In premiera in Timisoara se amenajeaza un loc in care vor fi ingrijiti timisoreni aflati pe patul de moarte, de care familiile nu se pot ocupa. Vom avea primul centru de ingrijiri paliative de stat

TIMISOARA. Tacuti si suferinzi, multi timisoreni isi traiesc ultimele clipe cu amaraciune pentru ca unele familii nu pot sau nu isi permit sa-i ingrjeasca.

Vorbim de acei oameni cu boli in faze terminale pe care doar un miracol i-ar mai putea salva si care au nevoie de o atentie speciala.

In Timisoara sunt prea putine locuri in care acestia sa-si duca cu demnitate pana la capat lupta cu destinul.

La ei s-a gandit insa medicul Olimpia Oprea, manager la Spitalul Municipal din Timisoara, care a facut toate demersurile pentru a deschide prima sectie de ingrijiri paliative de stat, unde pacientii sa fie vegheati, ingrijiti de personal specializat si voluntari.

Iar ajutorul a venit din partea unei alte institutii de stat, Inspectoratul Scolar Timis, care a hotarat sa cedeze spitalului o cladire pe care nu o mai foloseste.

„Este vorba de o cladire a Liceului I. C. Bratianu, pe care noi, de ani de zile nu am mai folosit-o, am avut doar o incapere pe care o foloseam pentru partea de practica, si care la insistentele Spitalului Municipal si considerand ca pentru Timisoara este oportun un astfel de centru, pentru ca suntem pana la urma un oras european, care va deveni Capitala Culturala Europeana, si nu este firesc sa nu existe o astfel de ingrijire acordata bolnavilor in ultima faza. Inspectoratul Scolar, prin Consiliul de Administratie, in urma cu putin timp, si-a dat acordul pentru schimbarea de destinatie, in vederea amenajarii unui centrul de ingrijiri paliative pentru bolnavi. Nu stim care este stadiul demersului in acest moment, in sensul ca e nevoie de un ordin de ministru, e nevoie de o schimbare de destinatie perfectata prin emiterea acestul ordin. Daca acest ordin de ministru va iesi in curand, atunci este linie dreapta pentru dezvoltarea unui astfel de centru. Nu am facut altceva decat sa ne restrangem pentru a da si altora o sansa, cata vreme spatiul nu era folosit si credem ca pentru Timisoara un centru de genul acesta este o prioritate”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Aura Danielescu, inspectorul general al ISJ Timis.

Planul Spitalului Municipal este sa deschida in noul spatiu o sectie de ingrijiri paliative, in care sa poata ingriji cel putin 25 de bolnavi in stadiu final.

„O sa ne trebuiasca planurile cladirii, ca sa vedem suprafetele, iar in functie de suprafete vom vedea cate paturi putem sa cerem in structura. Saptamana viitoare voi participa la un curs cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, va fi chiar pe tema structurilor sanitare si a ingrijirilor paliative, si voi primi atunci raspunsurile la toate intrebarile pe care le am. Discutia la Minister am avut-o deja si asteapta sa le duc solicitarea pentru paleatie. E o mare bucurie pentru noi, pentru ca avem mare nevoie de acest centru. Ne dorim cel putin 25 de paturi, pentru a putea face o sectie. Daca putem, facem mai multe. Sigur ca o sa mai avem apoi spatii, cand vom face maternitatea, pentru ca vor ramane spatiile de la Ginecologie unde vom putea face recuperarea, avem proiectul cu Serbia unde sper sa aflam in decembrie ca va fi finantat proiectul pentru recuperarea neurologica”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal din Timisoara.

In Timisoara, un astfel de centru de ingrijiri paliative care sa apartina de un spital de stat nu exista. Iar in judetul Timis, doar 30 de bolnavi pot fi ingrijiti, in centrul de la Lugoj si la Centrul de Ingrijiri Paliative Casa Milostivirii Divine, un centru finantat de CJAS si din donatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.