Inca un bloc evacuat la Timisoara, dupa cel in care au pierit 2 copii si o mama, in Complexul Studentesc. Ce au descoperit autoritatile

TIMISOARA. Inca un imobil din zona Complexului Studentesc, aflat nu departe de cel in care si-au pierdut viata 2 copii si mama unuia dintre ei.

UPDATE: A fost retinut patronul firmei de deratizare din Blocul Mortii la Timisoara 

In jurul orei 22.30, autoritatile au decis sa ii evacueze pe cei 31 de locatari, dupa ce au stabilit ca un apartament de la etajul 4, de pe strada Vaida Voievod 1, colt cu Daliei, s-a numarat printre cele in care firma Bistim Dera a facut o operatiune de deratizare si dezinsectie, precum in Blocul Mortii de pe strada Miorita nr. 8.

Pentru a inlatura orice pericol, Comitetul pentru Situatii de Urgenta a decis ca oamenii sa paraseasca locuintele pana ce vor fi facute verificari de specialitate.

Usa apartamentului 79 a fost sigilata. De altfel, operatiunea de deratizare s-a efectuat in aceasta locuinta azi dimineata, iar oamenii au plecat la serviciu.

Potrivit specialistilor, nivelul de substanta din acest apartament e uriasa.

UPDATE: In singurul apartament din al doilea bloc evacuat in Complex, specialistii in cercetare chimica au descoperit, intr-o cutie, asezatain dulap intre haine, o substanta extrem de toxica, ce se elibereaza doar cu autorizatie speciala.

Este vorba de Delicia Gastoxin, e in forma de tablete rotunde, pe baza de fosfura de aluminiu. E un insectivid fumigant, destinat combaterii daunatorilor cerealelor depozitate si a rozatoarelor mari din culturile de camp.

Gazul de fosfina e eliberat in prezenta umezelii si e puternic toxic pentru toate formele de viata, fie oameni, fie animale.
Fosfina, prin inhalare, blocheaza caile respiratorii prin eliminarea apei din celule.

****

Echipele de cercetare chimica venite de la Sibiu in ajutorul celei de la Timisoara vor face masuratori in toate apartamentele din acest imobil. Evacuatii fie se vor duce la rude si prieteni, fie vor fi primiti de Mitropolia Banatului care a sarit deja in ajutorul celor de la prima adresa, oferind adapost si masa calda. Au fost pregatite 20-30 de locuri la Manastirea Sag, unde oamenii pot innopta.

CITESTE SI: Minut cu minut, medicii, pompierii si politistii explica povestea cutremuratoare a tragediei din Blocul Mortii de la Timisoara, unde au pierit 2 copii si o mama, dupa o operatiune de deratizare. Video 

Medicii de la Serviciul de Ambulanta Timis, de la Spitalul de Copii si UPU SMURD, precum si pompierii si politistii au facut o radiografie a cumplitei tragedii din blocul din Complexul Studentesc din Timisoara unde au murit 2 copii si mama unuia dintre ei.

Acestia au explicat, luni seara, intr-o conferinta comuna cu reprezentantii Comitetului pentru Situatii de Urgenta, de ce in prima faza nu s-a facut nicio legatura intre cazuri si au povestit cum si cand s-a realizat conexiunea dintre decese.

Au fost nu mai putin de 15 apeluri la adresa, insa de-a lungul a 7 ture la Ambulanta Timisoara.

Primul copil care a murit a fost bebelusul de 10 zile, sambata. Cel de-al doilea copil a pierit sambata tarziu, iar mai apoi, luni, mama acestuia.

