TIMISOARA. Sute de copii de clasa I-a si a II-a, din judetul Timis, vor incepe cursurile fara carti, din cauza unui blocaj la nivel national, pornit de la contestatiile depuse de edituri. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Timis considera insa ca lipsa manualelor nu este o problema grava, iar invatatorii se pot descurca si fara ele.
„Colegii nostri sunt pregatiti sa faca fata unei asemenea situatii. Ei sunt obligati sa parcurga o programa scolara si sa-si atinga niste obiective. Pot face acest lucru in diferite moduri. Ei pot intra la clasa, sunt obligati sa intre la clasa, pregatindu-si acasa acele materiale pe care sa le foloseasca pentru atingerea oboiectivelor unei programe. Deci nu ar trebui sa constituie un impediment faptul ca nu exista un manual si o lectie scrisa in acel manual.” a declarat Aura Danielescu, inspector scolar general.
Cat despre dezamagirea copiilor care nu vor avea manualele asteptate pe banci, in prima zi de scoala, „experienta si dexteritatea” cadrelor didactice ar trebui sa fie suficiente pentru depasirea momentului, mai spune inspectorul scolar general.
In acest moment este greu de estimat cat va dura pana cand manualele vor ajunge la copii, actiunea fiind coordonata la nivelul Ministerului Educatiei Nationale.
„Ministerul Educatiei Nationale anunta ca procedurile de licitatie pentru achizitionarea de manuale noi – pe hartie si digitale -, destinate claselor I si a II-a, continua. MEN a luat act de Decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor si va face ajustarile necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigura elevii, parintii si dascalii ca manualele vor ajunge in scoli imediat ce procedura de licitatie se va finaliza si ca institutia face toate demersurile pentru ca acest lucru sa se intample cat mai repede, respectand, insa, termenele legale”, se arata intr-un comunicat al MEN
Membrii Federatiei Editorilor din Romania au anuntat, in 21 august, ca au depus mai multe contestatii si au sesizat mai multe institutii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul in care s-a facut licitatia pentru manualele scolare.
La nivelul Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor au ajuns 11 asemenea contestatii pentru manualele necesare elevilor din clasa I si a II-a, dintre care trei au fost admise, sase admise in parte si doua respinse.