TIMISOARA. Circuite clare, zona verde, galbena si rosie, si reguli respectate cu sfintenie. Asa au decis medicii Maternitatii Bega din Timisoara, spitalul in care sunt internate mamele, nou nascutii si gravidele infectate cu noul coronavirus. In unitatea sanitara dedicata COVID 19 au fost vindecate pana acum 12 mamici si o gravida. Desi au trecut aproape o luna de cand spitalul a primit primele paciente si copilasi, niciunul dintre medicii si asistentele care intra zilnic in contact cu pacientii nu s-a infectat. Este, asadar, celalalt spital model din Timisoara, precum Victor Babes.
Cea mai sigura zona este cea de la subsolul spitalului, zona verde, unde nu au acces decat medicii si asistentele. De altfel, acolo sunt cabinetele de odihna intre ture. Zona galbena este cea in care medicii si asistentele isi imbraca echipamentele de protectie fara de care ar fi victime sigure ale temutului virus.
„Una din conditiile vitale pentru a nu se intampla niciun fel de riscuri, pentru a nu exista niciun fel de contaminari in cadrul spitalului si in cadrul pacientelor, sunt imbracarea, dezbracarea si purtarea corecta a echipamentelor de protectie„, spune pentru opiniatimisoarei.ro medicul Marius Craina, managerul Maternitatii Bega, dedicata ingrijirii pacientelor cu COVID 19.
Pentru ca orice greseala inseamna infectare medicii si asistentele au facut zeci de exercitii de echipare si dezechipare a tinutelor de protectie. In timpul imbracarii costumelor speciale, cei care intra in zona rosie sunt in permanenta ajutati de un asistent.
„Pentru ca toti suntem echipati si in afara de ochi nu vezi nimica, ca sa stim sigur care dintre noi este persoana imbracata in echipamentul respectiv pentru ca intra 5-6-7 persoane odata, nu intra una singura, am hotarat ca scriem pe halat prenumele persoanei si ora la care se intra in zona rosie„, a explicat medicul Marius Craina.
Doctorii spun ca timpul capata alta valoare in zona rosie. Curge mult mai repede. Iar costumele de protectie asigura siguranta celui care le poarta doar 4 ore. Pe langa nume si ora de intrare, nu putini sunt medicii si asistentele care isi deseneaza pe costume si o inima.
„Ne iubim meseria, suntem alaturi cu totul, cu inima, cu sufletul, profesional, sentimental, alaturi de mamicile si viitoarele mamici care sunt la noi„, spune una dintre asistente.
Un intreg etaj al maternitatii a fost amenajat ca zona rosie, fiind delimitat de doua usi cu acces controlat.
„Practic, in spatele usii se afla pacientele si nou nascutii COVID pozitiv. Acolo intra numai cei echipati ca noi si respecta regulile de protectie in proportie de 100 la suta„, mai spune managerul Maternitatii Bega din Timisoara.
Pacientele si bebelusii infectati cu noul coronavirus sunt adusi de ambulanta pe o usa de acces din spatele cladirii, intrand direct in zona rosie.
„Pe aici intra in unitatea noastra, in maternitatea Bega. Practic, aici ne aflam in locul unde pacientele sunt consultate la internare, unde se fac analizele specifice meseriei noastre obstretical si ginecologic, avem toate echipamentele si materialele necesare consultului„, precizeaza medicul Marius Craina.
De asemenea, fiecarei paciente ii este facut un examen ecografic pentru a se vedea daca nu exista si alte complicatii. Dupa primele verificari, fiecare pacienta este dusa intr-o rezerva a spitalului si incepe imediat tratamentul, iar bebelusii infectati cu noul coronavirus ajung in Sectia de Neonatologie. La ultimul etaj al maternitatii este o alta sectie de Neonatologie unde au fost internati copilasii care nu au fost contaminati. Accesul in acea zona este insa permis doar medicilor si asistentelor care nu patrund defel in zonele galbena si rosie. Acesti bebelusi sanatosi urmeaza sa ajunga in curand in familiile lor, dupa ce mamele, infectate cu coronavirus au fost tratate in Maternitatea Bega, au avut ultimele teste negative si au plecat acasa unde mai trebuie sa stea in izolare inca 2 saptamani pentru a fi socotite complet vindecate.
VIDEO: George Stefanita
Pareri
Bravooo Domnule Profesor Marius Craina! Profesionistii sunt răsplătiți de Bunul Dumnezeu!
Doamne Ajuta!
Tăt Banatu-i fruncea…