In plina iarna, primaria taie din cursele mijloacelor de transport la Timisoara. Viceprimarul Ruben Latcau da vina pe Guvern si pe Consiliul Judetean

TIMISOARA. Dupa ce la Ghiroda s-a iscat o adevarata revolta zilele acestea dupa ce Primaria Timisoara a decis pe neasteptate sa anuleze 12 curse ale mijloacelor de transport care asigurau legatura cu orasul, viceprimarul Ruben Latcau anunta si mai multe rute pe care se va reduce numarul de curse. Motiveaza prin aceea ca la anumite ore ar fi prea putini calatori si nu are rost sa lase in continuare autobuzele ori troleibuzele sa circule.

CITESTE SI: Scandal la Ghiroda, dupa ce Primaria Timisoara, prin SMTT, anuleaza 12 curse de transport public. Primarul Ionut Stanusoiu: Este un abuz

Mai mult, viceprimarul Ruben Latcau da vina pe Guvern si Consiliul Judetean. Spune ca, din pricina ordonantei austeritatii, nu mai pot fi platite ore suplimentare soferilor de la 1 ianuarie decat in limita unui plafon, dar si ca ar fi fost desfiintate multe linii in judet de catre CJT.

Optimizarile nu elimina nicio ruta in acest moment, nu fac nicio comasare de ruta in acest moment. Au ca si rol doar sa faca optimizari pe transport seara. De exemplu, au fost rute de transport la nivel de judet, unde dupa ora 8-9, unde mai erau 1-2 calatori care erau transportati pe 3-4 rute dus-intors, si atunci aceste optimizari au fost facute in asa fel incat dupa ora 22.00 a fost facuta o reducere pe transport, atat in judet, cat si in Timisoara.
Au mai fost anumite varfuri care au fost eliminate, acolo unde pe acel varf erau 1-2 calatori care trebuiau transportati, iar obiectivul acestei optimizari este acela de a ne asigura ca rutele pe care le avem planificate sunt si rute care pot fi executate. Pentru ca, daca ramaneau in felul in care erau inainte, riscul era ca in realitate unele dintre ele nu ar fi putut sa fie facute, tocmai din cauza acestui plafon pe care ordonanta Guvernului Ciolacu l-a impus.

De asemenea, un alt motiv, si o alta problema mare pe care o avem si care genereaza probleme pentru transportul public in Timisoara si in periurban, este faptul ca in ultimii 4 ani la nivel de judet au fost desfiintate mare parte din rutele de transport. Vorbim de un numar de 63 de linii care au fost desfiintate, dintr-un total de 85. Practic peste 2 treimi, trei sferturi din liniile de transport la nivel de judet au fost desfiintate in ultimii ani, iar toate aceste comune, toti acesti primari au venit la Primaria Timisoara si la SMTT si la STPT pentru a beneficia de transport public. O parte din aceste comune au fost preluate de catre SMTT, o parte nu au putut sa fie preluate, dar problema aceasta si preluarea de rute in judet in zone foarte extinse, ne ducem pana la granita cu Serbia sau cu judetul Arad, ne-a pus pe noi in punctul in care in acest moment zona de transport public metropolitan a Timisoarei este cea mai extinsa din tara, cu cea mai mica densitate, tocmai pentru ca am ajuns sa oferim servicii de transport public in judet in locul acestor linii pe care Consiliul Judetean le-a desfiintat in ultimii ani (…)

Aceleasi optimizari pe care le-am facut pe transportul public in judet, adica varfuri reduse seara, dupa ora 22.00.
Am avut rute seara pe care aveam 4 autobuze pe linie si am redus la 2 dupa ora 22.00. Genul acesta de optimizari in care ruta functioneaza, doar reducem cantitatea de de ore suplimentare pe care o executam in fiecare luna. Pe mai multe rute avem 4 autobuze, sunt chiar si cu 5. E vorba de tot transportul care functioneaza la nivel de SMTT.
„, sustine viceprimarul Timisoarei Ruben Latcau.

Ceea ce uita sa spuna edilul este ca, daca situatia financiara a Societatii de Transport Public ar fi fost alta, nimic nu ar fi impiedicat chiar suplimentarea curselor, nicidecum reducerea lor.

CITESTE SI: Roxana Iliescu: ‘Mult asteptatul Plan de reorganizare si restructurare al STPT, un mare fas!’ 

Ruben Latcau pretinde ca au crescut salariile soferilor la STPT si ca au fost angajati in ultimele luni in jur de 30 de conducatori auto pentru autobuzele si troleibuzele din Timisoara.

