TIMISOARA. Primaria Timisoara a ales firma care sa actualizeze harta de zgomot a orasului care, potrivit normelor europene, trebuie adusa la zi o data la 5 ani.
In luna iulie, municipalitatea a lansat licitatia, iar zilele trecute a incheiat contractul cu Institutul de Cercetari in Transporturi Incertrans S.A. pentru suma de 55.000 de lei fara TVA, adica putin peste 13.000 de euro cu TVA. Are la dispozitie 65 de zile sa predea studiul.
Pentru a actualiza harta de zgomot din 2018-2019, firma va face masuratori pe strazi, in intersectii si in cartiere pentru a vedea unde este depasit numarul de decibeli admis (70 dB).
Harta veche indica depasiri fata de limita admisa pe Calea Sagului, Calea Buziasului, Calea Dorobantilor, Calea Aradului, Calea Torontalului, B-dul Cetatii, B-dul Sever Bocu, B-dul Liviu Rebreanu, B-dul 16 Decembrie 1989, Str. Budai Deleanu, Str. Oituz, Str. Stefan Octavian Iosif, Str. Baba Dochia, Str. Andrei Saguna, Str. Iepurelui, Str. Divizia 9 Cavalerie, Str. Simion Barnutiu, B-dul Republicii, si Str. Gheorghe Lazar, de vina fiind numarul mare de masini.
Conform masuratorilor de atunci, traficul de tramvaie si cel feroviar se situa in limitele permise.
Cei mai afectati de galagie, conform studiului finalizat in 2019, erau timisorenii care locuiesc pe marile artere.
„Numarul total de persoane expuse la niveluri ce depasesc valorile limita de 70 dB pentru indicatorul de zgomot asociat disconfortului general, respectiv 60 dB pentru indicatorul de zgomot asociat tulburarii somnului din perioada de noapte este de 26.600 persoane pentru indicatorul de zgomot asociat disconfortului general si de 38.900 pentru indicatorul de zgomot asociat tulburarii somnului din perioada de noapte. Comparativ cu situaţia înregistrata la precedenta cartare a zgomotului, aferenta anului 2011, se constata o crestere a numarului de persoane afectate de valori ce depasesc limitele admisibile pentru indicatorul de zgomot asociat disconfortului general, cu aproximativ 16.900 persoane, respectiv cu 27.200 pentru indicatorul de zgomot asociat tulburarii somnului din perioada de noapte”, se arata in documentatie.
Masuri pentru reducerea zgomotului in Timisoara
In studiu erau facute si propuneri de masuri care sa reduca valorile mari ale traficului de pe anumite artere si in special a traficului greu care tranziteaza orasul.
Erau sugerate interventii asupra infrastructurii rutiere, prin inchiderea inelului IV in partea vestica, a inelului II in partea estica, largirea Splaiului Nistrului, construirea de pasaje rutiere, centura Timisoara Vest, constructia arterelor radiale vest si est, Centura de Sud, amenajarea complexului rutier zona Michelangelo – etapa II sau modernizarea strazilor fara imbracaminte rutiera. Totodata, se mentiona dezvoltarea transportului public si a mijloacelor alternative de mobilitate, prin imbunatatirea calitatii transportului public, promovarea utilizarii lui, optimizarea retelei de transport, realizarea etapei a doua a retelei de piste de biciclete urbana sau dezvoltarea zonelor pietonale.
Totodata, in documentatie se mentiona nevoia luarii unor masuri de management de trafic prin amenajarea de parcari in zona centrala si optimizarea intersectiilor de pe principalele artere, protejarea zonelor verzi si reducerea poluarii prin extinderea spatiilor verzi publice sau stimularea achizitionarii masinilor hibrid sau electrice.
Pareri
Serios? acum toamna cand se intuneca la ora 18:00? de ce nu faceti asta vara cand chefurile tin pana la 3 dimineata? :))
Da, sau să facă asta noaptea în partea de nord-vest, când se ține vreun festival la cioca
„Se actualizeaza harta de zgomot a Timisoarei”.Da,si ?Smecherii analfabeti posesori de motociclete isi vor tura motoarele mai rar ?
Studiul este (ar trebui sa fie) unul de durata ptr ca prelucrarea (statistica) a informațiilor trebuie bazată pe seturi de măsurări nu pe una doua măsurări.
Sper / Cred ca pmt știe acest lucru. În caz contrar … foaie verde loboda, trec catanele pe strec! si banii se toacă aiurea.
Zgomot , poluare si foarte multa mizerie , aceasta este starea actuala a unui oras alta data denumit orasul florilor si al parcurilor . Pacat de tot ce ar fi putut sa fie si nu a fost !