TIMISOARA. Localitatea care se pregateste sa inceapa scoala dupa scenariul rosu are doar 7 elevi si 4 profesori, dar si 10 prescolari.
Ministerul Sanatatii a publicat harta epidemiologica, iar in urma analizei ultimelor 14 zile din punct de vedere al noilor cazuri de imbolnaviri cu coronavirus, s-a stabilit ca, in Timis, comuna Bara este pe lista localitatilor care sunt obligate sa inceapa scoala dupa scenariul rosu.
Chiar daca doar 3 oameni cu adresa in aceasta comuna sunt infectati cu COVID, avand in vedere ca are doar 388 de locuitori, incidenta este peste 1 la mie. Insa, conform autoritatilor, cei trei bolnavi nici macar nu au locuit vreodata in Bara, ci doar au vize de flotant aici.
Astfel, daca va primi o solicitare din partea Consiliului de Administratie al scolii, care va primi avizul DSP, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta ia in calcul posibilitatea avizarii scenariului galben sau verde pentru aceasta unitate de invatamant. In caz contrar, intrucat in zona semnalul de internet este aproape inexistent, cei 4 profesori se vor plimba din poarta in poarta pentru a le da elevilor fise fotocopiate pe care sa lucreze.
„La Bara avem 7 elevi si 10 la prescolari si 4 cadre didactice plus contabil si ingrijire, deci 6 angajati ai unitatii de invatamant. Unitatea de invatamant va pregati seturi de documente, fise, tot ce tine de prima etapa a debutului de an scolar. Printurile le vor fi trimise copiilor acasa. Nu e un efort foarte mare. Dupa 14 zile vor reveni la unitatile de invatamant, pentru a face cursurile fata in fata.
Am anuntat ministerul de faptul ca nu avem internet si am solicitat si 7 tablete, daca exista posibilitatea sa fie transmise catre unitatile de invataman din zona rosie. Nu avem internet la Bara si solutia este sa apelam la xeroxuri, care vor fi transmise elevilor din localitate”, a spus Marin Popescu, inspector general al ISJ Timis.
La nivelul judetului, doar comuna Bara a fost incadrata in scenariul rosu pentru inceperea anului scolar, in timp ce in scenariul galben se afla 12 localitati. Cele mai multe scoli pot incepe cursurile in scenariul verde, care presupune prezenta fizica la scoala a profesorilor si elevilor, insa si acestea au optat pentru un scenariu hibrid, in care vor desfasura orele cu cate jumatate dintre elevi prezenti in clase, prin rotatie, din doua in doua saptamani.