Luna aceasta am aprobat in Consiliul Local o noua organigrama in care s-au facut eficientizari de personal si reduceri de personal TESA. Anul trecut, la final de an, STPT a majorat salariul pentru soferi, avem undeva la 4000 de lei salariul net de inceput pentru un sofer de autobuz, si obiectivul acestor majorari a fost tocmai sa atragem soferi. In lunile de sfarsit de an, noiembrie si decembrie, s-au angajat undeva la 30 si ceva de soferi, Avem undeva la 20 de soferi in pregatire in scoala pe care STPT o are. Avem, de asemenea, vatmani la pregatire in scoala, si un numar de oameni care s-au inscris si vor intra in cursuri de pregatire. Practic, ce face STPT este faptul ca angajeaza oameni care nu au categoria D, ii scolarizeaza, obtin atestate si apoi ii angajeaza sa devina soferi. 

Se intampla acest lucru pentru ca deficitul este undeva la 100-150 de soferi si este foarte greu sa poti sa acoperi acest deficit intr-un timp foarte scurt. Unii dintre cei angajati aveau si permis de categoria D si atestat si puteau incepe de a doua zi lucrul, o alta parte erau oameni care doreau sa se perfectioneze, pe care STPT i-a luat, ii instruieste si apoi ii angajeaza si va introduce pe transportul public”, a mai spus Ruben Latcau.

UPDATE: Consilierul local Roxana Iliescu: Timisorenii vor sta si mai mult in statii

Roxana Iliescu, consilierul local care, la votul cerut de administratia Fritz pentru restructurarea STPT, a atras atentia ca totul este ‘un fas’, nicidecum o reorganizare reala, a reactionat la anuntul privind reducerea numarului de curse de luni, ca parte a unei… optimizari a activitatii de transport public.

Așadar, “optimizarea” se traduce in reducerea rutelor pe diferite linii de tramvaie, autobuze si troleibuze, adică timpi si mai mari de așteptare pentru timișorenii care circulă cu transportul public in comun.
Totodată, declarația vicelui conform căruia se reduc cursele pe anumite linii seara, dupa ora 22:00, este neadevărată!
Conform documentului nr. 1056/17.01.2024 emis de STPT, reducerile de curse atat la tramvaie cat si la autobuze si troleibuze vizează atât schimbul I cat si schimbul II ale acestora. Cu aproximație, schimbul I la toate unitatile de transport public in comun incepe de la ora 04:15 dimineața, iar schimbul II, incepe in jur de ora 14:00 si se finalizează in jur de ora 24:00.
Este fix ce lipsea in condițiile in care atat flota de tramvaie noi cat si cea de autobuze de ultima generatie zac in depou si pe caldarâm, la STPT in curte.
Astazi: din cele 23 de tramvaie Bozankaya, doar 11 sunt pe traseu si din cele 44 de autobuze electrice Karsan, doar 10 circula„, a transmis Roxana Iliescu.

UPDATE: Presedintele CJ Timis: Taierile de curse de la Ghiroda e din cauza culorii politice. Nu a taiat de la Foeni

Presedintele Consiliului Judetean Timis a reactionat la anunturile conducerii Primariei Timisoara. Alin Nica a subliniat ca reducerea numarului de curse in ceea ce priveste Ghiroda este o chestiune politica, intrucat administratia Fritz nu s-a atins de cursele cele mai lungi, spre Foeni, comuna cu primar USR.

Nu sunt o noutate dificultatile financiare prin care trece STPT. Datoriile au crescut din 2020 pana in prezent de 3 ori, asta arata clar calitatea defectuoasa a managementului impus de administratia USR la o societate. S-a ajuns la o pierdere de peste 10 milioane de lei, la finele anului 2022, s-a ajuns in 2022 la sub 150 de mijloace de transport functionale si pe traseu, incluzand acele tramvaie si autobuze noi achizitionate.
Numarul de soferi a scazut in aceasta perioada, deci managementul societatii nu a facut eforturi sa gaseasca profesionisti pe care sa ii angajeze si sa opereze toate aeste curse aflate in jurisdictia STPT, iar toata aceasta activitate deficitara de la nivelul STPT se rasfrange asupra cetatenilor intregii zone metroplitane.
(…) Eu cred ca aceasta reducere a numarului de curse la Ghiroda se datoreaza culorii politice, pentru ca nu a taiat de a Foeni, a taiat de pe cea mai mica distanta pe care o ai intr-o cursa a STPT si cred ca un alt motiv este indrazneala primarului de Ghiroda de a actiona in instanta pe viceprimarul Latcau si SMTT”, a declarat Alin Nica, presedintele CJ Timis

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte bine! Desfiintat transportul public, bicicleta sau pe jos. Batranii, sa moara. Traiasca Fritz si gastile progresiste

    • Roxana este pe baricade și rezolvă problema precum cu Coltermul,garajele și multe altele,nu vă faceți probleme suntem în mîini bune.