Decesul mamei ne-a atras o serie de suspiciuni…In ceea ce priveste numarul mare de apeluri de la aceeasi adresa, da, a fost mare, dar 8 apeluri au fost de la aceleasi persoane, de la parintii copilului decedat (bebelusul de sambata, n.r.), si care prezentau depresii in urma mortii copilului. Deci au fost telefoane 5 pentru mama, 3 pentru tata, 8 din cele 15. Alte doua au fost un consult care nu stiu daca are legatura cu intoxicatia, este vorba de un consult la domiciliu. Am mai internat 2 copii cu enterocolita care nu aveau nicio legatura. A mai fost o colica biliara care nu a avut nicio legatura. In unele blocuri, mai ales in cele de nefamilisti sau in zonele mai sarace sau in satele mai izolate, daca ajungem acolo intr-o zi, suntem chemati la mai multe adrese. Nu ne mira ca ne cheama intr-un bloc de 2-3 ori. Se intampla frecvent. Acuma, ca am fost de mai multe ori la persoane diferite, nu am putut sa facem nicio legatura. Primul telefon a venit la 9.30 dimineata. Am trimis un echipaj, parintii au refuzat internarea. Au revenit peste aproximativ 10 ore cand am trimis alta masina si a dus copilul la spital, unde a decedat. Celalalt a fost la 5-6 seara. Un nou nascut cu insuficienta respiratorie. A facut stop in UPU, unde a decedat. Nu aveam nicio legatura intre cele 2 cazuri. Am iesit din tura. Poate medicul din UPU Turcanu poate sa infirme sau sa confirme asta.
Nu au fost numai aceste apeluri, au fost sute, cu simptomatologie diferita, cu ore diferite. Si aici s-a inchis ziua de sambata„, a explicat medicul Iancu Leonida, seful Serviciului de Ambulanta Timis.

Cazurile au fost manifestate in mod complet diferit. Copilul foarte mic a venit in stare grava si interventiile in acel moment au fost pentru ceea ce am numit noi aspiratia de lapte.. Al doilea copil de sambata a fost banuit de manifestari mai mult metabilice. Am aflat de cazuri sambata seara si, nefiind deloc legate, nici adresa nu a sarit in atentia colegilor mei. Cazurile au beneficiat de asistenta UPU, unul dintre ei a ajuns la ATI. Trebuie sa intelegem ca e esential sa banuim toxicul si cum a ajuns el acolo…. Nu am depistat la acesti copii modificari ale coagularii. Trag un semnal de alarma, in ultimele 4 ore si jumatate am internat 18 cazuri. A intrat panica in populatie. Cred ca trebuie sa discernem in patologia majora. am colaborat cu UPU. Trebuie sa scadem gradul de panica. In acest moment nu suntem intr-o situatie grava.
Starea tuturor copiilor este foarte buna. Vin in avalansa noi copii la spital pe care ii tinem sub observatie. In momentul acesta nu mai avem internare simptomatologica. Cei 18 sunt sub observatie. In momentul in care se prezinta un copil cu nevoie, noi suntem bulversati de cazurile multe pe care le avem acum. Din blocul respectiv au venit mai toti copiii, acum incep sa vina de la blocurile din jur. Putem sa intelegem ca e o banuiala legata de un foraj. Cred ca este o substanta insecticid sau raticid pe care va trebui sa o depistam prin politie, care va trebui sa spuna ce substanta a afirmat firma ca a folosit si noi sa ne facem, ca sa zic asa, analizele de rigoare… Cat priveste copilul mai maricel, care a prezentat o tulburare a glicemiei, care e data de raticide, dar ii las pe cei mai pregatiti decat mine sa faca analizele„, a spus medicul Mihai gafencu, purtaorul de cuvant al Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timisoara.

Cat priveste substanta foarte toxica despre care vorbesc surse din ancheta ca ar fi fost descoperita in apartamentele vecine cu cele in care au pierti copiii si mama, seful Politiei Timis se fereste sa dea un verdict.

CITESTE SI: Substante extrem de toxice in apartamentele de langa cele in care au pierit copiii si mama in Blocul Mortii de la Timisoara? 

Nu confirm substante pana nu avem analiza de la laborator. Avem banuieli, dar nu as vrea sa dau o substanta pana nu am confirmarea de la laborator. Administratorul firmei a fost audiat si in momentul de fata procurorul este la fata locului. Prioritatea noastra e sa identificam locatiile unde s-au facut actiuni de deratizare. Apelez la populatie, daca s-a facut deratizare sa anunte, chiar si in judet. Ancheta se va derula cu prioritate si urgenta si vom clarifica toate aspectele. Nu vreau sa dau detalii din ancheta„, a spus cms sef Alin Petecel, seful IPJ Timis.

