Inca o cladire istorica din Timisoara ar putea ajunge pe mana romilor. Primaria nu vrea s-o cumpere

TIMISOARA. Fostul sediu al Directiei de Sanatate Publica, cladire aflata pe lista monumentelor istorice, ar putea cadea in mana romilor, dupa ce Primaria Timisoara a refuzat in trei randuri sa o cumpere, neexercitandu-si dreptul de preemtiune. Acolo s-ar fi putut extinde Spitalul Municipal, spune medicul care detine o parte din cladire.

Proprietarii imobilului de pe Bulevardul 16 Decembrie 1989 in care a functionat candva DSP sunt Mircea Stoian si Petru Martin Deutsch. Cei doi vor sa vanda cu orice pret cladirea istorica si au incercat de trei ori sa o dea Primariei Timisoara, insa reprezentantii municipalitatii au refuzat cumpararea. Acestia trebuiau sa-si exercite dreptul de preemtiune inainte ca proprietarii sa o vanda.

Prima oferta a fost de aproape 1 milion de euro, mai precis 980.000 de euro, facuta primariei in luna mai a anului trecut.

Conducerea primariei ar fi vrut s-o cumpere si a cerut o analiza de la directorul Spitalului Municipal, pentru a vedea daca se preteaza sa deschida acolo o sectie a institutiei sanitare. A urmat apoi o alta propunere, la doua luni diferenta. Proprietarii au scazut pretul la 720.000 de euro, urmand sa mai negocieze cu municipalitatea.

„Au loc din nou discutii in Comisia de negociere cu tertii si s-a acceptat ideea ca ar fi normal ca domnul Mazilu sa constate daca aceasta cladire este functionala si ne poate fi de folos in conditiile activitatii de spital. In 4.07.2014, a treia oferta a fost de 540.000 de euro. Intre timp, vine o informare de la domnul Mazilu, care spune ca aceasta cladire nu poate fi folosita ca spital. In final nu s-a cumparat”, a explicat viceprimarul Traian Stoia.

Intre oferta initiala si cea finala exista asadar o diferenta de aproape jumatate de milion de euro.

„Cand nu exista un control a ceea ce se intampla se pot naste suspiciuni. Imobilul de pe 16 Decembrie 1989 face parte din situl urban al vechiului cartier Iosefin, fiind pe lista de monumente istorice. (…) Intrase aproape in linie dreapta achizitia, mai trebuia avizul viitorilor utilizatori ai spatiului si eventual daca se solicita un studiu de fezabilitate”, ne-a mai spus Stoia.

Daca viceprimarului Timisoarei i se par suspecte ofertele, proprietarul cladirii ne explica cum sta situatia, din punctul lui de vedere. El doreste cu orice pret vanzarea, iar singurii cumparatori sunt de etnie roma.

„Cladirea este a mea si a domnului Mircea Stoian. Am vrut s-o vindem primariei, dar nu a mai vrut s-o cumpere pana la urma. Evaluatorii au avut preturile lor, noi am vrut s-o vindem neaparat si am lasat la pret. Atunci nu mai conteaza cat pierdem, cat nu pierdem, e treaba noastra. Vrem s-o vindem cu orice pret, vrem sa facem altceva cu banii. Si atunci bineinteles ca lasam din pret, sa fie atractiva, sa facem tranzactia. Am vrut s-o vindem neaparat primariei, pentru ca toti ceilalti cumparatori sunt in principiu de etnie roma si nu am vrea s-o dam la romi. Ar fi frumos sa ramana in patrimoniul orasului, mai ales ca Spitalul de Obstretica si Ginegologie al Spitalului Municipal s-ar putea dezvolta acolo”, a declarat medicul Petru Deutsch pentru opiniatimisoarei.ro.

Ramane de vazut ce vor face pana la urma cei doi proprietari cu cladirea si daca imobilul istoric va ajunge intr-un final pe mana romilor sau nu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai cum sa cumpere primaria cladirea?!Pai e prost Robu?Ce bani mai baga in porcaria de la ACS REcas(POLI)?Sau ce nazbatie de pod din rahaturi mai face?Sa dam totul cioroilor !!!Pastele matii de primar cretin !

  2. numai ca adresa nu e buna… 16 dec. nr 11 este altundeva…. mai spre P-ta Maria…. undeva este o eroare MARE

  3. Mai bine s-ar cerceta actele la primarie!

  4. Cred ca cea mai mare eroare e in capul lui stoia..

  5. Oare cladirea chiar apartine celor doi asa zisi proprietari? De la 1 MILION EURO la 540.000 EURO e cale lunga, la jumatate cum s-ar spune. Eu i-as cauta mai bine pe acesti proprietari cum au obtinut cladirea, in primul rind. In al doilea rind, nu negociaza nimeni lasind aproape 50% din pret, ori nu stii, ori e o escrocherie la mijloc, din capul locului.

  6. „Am vrut s-o vindem neaparat primariei, pentru ca toti ceilalti cumparatori sunt in principiu de etnie roma si nu am vrea s-o dam la romi.”

    Si uite cum un citat o sa le aduca necazuri indiferent cui o vine… parca vad maine ca CNCD o sa primeasca o sesizare 🙁

  7. Este gresit pusa problema. Drept de preemtiune se exercita doar atunci cand exista un contract cu suma certa si care in lipsa optiunii primariei de a cumpara se perfecteaza la pretul stabilit. Induceti oaenii in eroare. Deci este doar o oferta inaintata primariei, nicidecum exercitarea unui drept de preemtiune. Municipiul nu este chiar o vaca de muls pentru tot ce nu se poate vinde pe piata libera. Probabil insa ca jumatate de milion este un pret corect, daa evaluatorii zic ca fae 800.000. Platim chirii (extreme) la o multime de cladiri de scoli, spitale, gradinite, in mod nejustificat.

  8. treaba cu vandutul la tigani poate fi si o speculatie.. In mod normal un evaluator corect poate zice pretul aproximativ. Faptul ca este incadrata monument istoric ii scade mult pretul.. deci 540.000, desi este o cladire mare, s-ar putea sa fie corect. Daca nu era istorica, era vanduta deja la banii aia.

  9. Primaria Timisoara sa faca bine sa achizitioneze aceasta cladire.

  10. Tiganetul ajuns in Timisoara prin misculatiile lui Ciuhandu este pus pe cumparat toate cladirile istorice. Vor sa le transforme neaparat in budele lor cu turnulete, sa faca „Timisoara frumoasa”. Primaria ar trebui s-o cumpere cat mai are timp, dar cu un primar de gen Robu nu sunt sanse. Cea mai buna aparare impotriva tiganilor ar fi o lege de obligativitate a justificarii sursei banilor. Boratii astia de tigani n-au muncit nici macar o clipa pentru banetul cu care vor sa faca impresie. Totul provine din axctivitatile lor ilegale, desfasurate in Europa: cersetorie, furturi, trafic cu orice. O lege a Ilicitului i-ar pune cu botul pe labe.