      • Domnul Nica se pare ca dorește înființarea unei societăți de transport la consiliul județean,păcălit de tovarășul „Goia” la fel cu a fost și cu SMTT la primărie ca refugiu tot pentru Goia la vremea respectiva.Cita prosteala pe fata.

        • Curtea de conturi și cei îndreptățiți sa verifice citi bani a încasat Goia de la Consiliul județean pe studii de transport care de fapt exista la Stpt.Oare domnul Nica știe?Cineva vrea sa ii găsească de lucru tovarășului Goia.

    • „Foarte bine”… Din ce în ce mai bine… Atunci să revină înapoi și prețul abonamentelor dar și a unei călatorii la 2 lei 50 cât era înainte. Și la călători e austeritate în buzunare nu numai la ei !

  2. Pe multi ii deranjeaza faptul ca administratia condusa de Dominic are grija sa nu risipeasca banul public ci sa il cheltuie cu chibzuinta.

    • administratia usere are grija sa ajunga banu public la partid. 8 mii de euro au dat pe statiile de tramvai. alea valoreaza maxim 3-4 sute. sute de mii de euro pe studii de prefezabilitate inutile.. asta doar furturile de luna asta. premii catre maia.

  3. Eu va spusai ca neamtu bate sula de voi ……voi nu batman batman

  4. „Foarte bine”… Din ce în ce mai bine… Atunci să revină înapoi și prețul abonamentelor dar și a unei călatorii la 2 lei 50 cât era înainte. Și la călători e austeritate în buzunare nu numai la ei !

  5. Este evident ca taierile se fac pe algoritm politic, nu pe criterii financiare, atlfel s-ar prezenta aceste date si concluziile departamentului de contabilitate.

  6. Foarte bine , las ca mai bine mergem cu masinile personale decat sa stam prin statii asteptand cate un tramvai sau autobus . Astia in loc sa incurajeze folosirea mijloaceloer de transport in comun mai mult descurajeaza , la ce mai cumpara tramvaie noi ? daca nu vor fi folosite . Economie faci reducand din cheltuieli cu cei multi din birouri nu cu salariile soferilor si vatmanilor si afectand populatia , pretul biletelor e cel mai mare din romania dar nu se reflecta in serviciile oferite .

    • Pai daca era un singur client mai bine inchideau circulatia trenurilor si ii plateau acestuia banii de taxi. Per total ieseau mai ieftin.

  7. Demisia Cocheci! E poate la fel slab ca id10tul de Bitea.

  8. Povestea cu eficientizarea activității am mai auzit-o și o vom mai auzi. Altfel e foarte simplu: veniturile din activitate + subvențiile trebuie să fie mai mari decât costurile. Altfel rezultatul este cât se poate de previzibil.
    Iar subvențiile trebuie astfel calculate încât să acopere diferența. Dacă ceri în Consiliul local o sumă ca subvenție și primești jumătate (dacă suma cerută nu a fost umflată știindu-se că nu va fi aprobată) rezultatul este iar cât se poate de previzibil.

  9. În Japonia,exista un singur elev care făcea naveta cu trenul,dintr-un orășel mic,spre o metropola,și autoritățile nu au închis circulația,din aceasta pricina

  10. Fritz sa aduca datoriile la Zero cum promitea in campania de alegeri (precum zicea si multe altele…, doar colterm a beneficiat de zeci de milioane de euro in sacu fara fund), in schimb transportul public precum, drumurile publice, siguranta cetateanului si curatenia orasului sunt la pamant din toate pctele de vedere, nici pe vreamea lui Ciuhandru nu era asa jegos orasul si asteptai dupa un autobuz/tramvai maxim 10 minute! Normal ca in loc sa iti faci un abonament cu 100-200 lei, pai pui inca atat si ai confort cu masina personala sau chiar cu curse de taxi/uber care uneori au tarife (in oras) la jumatate de pret (gen cu 10-15lei traversezi orasul dintr-un capat in altul, iar daca mai iei 1-2 colegi sau vecini cu tine iese mai ieftin decat un bilet de autobuz de 4lei si nu stai inghesuit ca sarmalele dupa ce ai inghetat jumate de ora in statie).

