Imnul oficial al Timisoarei implineste 32 de ani. A fost scris imediat dupa Revolutie

TIMISOARA. In data de 27 decembrie 1989, imediat dupa Revolutia care a izbucnit la Timisoara, a fost compus actualul imn oficial al orasului, melodia ”Timisoara, Timisoara” compusa si cantata de muzicianul Ilie Stepan pe textul scriitorului si omului de radio Marian Odangiu. Melodia a devenit imnul oficial al orasului in anul 2015.

La 27 decembrie 1989, Ilie Stepan compune piesa „Timisoara, Timisoara” (text de Marian Odangiu) ce va deveni imnul oficial al Timisoarei. Pe 20 decembrie 1989, Ilie Stepan a cantat din balconul Operei din Timişoara, in fata a peste 100.000 de persoane, in ziua in care timişorenii au declarat capitala Banatului drept primul oraş liber de comunism”, se arata intr-o postare a Muzeului National al Banatului, pe Facebook.

Ilie Stepan si-a amintit acel moment.

In acea seara am cantat in balcon «Desteapta-te romane!» si «Hora Unirii». Am luat imprumut de la un prieten o chitara. Inca era dictatura la putere, insa orasul era liber!”, spunea Ilie Stepan.

Tot ce a trait in zilele Revolutiei, experienta din balconul operei, incarcatura, felul cum au raspuns oamenii se regasesc pe aceasta compozitie.

O suta de mii de persoane au cantat si au strigat «Libertate». Piesa a luat fiinta in 10-15 minute. Este singura piesa la care nu as putea sa fac modificari. E perfecta in felul ei, ca simtire, ca feeling”, a mai spus Stepan.

Piesa „Timisoara, Timisoara” a fost scrisa pe 27 decembrie 1989, tema, melodia şi refrenul apartinandu-i lui Ilie Stepan, iar textul, scriitorului si omului de radio Marian Odangiu.

A fost imprimata pe 8 ianuarie, in studioul TVR Timişoara.

Piesa a devenit oficial imn al Timisoarei in 18 decembrie 2015.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. A existat si un videoclip, nu inteleg de ce nu mai este disponibil, drepturi de autor?
    Parca povestea este ca cel de la televiziunea libera timisoara au mers la un studiou de televiziune la sirbi pentru editare si a imprima un text pe imagine.