businesswoman with question marks behind her, hard decision
Cariera si apoi familie. Aceasta este tendinta din ultimii ani adoptata de tot mai multe femei, care se pun pe primul plan cariera pentru a avea independenta si stabilitatea financiara de a-i oferi ulterior copilului tot ceea ce are nevoie.
“Tendinta de a face un copil la o varsta mai tarzie este un lucru bun pentru ca o femeie. In momentul in care o femeie se maturizeaza si din punct de vedere emotional mai ales, felul in care se va apleca asupra educatiei copilului este altul decat in momentul in care ea insasi este un copil”, ne-a spus Ursula Yvonne Sander, psiholog.
Aceste femei de cariera pot ajunge insa sa treaca prin momente dificile, atunci cand trebuie sa se intoarca la serviciu, dar si in perioada concediului maternal, care pot duce pana la o depresie.
“De multe ori dupa aceea intoarcerea la locul de munca este destul de dificila. Readaptarea este destul de dificila. Recent am intalnit persoane care au fost directoare in corporatii si apoi in momentul in care au ramas acasa cu copilul dupa o perioada de cateva luni, un an, au inceput sa experimenteze stari de depresie pentru ca nu se mai simteau utile, nu mai simteau ca viata lor este asa de plina de satisfactii, cu toate ca acel copil si-l doreau”, ne-a mai spus Ursula Yvonne Sander.
Una dintre tendintele din ultimii ani in cazul femeilor de cariera care au siguranta financiara este de a apela la babysitter si chiar la femei care ajung sa locuiasca cu ele in casa. Specialistii sustin ca este foarte important timpul petrecut cu copilul in anumite perioade din zi.
“Este important momentul seara, cand culca copilul. Sa-i faca baita si sa se ocupe de el. Ritualul acela de seara este foarte important. Sa faca lucruri impreuna pentru ca momentul in care copilul adoarme si mama sta langa el se simte in siguranta. si cred ca asta ii permite si unei femei de cariera in momentul in care vine acasa de la serviciu sa petreaca 2, 3 ore cu cel mic”, ne-a mai spus Ursula Yvonne Sander, psiholog.
Specialistii sustin ca unei femei cu o gandire traditionala, care vrea sa isi intemeieze o familie in jurul varstei de 20 de ani ii va fi mai greu sa-si faca o cariera ulterior, avand suportul financiar din partea sotului. “Decizia de a face un copil si de a intemeia o familie la o varsta frageda, iti ia cumva din dorinta de a mai face si o cariera mai ales daca incepi sa te obisnuiesti cu suportul financiar pe care ti-l ofera sotul sau familia largita”, a concluzionat Ursula Yvonne Sander.
Tendintele sunt confirmate si de statistici. Potrivit studiilor facute in Romania, varsta medie pe care o au parintii cand au primul copil a crescut de la 24 de ani in anii 90 la 28 de ani in prezent in cazul mamicilor si de la 27 la 31 in cazul taticilor.