Inca un bloc din zona, evacuat

Sesizarea noastra a avut loc la ora 12.40 dupa o discutie cu UPU SMURD. Primul echipaj de urgenta a ajuns la 12.53. Daca initial am plecat cu o locatie, am ajuns acum la locatia nr 5: blocul Mioritei, cele 2 localuri (unde a fost facuta deratizarea de catre aceeasi firma, n.r.), apoi blocul de vizavi. O persoana a solicitat serviciile firmei (proprietarul locuintelor, n.r.). Apartamentul 15 si cel de sub acesta prezinta un nivel mediu de substanta din clasa neurotoxica. Au fost evacuate 3 persoane, 2 adulti si un copil, au fost trimisi la UPU. A 5-a locatie, str Vaida Voievod, colt cu Daliei, luam in calcul evacuarea intregului bloc de 4 etaje. Aici deratizarea a fost facuta de curand. Am solicitat sprijinul CBRN de la Sibiu. Echipamentul pe care il au e putin diferit de ce avem noi. Au un dispozitiv care permite o acuratete mai mare…
Evacuatii au fost cazati 3 la un hotel si 1 la Mitropolie, intrucat atat au mai ramas din locatarii evacuati (restul au mers la rude si prieteni, n.r.). Acestia au primit hrana si cazare. Imobilul de la nr 8 e restrictionat total ocupantilor. Pe Vaida Voievod, in urma masuratorilor, decidem evacuarea locatarilor. ISU face prima cercetare. Noi identificam clasa de substanta, nu substanta in sine.
In cursul acestei zile am considerat ca maine s-ar putea intoarce acasa., dar nu vor intra decat in momentul in care suntem siguri ca nu mai exista pericol. Partea toxica a intrat in haine, mancare, in tot ce au ei acolo. Se va face neutralizarea blocului. Cat aparatele noastre arata valori, noi suntem pregatiti. In timpul cel mai scurt vor ocupa locuintele„, a declarat Lucian Mihoc, seful ISU Timis.

UPDATE: Inca un bloc evacuat la Timisoara, dupa cel in care au pierit 2 copii si o mama, in Complexul Studentesc. Ce au descoperit autoritatile 

15 pacienti s-au prezentat la UPU. Dintre cei 15 am inregistrat un deces, opt pacienti au ramas internati, unul a refuzat sa ramana internat, iar 3 care nu au simptomatologie au fost cazati. Toti cei 8 internati sunt stabili. Tatal a copilului decedat a ramas pe terapie intensiva. Substanta pare sa se fi raspandit pe calea aerului„, a declarat medicul Mihai Grecu, seful UPU- SMURD

Vom reveni cu amanunte si imagini!

CITESTE SI: Operatiuni in noapte la ‘Blocul Mortii’, din Timisoara, unde au pierit 2 copii si o mama, dupa o actiune de deratizare. Mitropolitul Banatului ii adaposteste pe evacuati si se ocupa de inmormantari. Foto si video 

Operatiuni pe doua fronturi se duc luni seara la Timisoara dupa tragedia teribila din Complexul Studentesc, unde un bloc intreg a fost evacuat dupa ce 2 copii si mama unuia dintre ei au murit, iar mai multe persoane au fost internate in spital. Totul dupa ce saptamana trecuta in imobil s-a desfasurat o actiune de dezinsectie si deratizare.

Dupa ce peste zi au fost mobilizate importante forte la locul nenorocirii, iar locatarii blocului cu 200 de garsoniere au fost evacuati pentru, odata pentru a se verifica ce substante au fost folosite in imobil, iar oamenii sa fie evaluati medical, pe seara autoritatile au reluat cercetarile.

Echipele de verificare chimica, purtand costume speciale, au intrat din nou in fiecare locuinta si, folosind aparatura de masurare, preiau informatii legate de nivelul de concentratie al substantelor.

