In ce zona a frigiderului trebuie sa pui ouale, laptele, sucurile, legumele sau fructele, ca sa ramana proaspete mai mult timp? Medicii din Timisoara explica cum sa depozitam alimentele pe canicula

TIMISOARA. Acum, cand traversam o lunga perioada de canicula, ne pandesc toxiinfectiile alimentare, daca nu pastram mancarea asa cum trebuie. Medicii de la Spitalul Victor Babes din Timisoara vin cu o serie de recomandari esentiale pentru depozitarea alimentelor in aceasta vreme deosebit de calduroasa.

CITESTE SI: Si mai multe zile de foc, cu 40 de grade, ne asteapta. Codul Rosu de canicula, prelungit la Timisoara si in judet

🔔 Toxiinfectiile alimentare pot provoca varsaturi, diaree si crampe abdominale, simptome deosebit de periculoase pentru copii, varstnici si persoanele cu imunitate scazuta.

🟥Iata cateva recomandari pentru a va asigura ca alimentele raman proaspete si sigure:

1️⃣Mentinerea temperaturii corespunzatoare in frigider si congelator:
Temperatura din frigider trebuie sa fie sub 5 grade Celsius.
Congelatorul trebuie sa fie setat la temperaturi intre -15 si -18 grade Celsius.
2️⃣Timpul de pastrare in afara frigiderului:
Nu consumati alimente care au stat in afara frigiderului mai mult de 2 ore, in special carnea si fructele de mare.
Carnea nu trebuie recongelata niciodata si nu trebuie lasata la temperaturi mai mari de 5 grade Celsius pentru mai mult de o ora si jumatate.
3️⃣Depozitarea corecta a alimentelor:
Pastele, orezul si conservele nu necesita refrigerare, dar trebuie protejate de lumina directa a soarelui si de caldura.
Usa frigiderului este potrivita pentru sosuri, sucuri, dressing-uri, lapte, unt si oua, deoarece temperatura aici este intre 4-8 grade Celsius, fiind una dintre cele mai calde zone din frigider.
4️⃣Depozitarea cartofilor:
Cartofii trebuie pastrati intr-un loc racoros si bine ventilat pentru a evita schimbarea texturii si a gustului.
5️⃣Pastrarea legumelor si fructelor:
Legumele cu frunze verzi se pastreaza in frigider, in compartimentul special destinat lor.
Rosiile nu trebuie refrigerate deoarece temperaturile scazute le pot afecta textura si gustul.
6️⃣Depozitarea lactatelor si oualor:
Laptele, branza si iaurturile trebuie pastrate in frigider. Laptele trebuie consumat inainte de data de expirare, iar branza si iaurturile trebuie acoperite bine pentru a preveni absorbtia mirosurilor.
Ouale trebuie pastrate in frigider si consumate inainte de data de expirare.
7️⃣Depozitarea produselor de panificatie:
Painea si alte produse de panificatie trebuie pastrate intr-un loc racoros si uscat, de preferinta intr-un recipient ermetic pentru a preveni aparitia mucegaiului.
8️⃣Igiena mainilor: Spalati-va corect si frecvent pe maini cu apa si sapun inainte de a prepara mancarea pentru a preveni contaminarea alimentelor.
Respectarea acestor recomandari simple va poate ajuta sa va bucurati de alimente proaspete si sigure, chiar si in cele mai fierbinti zile de vara”, spune dr. Irina Goga – medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice din cadrul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Un articol mai inutil si plin de limbaj de lemn ca asta cu greu mai gasesti