Importanta deratizarii, dezinsectiei si dezinfectiei! Combaterea bolilor virale si bacteriene

In ultimul timp, domeniul sanatatii mediului intampina tot mai multe dificultati in ceea ce priveste protejarea sanatatii publice. in timp ce multe din problemele asociate sanatatii mediului din secolul XIX, precum lipsa unei igiene publice au fost depasite, noi provocari au aparut in secolul XX si continua sa persiste si in secolul XXI.
Problema asociata cu mizeria din locuinte, din mediul inconjurator si lipsa interventiei unor specialisti intr-un mediu infestat, persista chiar si acum. Proprietatiile neintretinute adesea pot fi infestate cu sobolani, soricei, tantari, purici, plosnite si gandaci de bucatarie, care infesteaza si spatiile si locuintele invecinate.

Principalele cauze care duc la inmultirea vectorilor in spatiile urbane sunt conditiile climatice, in care diferenta dintre anotimpul rece si anotimpul cald se face fara clasicele anotimpuri tampon (primavara si toamna). Acestea duc la crearea de cicluri succesive de dezvoltare a insectelor, extinderi continue ale mediului urban, prin aparitia de noi cartiere, concomitent cu demolarile vechilor imobile, care constituiau un habitat sigur pentru vectori si duc la dispersarea arealului de dezvoltare al vectorilor. Aceasta raspandire care afecteaza sanatatea publica, poate fi oprita doar prin intelegerea nevoii de a monitoriza si de a actiona in mediile identificate.
Rolul autoritatilor locale in protejarea sanatatii publice consta in implicarea acestora in identificarea gradului de infestare cu vectori,  dar si in asigurarea pentru tratarea problemelor intampinate, pentru care vor fi luate masuri de control eficiente. Cu toate acestea, pentru ca autoritatile sa isi indeplineasca rolul in mod corespunzator, ele trebuie sa aiba vointa de a furniza resursele necesare pentru a efectua lucrari, si de a pune in aplicare reglementarile legale existente, fara de care actiuniile necesare pentru protejarea sanatatii publice nu pot avea loc.

Din fericire, autoritatile locale din Timisoara au inteles importanta combaterii vectorilor in mediul urban si tin cont de particularitatiile terenului pe care este asezat orasul, respectiv aria unei foste mlastini. Astfel incat, de-a lungul ultimilor ani au fost demarate si executate cu succes mai multe actiuni generale de combatere a vectorilor atat in Timisoara cat si in judetul Timis (in localitatiile predispuse infestarii cu vectori si in cazuri speciale, cum ar fi inundatiile din 2005).
Cu exceptia catorva exemple precum febra West Nile si encefalita, celelalte boli transmise de tantari au fost rare in Romania. Cu toate acestea, ingrijorarea creste odata cu inmultirea calatoriilor internationale si a comertului de import, care pot introduce atat noi vectori cat si agenti patogeni in tara noastra.
Dintre speciile de tantari, tantarul Tigru este cel mai cunoscut, datorita recentei raspandiri geografice. A patruns in Europa din nordul Africii (Egipt) pana in sudul Italiei, de aici amenintand si celelalte tari de pe batranul contintent. Studii efectuate de specialistii italieni au demonstrat ca aceasta specie este purtatoare a cel putin 22 de virusi, incluzand cei care cauzeaza febra dengue si febra galbena. Tantarii Tigru sunt responsabili si cu raspandirea malariei in Europa, un fapt neobisnuit, avand in vedere ca nici o persoana nu s-a imbolnavit in aceste locuri pana de curand. insa, in ultima perioada astfel de incidente sunt tot mai des intalnite.

Servicile DDD (deratizare, dezinfectie si dezinsectie) sunt importante atat pe domeniul public cat si pe domeniul privat. in mediul urban si rural, o curatenie adecvata si controlul apelor statatoare sunt niste factori cheie in ciclul evolutiv al insectelor care pot provoca boli transmisibile. Orice recipient (anvelope uzate, butoaie, jardiniere etc) in care apa poate stagna mai mult de 21 de zile sunt habitate exceptionale pentru inmultirea tantarilor. Resturile menajere nepastrate in conditii igienice (europubele sau alti recipienti cu inchidere etansa) pot duce la descompunerea acestora si la crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea mustelor si rozatoarelor.
Asadar, implicarea autoritatiilor guvernamentale si locale cat si a institutiilor publice, a societatilor comerciale si nu in ultimul rand a populatiei poate duce, prin masuri coraborate de distrugere a vectorilor la reducerea riscului de imbolnavire a cetatenilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.