Mai mult, se fac cercetari si la blocul de langa cel in care s-au produs tragediile, unde, de asemenea, casa scarii si fiecare locuinta vor fi analizate de echipe CBRN venite de la Sibiu in ajutorul celei de la Timisoara.

La fostul club 30, respectiv la restaurantul Papa Sam, unde aceeasi firma de dezinsectie Bistim Dera s-a ocupat de deratizare si dezinsectie recent, nu au fost descoperite substante periculoase, spun autoritatile.

VIDEO: George Stefanita

La Centrul de Comanda organizat chiar in vecinatatea blocului au venit presedintele Consiliului Judetean Timis Calin Dobra si primarul Nicolae Robu pentru a sta de vorba cu coordonatorii actiunii de cercetare, care e condusa de seful ISU Timis, de seful Politiei Timis si reprezentanti ai DSP.

Politistii continua sa-i audieze pe reprezentantii firmei de deratizare, iar dosarul urmeaza sa fie preluat de Parchetul de pe langa Tribunalul Timis.

Mitropolia se ocupa de evacuati, oferindu-le adapost si masa calda si ii va inmormanta pe unul dintre copii si pe mama acestuia

De cealalta parte, Mitropolitul Banatului IPS Ioan Selejan a demarat o actiune de ajutorare a evacuatilor din blocul de pe strada Mioritei nr. 8.

Daca mai bine de jumatate dintre locatari, dupa evaluarile medicale, au decis sa plece la rude si prieteni, pentru ceilalti Mitropolia Banatului a sigura cazare la Manastirea Sag si la un hotel din oras, oferindu-le oamenilor un acoperis deasupra capului, un loc unde sa doarma, dar si o masa calda.

Mai mult, Mitropolitul Banatului a precizat ca biserica va fi cea care se va ocupa de inmormantarea copilasului de 3 ani si a mamei sale, intrucat tatal este in continuare in stare grava in spital.

In acest moment, in Spitalul Judetean Timisoara mai sunt internati 8 adulti, iar la Spitalul Louis Turcanu 9 copii. Dupa controalele medicale impuse de autoritati, medicii au decis sa-i tina sub supraveghere pentru a se asigura ca sunt in afara oricarui pericol.

CITESTE SI: Ce au scos la iveala verificarile chimice din ‘blocul mortii’ de la Timisoara? Substantele folosite de firma de deratizare in imobilul in care 2 copii si mama unuia dintre ei au murit

CITESTE SI: Reactia primarului Nicolae Robu, la ore bune de la tragedia din blocul din Complexul Studentesc din Timisoara 

CITESTE SI: Cercetari chimice in alte doua imobile din Timisoara, dupa tragedia din Complexul Studentesc, unde doi copii si mama unuia dintre ei a murit. Un club si un restaurant, verificate. Foto

CITESTE SI: Alerta la Timisoara, dupa o tragedie teribila in Complexul Studentesc. Doi copii si mama unuia dintre ei morti. Alti 6 oameni, intre care 3 copii, in spital. Sunt toti din acelasi bloc 

Va reamintim, doi copii si mama unuia dintre ei au murit, in ultimele zile, la Timisoara. Initial, s-a crezul ca primul copil, un bebelus de numai 10 zile, ce si-a pierdut viata, s-ar fi inecat cu lapte, insa in momentul in care 15 apeluri au fost primite la 112 de la aceeasi adresa, medicii au anuntat politia. Autoritatile au convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta si au inceput verificarile in blocul cu pricina. 200 de apartamente au fost evacuate si 40 de oameni au fost dusi la analize.

Echipele de cercetare Chimica, Biologica, Radiologica si Nucleara fac verificari amanuntite in blocul de garsoniere in care s-au petrecut tragediile.

Aici, in cursul saptamanii trecute s-a facut o ampla operatiune de dezinsectie si deratizare, insa pana la acest moment, nu s-a stabilit o legatura clara intre acest lucru si intoxicatiile ce ar fi putut provoca cele 3 decese. De asemenea, doua localuri din Timisoara, in care aceeasi firma a facut dezinsectie si deratizare, au fost fost inchise, pentru a se face si acolo cercetari, insa nu au fost gasite substante periculoase.

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.