TIMISOARA. O comisie interministeriala va aproba, marti, indicatorii tehnico-economici pentru demolarea, respectiv construirea Stadionului ”Dan Paltinisanu” din Timisoara. Urmeaza ca proiectele de hotarare se fie apoi aprobate intr-o sedinta de Guvern.
”Maine (marti – n.r.) este practic ultima faza premergatoare actiunii de emitere a hotararilor de guvern, de demolare respectiv de construire a noului stadion. Si ma refer aici la acea decizie formala din comisia interministeriala de aprobare a indicatorilor tehnico-economici rezultati din studiul de fezabilitate, indicatori modificati in functie de avizele de la diferite institutii avizatoare care s-au solicitat pe parcursul elaborarii acestui studiu.
Urmeaza intrarea efectiva in sedinta de guvern si ma astept ca promisiunea, facuta de domnul presedinte al Camerei Deputatilor si de domnul premier, ca nu vor prelungi acest proces de decizie si de emitere a acestor hotarari de guvern sa fie respectata, iar in urmatoarele saptamani, acest proiect foarte important pentru Timisoara si Timis sa aiba cele doua hotarari de guvern necesare avansarii: Consiliul Judetean sa poata sa demoleze stadionul actual, iar CNI sa inceapa procedurile pentru achizitia lucrarilor de proiectare si de executie efectiva in teren a noului stadion”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Cele doua hotariri, de demolare, respectiv de construire a noului stadion vor fi emise de Guvern deodata.
”De obicei, cele doua hotarari se dau in acelasi timp. De obicei asa se face, deodata, dar tine de guvern”, a explicat Nica.
Intrebat cand va incepe demolarea efectiva a arenei, Alin Nica a precizat ca lucrarile de demolare vor dura aproximativ 6 luni.
”Daca se dau hotararile de guvern in urmatoarele saptamani, noi putem tine licitatia pentru demolarea efectiva. Asta nu ar trebui sa dureze mai mult de doua luni, in eventualitatea in care nu sunt contestatii. Iar imediat ce vom avea o firma care sa se ocupe de demolare, vom da ordinul de incepere si vor incepe lucrarile de demolare.
Lucrarile de demolare dureaza vreo 5-6 luni de zile… Acum, daca vremea nu tine si e umezeala si noroi, nu o sa se poata interveni pentru ca stadionul este pe un val de pamant care trebuie dislocat si transportat, dar firma care va castiga, cu siguranta, isi va face planul de lucrari astfel incat sa economisim la maximum timpul afectat acestei lucrari de demolare, iar in paralel, CNI sa faca lucrarile, procedurile de achizitie pentru lucrarile de executie efectiva a stadionului nou”, a mai spus Nica.
In ceea ce priveste construirea, aceasta ar putea dura trei ani.
”Constructia, din studiul de fezabilitate, ar dura doi ani si jumatate, cu eventuale prelungiri, ma astept undeva la 3 ani, de aceea spuneam ca undeva la orizontul lui 2027, la sfarsitul anului 2027, in 2028 sa avem aceasta noua structura sportiva finalizata”, a adaugat Alin Nica.
Noul stadion de la Timisoara va fi cel mai mare din Romania, dupa Arena Nationala.
Actualul stadion este de ani buni intr-o stare avansata de degradare si a fost inchis pentru competitii in 2022, intrucat nu prezinta siguranta.
Noul stadion va costa aproape 140 de milioane de euro, bani asigurati de CNI si Consiliul Judetean Timis. Este prevazut cu 32.000 de locuri, nu va avea si pista de atletism si nu va fi unul complet acoperit, asa cum este Arena Nationala de la Bucuresti.
Stadionul actual din Timisoara a fost construit in 1963 prin munca voluntara, iar pana in 1995 s-a numit „1 Mai”.
Pareri
avem timp sa promovam in liga a doua cu poli
ce sa mai si declare Alin NIMICA asta .., nu prea isi mai au rostul declaratiile cand vorbim in perspective asa indepartate !! In plus, fostul stadion actual este de ani buni inchis !!
Putem doar sa vedem cum in alte judete din colonia asta, sau prin sate din lumea civilizata gasim cate 1-2 Stadioane cat de cat .., 2-3 bazine Olimpice sau semiolimpice de inot, nenumarate sali polivalente functionale si cu echipe care chiar joaca ceva in ele …, unele au chiar patinuare, velodroame sau piste de atletism … asa ca despre ce sa mai vorbim aici in Timisoara !?
Vine ziua în care nu ne mai trebuie nici un loc de parcare nu-și vor permite prea mulți să circule cu mașina și aerul va fi ca la munte.
Froaiere, imagineaza-ti un viitor deloc indepartat…unde tu si familia veti petrece restul vietii in…Calea Sagului. Asta ti se pregateste.
Cu banii aruncati pe stadion se puteau construi lejer 70000 locuri de parcare supraterane in cartiere. Asta oferea posibilitatea ca multe strazi sa fie redeschise traficului pe doua sensuri, lucru care insemna decongestionarea traficului si un aer mai curat. Din pacate vom avea parte de un nou si absolut inutil stadion, pentru a carui intretinere nu vor exista fonduri si inevitabil in
20 de ani ajunge din nou o ruina.
Nu are rost sa discutam ce alte lucrari de intetes public se puteau face cu peste 150 miliosne euro cat urmeaza sa coste inutilitatea.
Cum ramane cu ideea lui Cosmin Tabara, ca pamantul din excavatii (fundatii de case, etc) sa fie pus intr-un singur loc, ca sa avem (poate) un deal? (mai 2023)
Sa ma pis pe toti politicienii!
Unde vor duce muntele de pământ? De unde l-au scos, ștrandul de la pădurea Vede?
DOAR VORBE
Sper sa arate cel putin ca Aliantz Arena, daca tot avem primar nemtalau…
O sa fie bagarea degetului la butonu’ maro, in trafic in zona Spitalului Judetean !!!
Daca centura n-o sa fie gata pana incep astia demolarea. ca sa scoata traficul greu si n-o sa fie – sa vezi injuraturi draci si paradraci in guritzele soferilor…
In sfarsit, dar pacat, cand se putea face treaba aceasta cu mult timp in urma, si era deja construit stadionul. Dar este atata birocratie incat iti vine sa-i pui la zid sau sa-i iai de curu nadragilor si sa-i arunci in bega sa se inece, sperand ca nu stiu sa inoate
Nenea Lordu’ sa sti ca nu e chestie de birocratie, ca nu au ce sa birocrateasca, e chestie de incompetenta. Incompetenta lu’ nenea Nica. Stadionul nu apartine de primaria lui Fritz ci de CJT. Si stai linistit, nu o sa fie nici peste 3 ani… E doar gargara marca Nica. Si sper sa nu fie construit acolo niciun stadion pt ca nu exista loc suficient pentru toata infrastructura pe care o presupune asa o constructie. Stadioanele se construiesc in afara orasului, iote-te la orasele din Europa. Ce draq sa faci cu un stadion in oras?
Pun pariu pe orice , că nu o să-l demoleze nici în 3 ani.
Iar stadionul in sine nu va fi gata în 15 ani
Politicieni locali de kkt.