  11. Fritz e un incompetent si un mincinos ce nu va e clar?

  12. Dar ce rahat de pregatire are p franaru’ asta de rubien sa fie bagat in seama si, mai mult decat atat, sa aiba puterea de a decide orice cu consecinte financiare pentru TM ???

  13. #revolutiabuneiguvernari in domeniul transportului public:
    In plina iarna, primaria usr taie din cursele mijloacelor de transport la Timisoara

  14. Noua ne place sa dam din gura mult.Si politicienilor si cetatenilor.Solutia e ft simpla.Locurile de parcare scumpite bine de tot in oras(pt ai face pe oameni sa lase masinile acasa) si in acelasi timp marit numarul de tramvaie,troleuri,autobuze(bilete si abonamente putin mai ieftine), mai multe piste de biciclete si cam asta este.Ce am enumarat sunt solutii deja implementate cu succes in occident.
    PS
    Uitati-va la modelul Olandez( biciclete peste tot si transport in comun excelent,loc de parcare in zona centrala 50 euro pe zi in Amsterdam) .
    Uitativa la reportajul facut de PROTV in Olanda

    • Solutii tipice pentru cei care nu vor sa faca nimic doar sa interzica si nu vad dincolo de agenda lor. Cat de inconstient poti sa fi sa spui ca solutiile din Olanda care are o alta clima se pot aplica si la noi? Vrei sa mearga oameni in varsta sau cu copii pe vremea asta cu bicicleta? Si asa sunt pline spitalele, acum vrei sa fie aglomeratie si la ortopedie? Inconstienti ca tine au ajuns sa conduca orasul asta iar consecintele se vad dar din fericire cetatenii s-au convins de comoetenta lor si le vor multumi prin vot la alegerile de anul viitor.

      • Esti exemplu de om care vorbeste sa nu taca.1.Clima din Olanda este mult mai rea decat la noi.2.De unde drecu ai dedus ,ca am spus ca batranii si copii sa mearga cu bicicleta? Vorbim si de mijloace de transport eficiente.
        Se pare ca nu intelegi un text scris

    • IntreBare. Linia 6 este desfintata complet? Cat mai dureaza refacerea macazelor? Deocamdata – in programul publicat – (daca am citit bine) reducerea este 100%

    • Tu vorbești de pe timpul când stăteai in geam și așteptai Freierii ?!

    • Băi dar de unde a aparut pe voi toata ideea asta de a-mi interzice sau constrange mie dreptul ca si cetatean de a-mi folosi masina personala, in detrimentul unui transport public jegos? Aveti toti promenade verzi prin creier? Transportul public sa fie competitiv, sa ma puna singur pe ganduri daca astazi las acasa masina mea cu miros frumos si scaune incalzite, sau iau un bus imputit de boschetari si stau ca o sarma. Nu sa ma oblige prin restrictii sa il folosesc. Din cauza voastra, astia eco friendly fara cap, s-a dus pe apa sambetei atat orasul cat si tara, E.U si nu numai

      • Nu iti interzice nimeni nimic.Doar ca”” ástia fara cap ca tine(te-am citat)””nu intelegeti ca momentan infrastructura din Ro nu face fata la atatea masini.Am ajuns sa stam cu orele in trafic.In marile orase majoritatea merg cu mijloace in comun .Multi dintre acestia avand joburi ft bine platite(exemplu cei de pe WallSTREET) si nu le scade ”rangu”.Esti fitos si te-ai nascut cu curu in masina,plateste si taci.

        • De fapt nici o infrastructura de niciunde nu poate sustine un numar infinit de masini.
          De aceea orase din Europa au inceput sa le scoata de tot din centrele oraselor sau sa puna taxe foarte mari.
          La noi e o combinatie exploziva de taxe mici pe masina, parcari gratis sau la un pret mic. Asta duce la cresterea necontrolata a numarului de masini.

  15. Oraș european

  16. @USR-istul sexo-marxist Asa este, creier de aluna, cheltuie cu chibzuinta pe vopsele la mijloacele de transport pentru ca nu ii place la fuhrer culoarea Poli.

  17. este si normal…daca tot a venit incalzirea globala peste noi, mergi pe jos, te mai incalzesti putin…oricum scapam de mizeria asta in septembrie

    • Trebuie să ne unim, să scăpăm de ei !!

