In doar 10 ani, jumatate din populatie s-ar putea confrunta cu obezitatea, devenita problema de sanatate publica. Avem aproape 9.000 de oameni diagnosticati la Timisoara si in judet

TIMISOARA. Judetul Timis inregistreaza oficial aproape 9.000 de cazuri de persoane cu obezitate, dar numarul real ar fi cu mult mai mare, potrivit datelor de specialitate.

Obezitatea a devenit, in ultimii ani, un motiv tot mai serios de ingrijorare pentru specialistii in sanatate din intreaga lume, care o catalogheaza drept o problema critica de sanatate publica.

Aceasta pentru ca obezitatea reprezinta un factor de risc pentru numeroase afectiuni cronice netransmisibile, precum bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, afectiuni articulare, probleme respiratorii sau anumite tipuri de cancer – afectiuni care cumulat cauzeaza cel mai mare numar de decese in fiecare an la nivel mondial.

Ca si medic pneumolog, ma confrunt cu aceasta problema a obezitatii in sensul in care sindroamele de apnee in somn, care intrerup respiratia minim 10 secunde, de cateva zeci de ori intr-o ora, deci practic nu ai o calitate a somnului buna, apar problemele cardiovasculare. Pe de alta parte, avem incidenta astmului bronsic. Obezii au risc de 11-12% de a dezvolta astm bronsic, comparativ cu persoanele normo-ponderale, undeva la 7%.

Universitatea noastra incurajeaza si promoveaza aceste campanii de educatie medicala, un stil de viata sanatos si campaniile de preventie, sa nu ajungem unde suntem„, a spus medicul Cristian Oancea, prorectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara.

Cele mai recente date de specialitate arata ca aproximativ 12% din totalul deceselor anuale la nivel mondial asociate bolilor cronice netransmisibile sunt atribuite unui Indice de Masa Corporala (IMC) crescut, adica peste limita considerata „normala” de 25kg/m2, dupa care intervine supraponderea, respectiv obezitatea.

Estimarile sprecialistilor arata ca 35% dintre adulti ar putea suferi de obezitate pana in anul 2035, in lipsa unor masuri eficiente indreptate in acest sens. Asteptarile sunt ca peste 40% dintre adultii de sex masculin si peste 30% dintre femeile adulte vor suferi de obezitate in 2035.

In timp ce rata de crestere anuala a obezitatii la categoria de populatia adulta se situeaza la 2.1% (in intervalul 2020-2035), in ceea ce priveste obezitatea in randul copiilor situatia poate fi descrisa drept alarmanta, avand in vedere ca se estimeaza o rata de crestere anuala de 5.6%, mai mult decat dublu fata de adulti.

Avem nevoie de interventii care sa vizeze intreaga societate. Obezitatea are o serie de particularitati fata de alte patologii, care de-a lungul timpului au fost privite ca atare. Obezitatea, de-a lungul timpului, n-a fost vazuta ca o boala, motiv pentru care perceptia culturala asupra obezitatii, in cel mai important caz, a fost vazuta ca o problema estetica. Importanta luptei impotriva obezitatii este subliniata de cateva aspecte ce reprezinta si cateva particularitati in randul patologiilor. Pe de o parte, obezitatea apare foarte frecvent. In tara noastra, mai mult de jumatate din populatia adulta a tarii este supraponderala sau obeza. Dincolo de aceasta prevalenta crescuta, obezitatea afecteaza intregul organism al persoanei si dincolo de acest aspect, evolutia si predictiile ce vizeaza aceasta obezitate in viitor nu sunt deloc imbucuratoare„, a explicat Bogdan Timar, decan al Facultatii de Medicina a UMF „Victor Babes”, sef al Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a Spitalului Judetean Timisoara.

La nivelul judetului Timis sunt inregistate oficial aproape 9.000 de cazuri de persoane cu obezitate, potrivit Directiei de Sanatate Publica Timis, dar numarul real ar fi mult mai mare avand in vedere estimarile la nivel national.

Numarul persoanelor cu obezitate raportat si inregistrat oficial la finalul anului trecut in judetul Timis: 8.926 de persoane10, putin peste 1% din totalul populatiei din judet, sugereaza ca acest numar nu reflecta exact situatia reala, fiind mult subdimensionat, raportat la estimarile de specialitate.

Pe langa multiplele implicatii la nivelul sanatatii individului, obezitatea inseamna si o povara economica, prin prisma impactului pe care il genereaza la nivelul societatii. Potrivit World Obesity Atlas, pana in 2035, doar impactul economic generat de cazurile de suprapondere si obezitate ar putea reprezenta 3.6% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, un procent foarte mare, mai ales daca il comparam cu alocarile actuale din bugetul de stat pe domenii prioritare, cum ar fi: sanatatea sau educatia.

Obezitatea reprezinta o adevarata provocare a zilelor noastre. Sedentarismul, alimentatia nesanatoasa si alti factori de risc au contribuit la cresterea alarmanta a prevalentei acestei afectiuni. Obezitatea este, in primul rand, o boala si trebuie tratata ca atare. in prezent, ne confruntam cu obezitatea in numeroase aspecte ale vietii noastre: in familie, in grupurile de prieteni si in intreaga societate. Aceasta necesita o abordare complexa si multidimensionala, care sa includa atat preventia, cat si controlul si tratarea complicatiilor asociate. Obezitatea reprezinta un factor de risc semnificativ pentru numeroase boli cronice netransmisibile si agraveaza anumite afectiuni existente”, a declarat prof. univ. dr. Catalina Poiana, initiatoarea „Controleaza Obezitatea”, medic primar endocrinolog, presedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

Peste 3,3 miliarde de oameni ar putea ajunge sa sufere de suprapondere si obezitate pana in 2035, comparativ cu 2,2 miliarde in anul 2020, o crestere intr-un ritm accelerat (+50%), care reprezinta un puternic semnal de alarma! In ceea ce priveste exclusiv obezitatea, evaluarile specialistilor asteapta o crestere a numarului de cazuri de obezitate in randul adultilor de la 0.8 miliarde in 2020 la 1.5 miliarde pana in 2035.

Un capitol extrem de ingrijorator este obezitatea infantila si obezitatea in randul adolescentilor, a carei prevalenta se astepta sa creasca intr-un ritm si mai rapid decat in cazul persoanelor adulte: potrivit acelorasi date, prevalenta globala a obezitatii in randul copiilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 5 si 19 ani va creste de la 175 de milioane de cazuri in 2020, la 380 de milioane de cazuri pana in 2035.

Initiativa „Controleaza Obezitatea” se desfasoara sub egida Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti si cuprinde actiuni care vizeaza doua directii: componenta de informare si constientizare a publicului larg in privinta problematicii obezitatii la nivel general si o componenta de educatie medicala adresata profesionistilor din sanatate implicati in managementul persoanelor cu obezitate.

Proiectul se deruleaza pe parcursul anului 2024 la nivel national in marile centre universitare de medicina: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Targu Mures, Oradea, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.