Inca 85 de kilometri de piste de biciclete promise in Timisoara, insa doar pe trotuare. Primarul: Suntem in epoca masinilor, vom ajunge in cea a dronelor individuale

TIMISOARA. Vom mai avea 85 de kilometri de noi piste de biciclete in Timisoara, insa niciuna pe carosabil, spune primarul, amintind de planul aflat in proiectare pana la finele anului.

CITESTE SI: Ii doare-n cot pe proprietari de reabilitare si blocheaza taxa pe paragina in instanta. Cu ziduri scorojite, schele putine si administratie neputincioasa, Piata Victoriei din Timisoara, o rusine in Capitala Culturala a Europei 

Edilul insista ca face totul pentru siguranta oamenilor, deopotriva soferi si biciclisti, insa recunoaste ca este adeptul folosirii masinilor.

„Sistemul de management al traficului are capacitati uriase. Unora nu le convine ca are astfel de capacitati. Unii chiar si acum spun ca este un mare esec. Este o mare reusita a noastra, un proiect foarte apreciat, cu rezultate exceptionale. Cui nu-i place sa mearga in 4 minute de la Popa Sapca pana la Judetean? Cati timisoreni ar dori sa dezfiintez eu benzile de trafic auto ca sa mearga cu bicicleta? Eu sunt liberal, nu sunt din categoria dusmanilor masinilor. Dimpotriva. Eu spun si asum, suntem in epoca masinilor, vom ajunge probabil si in epoca dronelor de zbor individuale.

Daca eu as avea ecart stradal, ca pe langa benzile de trafic, sa fi creat 2 -3 piste de biciclete pe sens si sa am loc si de spatii verzi, as fi valorificat acel spatiu. Dar a trebuit sa aleg. Si am ales foarte rational, cu tot respectul pentru biciclisti. Cu toata dorinta mea de a promova mersul pe bicicleta, pe o banda auto circula 10-15 mii de masini”, a spus primarul Timisoarei.

Edilul sustine ca va construi, totusi, peste 85 de kilometri de noi piste de biciclete, insa toate pe trotuar.

„Eu nu sunt adeptul sicanarii cetatenilor, ci vreau sa le asigur conditii cat mai bune pentru traficul cu masina, sa nu se produca ambuteiaje si poluare. Am ajuns la un nivel de modernitate. Se planifica totul foarte logic, prin studii facute de profesionisti. Ce sa va povestesc? Vom dezvolta infrastructura pentru biciclete si avem un proiect care vizeaza crearea a 85 de km noi de piste de biciclete si avem la ora actuala aproximativ 100 de km de pista de biciclete”, a precizat primarul referindu-se la proiectul de amenajare a retelei de piste din oras pentru desenarea careia primaria a alocat aproape 85.000 de euro. Asocierea de firme care a castigat licitatia trebuie sa predea proiectul pana la sfarsitul acestui an. Cat despre amenajarea efectiva a acestora, municipalitatea isi pune nadejdea in banii europeni. Noile piste vor trebui conectate cu actuala retea a orasului dedicata transportului pe doua roti.

Edilul a insistat pe faptul ca nu va construi nicio pista de biciclete pe carosabil, din grija fara de biciclisti si pentru a-i proteja de pericole.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. OK, dar disciplinizati biciclisti si trotinetisti, care cred ca ei „au numai drepturi conferite de pista” indiferent de cat spatiu ramane ptr pietoni:
    – rspectarea sensului de mesr marcat – sau care trebuie marcat pe pista.
    – limitarea vitezei inpricinatilor – la max XX km/h, in orice caz sub 15 (max-max 20 km/h) (la 20 km/h inpricinatul parcurge cca 6 m/sec si daca analizati atentia si viteza de reactie a acestuia, el va lovi de exemplu un copil mic
    – in timpul mersului, interziceti vorbitul la telefonul mobil,
    – in intersectile / zonele cu vizibilitatea redusa (colturi de strada cu tufisuri si similare, … ) reintroduceti inscriptia de STOP de pe pista (vezi la 20 km/h inpricinatul parcurge cca 6 m/sec si cu un salt bine lansat, intra direct in autovehicolul care coteste legal pe verde, catre dreapta, chiar daca vine cu 10 km/h)
    – si altele pe care directia … le-ar putea stabili functie de particularitatile intersectie
    – umblati pe la semnalizarea verde – intermitent, care din nou, permite accidente.
    Hotararile afisati-le apoi sub forma de pliant peste tot inclusiv biciclistul/trotinetistul sa aibe asupra lui o astfel de hotarare semnata.
    NB. candva, condusul bicicletei era conditionat de „un examen dat la politie” cu carnet (erau mai putine biciclete dar mult mai putine masini, si amenzile posibile erau luate mai in serios)

    • O mica precizare aici: „in intersectile / zonele cu vizibilitatea redusa (colturi de strada cu tufisuri si similare, … ) reintroduceti inscriptia de STOP de pe pista (vezi la 20 km/h inpricinatul parcurge cca 6 m/sec si cu un salt bine lansat, intra direct in autovehicolul care coteste legal pe verde, catre dreapta, chiar daca vine cu 10 km/h)”

      In cazul mentionat, soferul este vinovat pentru neacordare de prioritate.
      Ca sofer, esti obligat sa acorzi prioritate daca intersectezi o pista de bicicleta amenajata, indiferent de directia in care virezi. (Art. 135. lit. g)

      Legat de pliant, as zice ca si soferii sa poarte cu ei cartea de legislatie rutiera.