  18. de faspt de comunele din afara orașului este responsabil județul,
    deci mergeți la domnul Nica PNL
    să vă pună judetul Timis autobuze la dispoziție.

    • Sa mori tu ca asa e? Mai respira, bre, de la supt strimfii lu fritz incompetentu

      • Nu stiu daca e responsabil judetul, dar intradevar nu prea e treaba Primariei Timisoara. Nu m-ar mira ca vreun control al Curtii de Conturi sa gaseasca nelegala subventionarea din bugetul local al transportului in afara localitatii.

      • STPT ar trebui sa -si „actualizeze” sistemul de urmarire si afisare a orarului mijloacelor de transport public. Este jalnic. Ai impresia ca „orarul” este generat pseudoaleator. Una din surprize a fost cand pe o magistrala comuna orarul afisa ordinea tramvai 1 apoi 2 si dupa cetva minute a schimbat in 2 apoi 1. Era in centru departe de confluenta liniilor.
        Daca nu stiti invatati de la altii (nu prea departe de Timisoara). Nu sunt bani ptr refacere? Renuntati la vise eroice fara sansa se realizare.

        • Probabil sistemul calculeaza pe baza pozitiei curente si a vitezei instantanee – cand un tramvai sta in statie si celalalt acceleereaza in spatele lui sistemul ignora ca si tramvaiul in miscare va trebui sa opreasca in statii, daca nu de altceva macar pentru ca nu va avea pe unde sa depaseasca. Asta e efectul lucrului „daca au si altii hai sa facem si noi” continat cu lucru de mantuiala.
          Adevarul e undeva la mijloc. Daca autobuzele aduc si duc locuitorii din periurbane are de castigat si comuna, si orasul, si traficul. Daca unii isi fac program extins, si asteapta sa aiba autobuz in care sa fie 2-3 insi circuland „cu nasul” in conditii de decont deficitar, orasul si traficul au doar de pierdut.
          Daca pe judeteni ii deranjeaza alocarea discretionara a rutelor, pe criterii politice, poate ar trebui sa se uite cum au alocat fondurile de compensare prin judet. Poate de-acolo a luat primaria „exemple de buna practica”.

  19. hai sa verificam cheltuielile ratt, numarul de angajati , justificarea numarului mare de angati in birouri si sefuleti. justificarea veniturilor salariale. totul sa fie transparent. ca sa nu mai poata da vina hotii locali pe nimeni. pana la guvern sa aranjam sa nu mai fure localii . scuza cu guvernul o tot folosesc hotii locali. ghici ce, daca nu mai pot fura local nu mai pot fura nici cand sunt la guvern . ca sunt aceeasi.

  20. RATT\STPT gunoaiele timisoarei. hoti ordinari

  21. Adica CJT-ul lui Alin Nica a scos 75% dintre mijloacele de transport din judet care faceau legatura cu Timisoara si titlui articolului e ca PMT a scos 4?
    Hopa, articol politic impotriva PMT …. se vede din comenarii ca putini trec cu cititul de titlu…. nu va mai duce capul?

    • Ba postac userist cu 1 neuron, primaria nu scoate 4 curse, ci zeci de curse, dar stim, e greu cu cititul. Iar pe judet nu e transport, prostane, ca n-are cjtu firma de autobuze ca primaria, berbecule. lasa ca-i politic atuncea cand calca dominic in strachini ca a pus un idiot director la stpt care a dus transportul la sapa de lemn. Nu mai inghiti toate gogosile lu sefu-to, useristule

  22. Timișoreni, cetățeni ai Timișoarei, Bănățeni aveți mare grijă … deschideți-vă mințile, vor venii alegerile mult așteptate… vreți chiar să vă duceți copii la grădiniță/școală – cu trotineta ?.. vreți să vă duce-ți mama la spital pentru control, cu bicicleta…?? pentru că sunt o adunătură de handicapați…
    Gândiți-vă frați Timișoreni indivizii aștia NU au ce căuta în Timișoara.
    Așa să-i ajute bunul Dumnezeu pentru tot bunul și RĂUL pe care l- au făcut !

  23. Dă vina pe alții pentru că-i prea slab, nepriceput , Cum poate ocupa așa o funcție ? Să vină cât mai repede alegerile !! Să-i vedem plecați … nu știu pe cine am să votez dar cred că și un analfabet ar face treabă mai bună decât ăsta. Pănâ atunci cum zicea Pensionarul Misu …cu bicicleta !
    Gânduri bune și minte deschisă tuturor Timișorenilor la viitoarele alegeri apropiate .