Imagini document intr-o expozitie de exceptie la Muzeul Banatului din Timisoara de Ziua Nationala a Romaniei

TIMISOARA. Povestea Banatului de dupa Unirea cu Romania si cea a evenimentelor din aceasta zona a tarii de dupa primul razboi mondial vor putea fi vazute intr-o expozitie deschisa timp de trei zile in Bastionul Theresia din Timisoara.

Expozitia surprinde, in imagini sugestive, evenimentele care s-au derulat in spatiul banatean incepand cu sfarsitul primei mari conflagratii mondiale: intrarea in disolutie a structurilor militare si administrative ale monarhiei dualiste, constituirea si activitatea consiliilor si garzilor nationale, constituirea Sfatului Poporului, prezenta militara sarba si franceza, disputa romano-sarba pentru apartenenta zonei in cadrul Conferintei de Pace de la Paris, contributia romanilor banateni la organizarea si desfasurarea Marii Adunari Nationale de la Alba-Iulia.

Cea mai mare parte a expozitiei este dedicata procesului de instaurare a administratiei romanesti in spatiul banatean revenit Romaniei dupa Conferinta de Pace de la Paris, fiind prezentate fotografii si documente, multe dintre ele inedite, din colectiile muzeale si arhivistice mentionate mai sus.

De asemenea, expozitia ofera informatii interesante despre reformele guvernului roman in anii imediat urmatori constituirii statului national unitar: legiferarea votului universal, reforma agrara din 1921 si adoptarea Constitutiei din 1923.

Expozitia „Instaurarea Administratiei Romanesti in Banat. Judetul Timis-Torontal si Caras-Severin” este deschisa publicului in perioada 1 – 3 decembrie Sectia Arte Plastice a Bibliotecii Judetene Timis din cadrul Bastionului Maria Theresia in intervalul orar 10:00 – 18:00.

Expozitia este realizata in colaborare de Muzeul National al Banatului in colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj, Muzeul Banatului Montan Resita, Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita Caransebes, Mitropolia Banatului, Episcopia Ortodoxa a Caransebeșului, Serviciul Judetean Timis al Arhivelor Nationale, Serviciul Judetean Caras-Severin al Arhivelor Nationale si Serviciul Judetean Mehedinti al Arhivelor Nationale.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.