      • Cate kile ai ?poate @

      • @poate, exagerezi aproape de aberant. Ok, marcaj cu stop la finalul unei piste ok. Fara a fi un mare sustinator al primarului gasesc mai ok pista de biciclete pe trotuar decat pe carosabil din simplul motiv ca in principiu nimeni nu moare daca in mod excepțional un biciclist se intersecteaza cu un pieton, indiferent de vina. Biciclist vs auto..se pot pierde vieti. Realitatea e ca orasul nu are trotuare super late si trebui sa ne adaptam. Cu responsabilitate e loc si de pietoni si de biciclisti si putin spatiu verde.

    • Prietene ce pretentii sa ai la biciclisti cand soferii sunt praf (si se presupune ca astia au facut scoala de soferi si au dat examen). Cred ca mai sanse ai sa te lovesca masina cand esti pieton decat sa te loveasca bicicleta.
      Problema e ca primatul isi bate joc si de biciclisti si de pietoni. Cum poti sa spui ca tu construiesti piste? Doar tragi o dunga alba la suprapret pe trotuar si gata, ai mai adaugat 85 de km de nimic.

      • La cât ești de prost, ție îți trebuie antimergator

    • Cate kile ai?

    • 20 de km/h ? sa mergi tu cu masina la 50 si nici un km mai mult, epoca melcului sa mor eu

    • Frustrare, frustrare și multă frustrare… nu poate ci sigur esti frustrat mai poate. Dam si examen daca asta te face pe tine fericit.

    • „NB. candva, condusul bicicletei era conditionat de „un examen dat la politie” cu carnet (erau mai putine biciclete dar mult mai putine masini, si amenzile posibile erau luate mai in serios)”
      Nu zau, in urma cu cati ani se intampla asta ?!

  2. In iepoca dronelor facem piste de bicilete? Suntem NNOOORMALLI? Mai bine faceti piste de aterizare pentru drone, parasute si parapante….

  3. Dupa impanzirea orasului cu semafoare „inteligente” urmeaza amenajarea de piste de biciclete „geniale”. Super!

    • Sunteți câțiva postaci cu state de plată pe aici care dacă într-o zi nu vă faceți de kăkt faceți apoplexie. Citiți draq legislația și după aia debitati tâmpenii.
      Un trotuar începe de la lățimea de 1m până la 4m pe care se poate amenaja piste pentru biciclete de 1m dacă se respectă legea !
      O banda de circulație pentru mașini trebuie să aibă legal 3.5 metri.
      Dacă pista pentru biciclete ar fi făcută pe banda pentru mașini s-ar încălca legea din simplul motiv că nici una nu ar respecta norma !!! Ce s-ar întâmpla în acest caz berbecule ??
      La primul accident primăria ar fi dată în judecată pentru că nu a respectat legislația, iar tu cap de fontă nu ai înțelege nimic.
      Mulți odihniți mintal ne spun că în vest se poate sau s-a putut si de ce nu se poate si la noi.
      Da peste tot se poate unde trăiesc oameni normali la cap, unde străzile și pistele de biciclete s-au construit în acelaș timp și acolo sunt străzi nenumărate unde nu găsești nici măcar o frunză uscată adusă de vânt.
      La noi a venit acest devorator de marmeladă Witz Fritz și băgat în față de niște lași care nu au avut curajul să candideze împreună cu presa psd-istă vrea spații verzi, copaci, piste pentru biciclete dar nu a aflat până astăzi că majoritatea romanilor, decât să-și cumpere o bicicletă cu 300 euro mai bine își ia o conservă cu 2000 euro și poluiază ca furnalul de la Reșița, stând în coloane de kilometri.
      Piste pentru biciclete se vor putea face în Timișoara când linia de tren va fi scoasă din oraș, în locul ei o șosea cu descărcare pe toate străzile adiacente și la MALL, iar la ambele capete legătură cu șoseaua de centură care trebuia făcută în regim de autostradă. Dar tu și restul postacilor psd-isto-usr-isti sunteți prea odihniți să puteți întelege așa ceva.

  4. Idee foarte proasta sa rupi diin trotuar care e pietonal. Vehivulele pe sosea!!!!