TIMISOARA. Conceptul general de dezvoltare urbana a Timisoarei nu a fost prea bine gandit, cred unii arhitecti, desi este unul extrem de util si necesar. Primaria Timisoara a organizat inca o masa rotunda pentru acest Masterplan, cu tema „Economia si Orasul”.
Dupa ce au discutat mai bine de o ora pe marginea ideilor din Masterplan care s-ar putea transpune in realitate in urmatorii ani, specialistii prezenti au concluzionat ca este important ca Timisoara sa aiba un cadru de dezvoltare din care investitorii sa aiba ce alege. Pe de alta parte, fostul arhitect sef al orasului, Radu Radoslav, este de parere ca Masterplanul ar fi trebuit sa cuprinda 3 scenarii: unul optimist, unul mediu si altul pesimist.
„Nu stim cum va evolua economia. Scenarii majore sunt 3. Unul in care Europa merge bine, noi intram in zona Euro si nu suntem considerati cetateni de rang 2 sau 3 in Europa – e cel mai optimist. Si cel mai pesimist este cel in care aceasta inovatie europeana se prabuseste si atunci ar trebui sa vedem scenarii intermediare, ce inseamna. Acestea se refera la investitii publice, fiindca banii vin din comunitatea europeana, din cea nationala sau din cea locala. Deci ar trebui sa se faca, sa vedem daca Europa se duce inainte sau nu. Daca nu o sa mai fie bani din partea Europei sa ne sustina? Capacitatea noastra este foarte redusa..”, crede Radoslav.
In opinia sa, pentru dezbaterea Conceptului general de dezvoltare urbana a Timisoarei ar trebui semnat un pact intre toti actorii importanti.
„Sa fie o discutie permanenta, pentru ca altfel, cetateanul de rand are impresia ca decizia se ia separat de el si este un proces continuu care nu se aproba definitiv. Apoi se spune ca cetateanul trebuie sa se supuna. Este evident ca s-ar putea ca cetatenii sa aiba optiuni proaste, dar asta nu inseamna ca el nu trebuie ascultat si sa i se dea un raspuns la toate prostiile neavenite sau venite, fiindca nu stiu daca nu sapator de sant nu are cateodata idei mai bune… El are timp sa reflecteze mai mult decat cei care se ocupa de semnarea hartiilor si care s-ar putea sa nu aiba o optiune foarte clara”, considera fostul arhitect sef al Timisoarei.
Specialistii prezenti la masa rotunda care a avut loc luni in Sala de consiliu a Primariei Timisoara au concluzionat ca Timisoara poate sa faca pasul de la etapa de pol de crestere national la cea de pol regional european.