Inca un incident armat in Paris: doi politisti au fost impuscati. Teroristii din cazul Charlie Hebdo sunt cautati inca

PARIS. Doi politisti au fost raniti intr-un schimb de focuri in Paris in aceasta dimineata. Deocamdata nu s-a stabilit o legatura intre incident si cel de ieri de la redactia Charlie Hebdo.


Incidentul a avut loc in sudul Parisului, intre suburbiile Montrouge si Malakoff. Un autoturism Renault Clio a fost implicat intr-un accident rutier, iar doi politisti sositi la fata locului au fost impuscati.

Ieri, capitala Frantei a fost zguduita de un atentat terorist soldat cu 12 morti si opt raniti.

Atacul de miercuri a avut loc la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo si a fost comis de persoane mascate, care au anuntat ca il „razbuna pe profet”.

Autoritatile franceze au ridicat imediat alerta terorista la cel mai inalt nivel.

Doi dintre atacatori – Cherif Kouachi si Said Kouachi – sunt frati, nascuti la Paris, dar cu origini algeriene, iar unul dintre ei a fost condamnat la inchisoare in 2008, dupa ce-a facut parte dintr-o organizatie extremista. Cei doi au revenit anul trecut din Siria.

Al treilea suspect, care a condus masina si despre care se spune ca ar fi un om al strazii, are doar 18 ani. Hamyd Mourad s-a predat la sectia de politie din Charleville-Mezieres, aproape de granita cu Belgia, dar sustine ca e nevinovat.

Autoritatile au declansat o ampla operatiune de capturare a teroristilor. Dupa ce presa a scris initial ca suspectii s-ar ascunde la periferia Parisului, aproape de miezul noptii s-a anuntat ca teroristii s-ar afla la Reims. Sunt voci care arata insa ca atentatul este comis in conditii suspecte, care ar ridica semne de intrebare.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a anuntat joi arestarea preventiva a sapte persoane in ancheta privind atacul asupra saptamanalului satiric Charlie Hebdo, relateaza AFP.

Cine sunt cei doi frati cautati pentru actele de terorism de la Charlie Hebdo?

Nascut pe 28 noiembrie 1982 la Paris, cu cetatenie franceza, supranumit Abou Issen, Cherif Kouachi a facut parte din ceea ce se numea ”Filiera Buttes-Chaumont”. Sub autoritatea unui ”emir”, Farid Benyettou, filiera permitea trimiterea de jihadisti in Irak pentru a se alatura ramurii irakiene a Al-Qaida, condusa in acea vreme de Abou Mussab al-Zarkaoui.

Interpelat chiar inainte de a se imbarca cu destinatia Siria, apoi Irak, el a fost judecat in 2008 si condamnat la trei ani de inchisoare, dintre care 18 luni cu suspendare. Doi ani mai tarziu, numele lui a fost citat intr-o incercare de a obtine evadarea din inchisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului Islamic Armat Algerian (GIA), condamnat in 2002 la inchisoare pe viata pentru comiterea unui atentat in statia de metrou Musée d’Orsay din Paris in octombrie 1995, soldata cu 30 de raniti.

Cherif Kouachi era suspectat indeosebi ca ar fi un apropiat al unei alte figuri a islamului radical francez, Djamel Beghal, care a executat o pedeapsa de zece ani de inchisoare pentru pregatirea de atentate. Kouachi este suspectat ca a participat la antrenamente cu Beghal. Desi a fost inculpat in acest dosar, el a scapat de urmarirea penala.

Fotografia lui Cherif Kouachi, cu o figura ovala, ras in cap si cu barba, a fost difuzata in cursul noptii de miercuri spre joi de catre politie. Se presupune ca el este ”inarmat si periculos”, ca si fratele sau Said, nascut pe 7 septembrie 1980, tot la Paris, cu cetatenie franceza. Said are ochii caprui, parul castaniu, este tuns scurt si are barba.

Cei doi frati sunt suspectati de comiterea, miercuri, a atentatului la sediul publicatiei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti si 11 raniti. Cartea de identitate a unuia dintre cei doi indivizi a fost gasita intr-o masina abandonata in fuga in nord-estul Parisului.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.