Inca un pas spre realizarea liniei de tramvai dintre Gara de Nord din Timisoara si Solventul. Cum se transforma intreaga zona

TIMISOARA. A mai fost facut un pas pentru construirea unei noi linii de tramvai, la Timisoara, care sa lege Gara de Nord de zona Solventul. Consilierii locali au aprobat, in sedinta de plen de marti, studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect.

CITESTE SI: Timisorenii raman fara net si fara semnal la TV. ‘Intram in cabluri si le taiem pur si simplu’. Incepe campania de retezat milioanele de fire atarnate in stalpi la Timisoara 

„Ne pregatim sa depunem inca un proiect pe finantare europeana, pentru amenajarea strazii Garii, de la iesirea din viitorul pasaj Solventul pana in fata Garii. Prin aceasta amenajare se va realiza inclusiv o linie de tramvai, care va veni in prelungirea actualei linii de tramvai de pe Calea Bogdanestilor, linie care va fi dusa prin pasajul pe care il vom construi in zona Solventul. Vrem sa amenajam linia 5 la alte standarde”, a spus primarul Nicolae Robu.

Astfel, odata cu construirea caii de rulare a tramvaiului, se doreste si amenajarea de trotuare si piste de biciclete si de zone verzi, dar si modernizarea statiilor in care opresc mijloacele de transport in comun si modernizarea sistemului de e-ticketing.

Linia de tramvai va avea o lungime de 1,4 kilometri, iar suprafata carosabila va avea 14.000 de metri patrati.

In total sunt prevazute 37 de locuri de parcare si 4.300 de metri patrati de trotuare, prevazute cu piste de biciclete. Pe traseu urmeaza sa fie construite 3 statii de tramvai cu 6 peroane. Pentru toate aceste amenajari va trebui ca 67 de arbori sa fie taiati, insa municipalitatea promite ca va planta alti 99 in loc.

„Linia cale tramvai va fi realizata cu sina cu canal, fiind imbracata printr‐un sistem elastic care reduce substantial zgomotul structural, vibratiile si radiatia acustica si care izoleaza electric (profile pe talpa sinei si pe inima sinei). Acest sistem impiedica propagarea curentilor vagabonzi si a efectelor daunatoare pe care le au la nivelul sinei.

Reteaua contact va fi de tip complet compensata ”catenara”, utilizand stalpi de sustinere a acesteia, asigurand si amplasarea corpurilor de iluminat public. Trama stradala va fi realizata in varianta de 2 benzi pe sens incluzand calea de rulare a tramvaiului care va fi carosabila. Benzile adiacente caii de rulare a tramvaiului au latimea de 3,50 m cu exceptia zonelor din dreptul peroanelor statiilor Nufar și Gh. Baritiu, unde au latimea de 3 m. Pe traseul liniei de tramvai vor fi amenajate 3 statii de urcare‐coborare, prevazute cu peroane si copertine. Trotuarele au fost proiectate in general adiacent proprietatilor, cu o latime minima de 1 m. Sunt prevazute piste pentru biciclete si parcari de scurta durata.

Statiile de transport public de calatori vor avea o serie de facilitati: adaposturi pentru calatori, mobilier, automate de bilete/carduri, sisteme de informare, sisteme de supraveghere video, facilitati pentru persoanele cu dizabilitati, semnalistica, platforme de imbarcare/debarcare calatori.”, se arata in descrierea investitiei.

Potrivit Studiului de Fezabilitate, toate aceste lucrari ar urma sa fie realizare intr-un an si jumatate. Iar suma prevazuta pentru aceasta investitie se ridica la aproape 58 de milioane de lei, bani pe care Primaria vrea sa ii atraga din fonduri europene, prin POR 2014-2020, pe Axa prioritara 4.

Cat despre viitorul Pasaj subteran Solventul, inca se asteapta rezolvarea situatiei terenului pe care reprezentantii platformei industriale il vor dona Primariei Timisoara in vederea amenajarii lui.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Copertinele statiilor pt mijloacele de transport in comun ar trebui sa fie mai lungi macar cat e un an autobuz articulat, sa se prelungeasca pana la nivelul bordurii, adica sa poata adapostii pe cei care asteapta nu sa fie doar de forma

  2. Pe unde va merge tramvaiul? Pe str. Garii? Acolo, pe fiecare din cele doua benzi pe sens se parcheaza (motivat) continuu (autobuze care au statia terminus pe Baritiu, cu multe zeci de masini … , ….), in numar mult peste cele 37 de locuri de parcare prevazute (de fapt nu stiu unde, poate pe fosta strada „furata” – ELBA, probabil azi cu actele in regula – aflata in amenajare?