Inca un pas pentru schimbarea fabuloasa a unei cladiri istorice din Timisoara! Va avea amfiteatru si va arata ca-n filme! FOTO!

TIMISOARA. Una dintre cele mai batrane cladiri din Timisoara, aflata in buricul targului, va fi complet renovata de Primarie, dar nu oricum, ci pe bani europeni. Este vorba de imobilul care a adapostit pana anul trecut Clinica de Dermatologie de pe strada pietonala Marasesti si caruia i s-a gasit o noua destinatie, aceea de a cuprinde centre culturale si reprezentante diplomatice din Timisoara.

Proiectul pregatit de primarie este denumit ”Refunctionalizare cladire din functiunea de spital de dermatologie in cladire cu functiunea de spatiu multicultural‘ si, deocamdata, este la faza de intocmire a dosarului de finantare, deoarece municipalitatea vrea sa redea stralucirea acestui edificiu exclusiv cu ajutorul banilor europeni.

Inca un pas spre acest deziderat se va face in urmatoarea sedinta in plen a Consiliului Local. Alesilor le va fi supus spre aprobare un proiect de hotarare prin care sa schimbe destinatia spatiilor din imobil.

Pentru a se obtine avizul Comisiei de Monumente Timisoara in vederea operatiunii de reabilitare, e nevoie de un acord de la Ministerul Sanatatii pentru schimbarea destinatiei cladirii in spatii multiculturale.

Cu alte cuvinte, consilierii locali vor vota retragerea dreptului de administrare al Spitalului Municipal asupra spatiilor ce vor fi schimbate, iar Primaria Timisoara va deveni administrator.

A fost deja intocmita toata documentatia cadastrala si acum trebuie impartite toate incaperile.

dermatologie-timisoara

Cladirea de pe strada Marasesti a fost construita intre anii 1754 si 1757, avand destinatia de spital, si este pe lista Monumentelor Istorice de clasa A din Timisoara, de importanta nationala. Aici a functionat primul spital orasenesc civil din Romania, iar Timisoara a avut o unitate spitaliceasca aici cu 24 de ani inaintea Vienei si cu 34 de ani inaintea Budapestei.

Pana in anul 2013, in imobil au functionat Clinica de Dermatovenerologie si Clinica de Radioterapie Medicala, insa in toamna anului trecut, prima dintre clinici a fost mutata in cladirea proaspat renovata de pe strada Daliei din Complexul Studentesc.

Batrana cladire de pe Marasesti  a avut parte de lucrari ample de reabilitare in secolul al XIX-lea, apoi doar reparatii izolate, iar in perioada 2005-2010 si 2012-2013 s-au refacut acoperisurile si fatadele. Imobilul are nevoie de o reabilitare capitala la interioare si subsoluri.

Pentru ca dosarul de finantare cu fonduri europene sa fie complet si numai bun de depus pentru obtinerea banilor, Municipalitatea mai are nevoie de doua avize: unul de la Ministerul Sanatatii, pentru schimbarea destinatiei cladirii, si unul de la Comisia de Monumente ca este de acord cu reabilitarea.

Imobilul, care are 5 corpuri de cladire, urmeaza sa fie impartit in doua sectoare, prin hotarare de Consiliu Local.  Primul dintre acestea va fi tranformat in spatiu multicultural, iar in cel de-al doilea va ramane Clinica de Radioterapie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenta.

Intrare-cladire-dermato-plan

Spatiul ramas gol dupa mutarea Clinicii de Dermatologie va fi ocupat de Muzeul Cetate Timisoara, dar si de alte institutii culturale din oras care vor dori sa vina in aceasta cladire.

Curtea interioara a imobilului va fi impartita si separata printr-un gard viu, iar intrarea in Clinica de Radiologie si in Centrul multicultural se va face o prin porti diferite. Tot in curtea interioara va fi amenajat si un amfiteatru.

cladire-dermato-marasesti (3)
La etajul 1, potrivit proiectului, vor fi sali de studiu, o biblioteca sau o sala de conferinte.

In podul existent al cladirii va fi amenajata o mansarda, ce va fi folosita tot pentru spatii culturale.

Cladire-dermato-marasesti-proiectie

Valoarea totala a investitiei, potrivit proiectului,  este de 27,3 milioane de lei, adica 6,2 milioane de euro. Operatiunea de modernizare a intregii cladiri ar trebui sa dureze doi ani.

UPDATE: Consilierii locali au votat in sedinta in plen din 29 iulie pentru schimbarea destinatiei spatiilor de pe Marasesti. Astfel, se va putea trece la apartamentarea imobilelor si continuarea demersurilor pentru obtinerea tuturor avizelor, in vederea depunerii proiectului pentru finantare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Un proiect foarte bun.Sper sa ajunga la final pentru binele orasului si al nostru.

  2. nu se prea pupa cele doua cladiri una pentru manifestari culrurale cealalta pentru radioterapie ..nu se potriveste ceva acolo..

  3. Si cu microbii care sunt in pereti au sa se intretina toti diplomatii?