Incep lucrari de cartografiere in Timis. Vor fi identificate toate siturile arheologice din judet

TIMISOARA. In judetul Timis, aproape o mie de situri sunt inscrie in repertopriul arheologic. Cu toate acestea, doar 10% dintre ele sunt identificate cu coordonate exacte. Tocmai de aceea, reprezentantii Directiei de Cultura Timis si-au propus sa faca o cartografiere a judetului, pentru a putea marca fiecare ansamblu arheologic.

„Incercam sa facem putina ordine, pentru ca toata lumea sa stie unde sunt aceste situri. Pentru asta avem nevoie de tehnologie si de resurse umane si, ca să fim eficienti, ne punem la un loc mai multe institutii cu atributii si competente in protectia patrimoniului. Protectia patrimoniului incepe cu evidenta. Intai trebui sa stii ce ai si de unde pana unde. Altfel, cu protectie facuta numai ca a trecut cineva pe acolo si am aflat, pentru ca cineva ne-a spus, pentru ca cineva a reclamat, se face, se reactioneaza, dar, mai mult decat atat, trebuie ca toata lumea sa fie informata ca acolo este o zona care, din punct de vedere patrimonial, este importanta”, a declarat Sorin Predescu, directorul Directiei de Cultura Timis.

Cele mai mari probleme apar atunci cand in zonele in care exista situri arheologice incep lucrari de constructii. Pe de o parte, proprietarii terenurilor trebuie sa isi sisteze lucrarile, iar de cealalta parte, exista riscul ca, odata incepute lucrarile, o parte din ansamblul arheologic sa fie distrus.

„Sunt probleme din aceasta cauza, la initierea unor lucrari de constructii in acele zone, inclusiv la vanzarea terenurilor. De aceea exista un protocol intre Muzeul Banatului, UVT, Institutul National al Patrimoniului si Directia de Cultura si vom infiinta un grup de lucru pentru a stabili strategia viitoare. Avem in vedere cateva zone pe care le consideram vulnerabile – zona metropolitana Timisoara, comunele din jurul Timisoarei, unde dezvoltarea imobiliara este foarte intensa”, a spus Dr. Victor Bunoiu, consilier in arheologie.

In Timis, de-a lungul timpului, autoritatile au fost sesizate de mai multe ori de catre proprietarii de terenuri, atunci cand au descoperit situri arheologice.

„Am avut un caz la Mosnita Noua, unde se construiesc foarte multe case. Tocmai pentru ca nu existau date precise, s-a inceput construirea unei case peste un astfel sit. Am sistat lucrarile la timp. Era vorba despre o asezare neolitica, se turnase doar fundatia, si s-a putut salva situatia. Tocmai pentru a evita astfel de situatii pe viitor, trebuie sa avem numere cadastrale si date de coordonare GPS stereo. Aceste situri au doar coordonate geografice – de genul „sunt situate la 300 m de sat sau 500 m de sonda nu stiu”. Au fost facute pe baza unor cercetari anterioare, dar la momentul respectiv nu s-au luat coordonate GPS, asa cum cer exigentele la nivelul anului 2016″, a mai spus Dr. Victor Bunoiu, consilier in arheologie.

Siturile arheologice urmeaza sa fie reidentificate pe teren, luate coordonate precise, iar informatiile obtinute vor fi transmise autoritatile locale. Potrivit initiatorilor acestui proiect, „inventarierea” va dura cativa ani.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.