In ce state traiesc cei mai multumiti oameni? Vezi Top 10 cele mai fericite tari!

Culmea, cei mai fericiti cetateni nu se regasesc in cele mai puternice economii ale lumii, releva un studiu un Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). In schimb, acestia traiesc in tari recunoscute pentru societatile avansate, respectarea drepturilor si egalitatea de sanse, scrie ziare.com.

Iata top 10 cele mai fericite tari din lume, potrivit OCDE:

10. Suedia: Punctaj satisfactie 7,3

Tara are o rata de angajare de 73%, in timp ce 79% dintre oameni raporteaza ca au o stare de sanatate buna. Speranta de viata se ridica la 81,5 ani, iar venitul de care dispun dupa plata tuturor facturilor este de 26.633 de dolari/an. In plus, doar 1,28 la suta din angajati muncesc peste 50 de ore/saptamana. De asemenea, Suedia are cel mai putin poluat aer dintre toate tarile OCDE.

9. Canada: Punctaj satisfactie 7,4

Pozitia buna este rezultatul unui sistem de sanatate foarte bine pus la punct, iar 88 la suta dintre canadieni se declara „sanatosi” sau „foarte sanatosi”. Speranta de viata este de 80,8 ani, iar venitul dupa efectuarea platilor se ridica la 27.138 de dolari.

In plus, educatia ocupa un rol important, 88% avand diplome de liceu, pe locul 5 in OCDE. De asemenea, 72% din canadienii apti de munca au un job.

8. Australia: Punctaj satisfactie 7,4

Spre deosebire de cetatenii celorlalte tari cu un punctaj al satisfactiei similar, australienii muncesc mai mult, 13,99% spunand ca lucreaza peste 50 de ore pe saptamana. Totusi, australienii se numara si printre cei mai sanatosi, cu o speranta de viata de 81,8 ani, in timp ce 85% spun ca sunt „sanatosi” sau „foarte sanatosi”.

7. Finlanda: Punctaj satisfactie 7,4

Potrivit datelor OCDE, finlandezii isi pretuiesc timpul liber. In medie, dedica 14,9 ore pe zi pentru timpul liber. In schimb, doar 68% spun ca sunt „sanatosi” si tot 68% au un loc de munca.

6. Israel: Punctaj satisfactie 7,4

Tara are o rata de obezitate de numai 13,8 la suta la adulti, spre deosebire de americani, cu o rata de 33,8%. Israelienii au o speranta de viata de 81,7 ani. In ciuda constantelor probleme de securitate, rata de omucideri se incadreaza in media OCDE, de 2,1 crime la 100.000 de locuitori.

5. Austria: Punctaj satisfactie 7,5

Austriecii au cu 5.000 de dolari mai multi bani „de buzunar” decat media statelor OCDE, totalul ridicandu-se la 27.541 de dolari. Acest lucru s-ar putea datora si faptului ca multi (9,02%) lucreaza peste 50 ore/saptamana.

4. Elvetia: Punctaj satisfactie 7,5

Are a doua cea mai ridicata speranta de viata, de 82,6 ani, are cea mai mare rata de persoane angajate, de 79%. De asemenea, elvetienii dispun de asigurari foarte bune, precum si de acces sporit la computere si Internet.

3. Olanda: Punctaj satisfactie 7,5

Olandezii nu se omoara cu munca, iar asta le prieste: doar 0,68% lucreaza peste 50 de ore pe saptamana. Speranta lor de viata este de 80,8 ani, iar 77% spun ca sunt „sanatosi” sau „foarte sanatosi”.

2. Norvegia: Punctaj satisfactie 7,6

Siguranta financiara a norvegienilor este una din cele mai bune, cu 30.465 de dolari pe an disponibili dupa plata facturilor. De asemenea, Norvegia are unul din cele mai bune sistem de sanatate, fiecare persoana avand alocati 5.003 dolari/an in acest scop. In acelasi timp, tara reuseste sa mentinta un surplus bugetar de 162,5% din PIB si un rating maxim AAA din partea Standard & Poor’s.

1. Danemarca: Punctaj satisfactie 7,8

Cetatenii danezi sunt cei mai fericiti din cei din statele dezvoltate. La prima privire, nu ar avea motive, nefiind lideri pe nici unul din criteriile mentionate pana acum. Cu toate acestea, nu doar OCDE, ci si alte organizatii mentioneaza frecvent Danemarca drept una din cele mai fericite tari, datorita unui somaj scazut si al orelor reduse de munca, in comparatie cu alte state.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.