TIMIS. Mai multa protectie pentru culturi judetul Timis, nu departe de Timisoara. Ministerul Agriculturii a solicitat un acord de folosinta pentru o suprafata de teren pe care sa construiasca un punct de lansare a rachetelor antigrindina.
CITESTE SI: Va fi spectacol pe strazi, la Timisoara. Zeci de masini de epoca vor defila in parada
Urmeaza ca Autoritatea pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina sa inceapa lucrarile, iar costurile de amenajare vor fi suportate de catre Ministerul Agriculturii. Investitia va fi facuta la Buzias.
”Ministerul Agriculturii a incheiat un protocol cu Primaria Buzias pentru infiintarea unei statii antigrindina. Investitia va fi finalizata in prima jumatate a acestui an”, a declarat Sorin Munteanu, primarul orasului Buzias.
Potrivit Directiei Antigrindina din cadrul Ministerului Agriculturii, in zonele unde sunt lansate rachete antigrindina, protectia culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri patrati.
Astfel de puncte de lansare a rachetelor existau, pana nu demult, in Prahova, Vrancea si Iasi, iar mai recent au inceput sa fie infiintate si in judetul Timis. In ultimii trei – patru ani au fost lansate circa 600 de rachete antigrindina.
Un tun antigrindina modern este un generator de unde de soc, care sunt trimise spre norii in care se formeaza grindina. Un amestec exploziv de acetilena si aer este impins in camera inferioara a masinii. Unele sisteme utilizeaza si oxigen sub presiune pentru a mari efectul exploziv.
Unda se propaga cu viteza sunetului pana la inaltimi de 15.000 metri si intrerup formarea particulelor de grindina. Rezultatul este ca acestea cad sub forma de ploaie sau lapovita. Undele de soc pot impiedica formarea grindinei, dar nu pot altera forma unor particule de grindina deja formate. Tocmai din aceasta cauza, utilizarea rachetelor antigrindina are drept rezultat cresterea precipitatiilor lichide.