica” Astra la 50 km, dar poate sa produca pentru toti doritorii??? Dovada ca pentru contractemai mari se asociaza cu CHINEZII detestati si batuti cu pietre ca si turcii!
Sau trebuie sa il obligi sa participe la licitatie? ca nu am prea inteles comentariul!!?
Astra Arad nu a participat la licitatie, astfel ca nu avea cum sa fie selectata acea societate.
Robu, prost ca Firea, au platit bani grei pentru ,,made in Turkey”. Aia e.
Turkish delights bun bun
In sfarsit, competenta PMT în achiziții de nou si- dovedit continuitatea: travaie noi, cai de rulare (sine, macaze vechi) aiureli de alimentare, stații neamenajate, …
Unde mai sunt povestile cu 4 (sau cel putin un) tramvaie noi pe traseu, nivel mondial, …. .
Sper ca noii speciisti in comunicare vor avea cel putin picioarele pe pamant in comunicare ca in probleme tehnice …Mira-mas.
Apropo, remember cu D: incalzirea in orașele mari, zona centru:, centrala de zona si centrale in imobilele mari, ori centralizat gen colterm si care nu ca nu sunt desființate ci ptr care un rol primordial in sustinerea funcționalității avându-l primăria.
Ce s-ar intampla daca – de exemplu – o primarie de oriunde ar declara ca nu este interesata de aimenatera cu apă potabila a orașului si fiecare locuitor sa își asigure apa potabilă? Cum? Treaba fiecaruia.