Incep inscrierile pentru clasele profesionale! Care sunt meseriile pe care le pot invata elevii din Timis si ce avantaje au

TIMISOARA. In premiera pentru invatamantul preuniversitar romanesc, absolventii de clasa a VIII-a, indiferent de unitatea de invatamant, se pot inscrie pentru anul scolar 2014-2015  intr-o clasa profesionala. Pe langa bursa oferita de Ministerul Invatamantului printr-un program special, exista scoli care le asigura elevilor anumite avantaje.

In 22 mai incep inscrierile in invatamantul profesional, iar fiecare elev admis primeste o bursa lunara de 200 de lei.

In judetul Timis exista 756 de locuri, in 27 clase profesionale a IX-a, din14 scoli. Pentru multe unitati de invatamant, clasele profesionale reprezinta o gura de oxigen, in conditiile in care invatamantul tehnologic este din ce in ce mai putin atractiv, fiind considerat o adevarata Cenusareasa a sistemului de educatie. Organizarea claselor profesionale le poate aduce insa un numar suficient de elevi pentru a putea sa-si asigure activitatea.

„Este un an in care ne asteptam sa fie introdus invatamantul tehnic si profesional cu o durata de trei ani, lucru care prinde bine atat sistemului de invatamant, cat si copiilor si parintilor acestora. Ne asteptam ai nostri colegi sa-si desfasoare activitatea de pregatire corespunzator, sa mearga spre unitatile de invatamant gimnazial unde avem elevi de clasa a VIII-a, sa prezinte foarte clar si concis ce inseamna invatamantul profesional si tehnic de trei ani. Ecourile din judet, atat din mediul rural cat si din mediul urban arata,  cu precadere din mediul rural, ca exista multi copii care vor urma acest drum si se vor orienta spre invatamantul profesional si tehnic„,  a declarat Aura Danielescu, inspector scolar general adjunct.

Printre meseriile pe care le pot deprinde cei care opteaza pentru clasele profesionale se numara cea de strungar, zugrav, tinichigiu vopsitor, mecanic agricol, zidar, ospatar, lucrator in comert, electromecanic sau electrician.

Cele mai multe locuri sunt disponibile la Colegiul tehnic de Vest, unde exista trei clase profesionale, fiecare cu cate 28 de locuri. In plus, elevii care opteaza pentru aceeasta unitate de invatamnt beneficiaza de cazare si mancare gratuite pe parcursul studiilor.

Elevii din invatamantul profesional cu durata de 3 ani beneficiaza de sustinere financiara, prin „Bursa Profesionala”, in valoare de 200 de lei lunar. Pe langa aceasta bursa, elevii  pot beneficia si de sustinere financiara, stimulente si alte forme de sprijin acordate de compania la care fac practica.

Tot in cadrul invatamantului profesional din clasa a IX-a, in judetul Timis,  54 de locuri sunt rezervate pentru elevii de etnie rroma.

Candidatii respinsi sau cei care doresc sa renunte la locul ocupat in scoala profesionala se pot inscrie la admiterea in invatamantul liceal.

Invatamantul profesional introdus de fostul ministru Daniel Funeriu a avut prima admitere in urma cu doi ani si se derula pe o perioada de doi ani, incepand din clasa a X-a si pana in clasa a XI-a, avand in vedere ca Legea Educatiei Nationale prevedea trecerea clasei a IX-a de la liceu la scoala generala. Guvernul Ponta a modificat insa in decembrie 2013, prin ordonanta de urgenta, Legea Educatiei Nationale, astfel incat clasa a IX-a ramane la liceu, iar invatamantul profesional incepe din anul scolar 2014-2015 din clasa a IX-a si se termina in clasa a XI-a.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.