TIMISOARA. Primavara inseamna agitatie mare in randul dascalilor. Cei care au obtinut rezultate spectaculoase cu elevii, au manageriat exemplar unitatile de invatamant si s-au implicat in proiectele derulate in scoala spera la un bonus pe langa salariu.
Gradatiile de merit se acorda la 16% dintre cadrele didactice din judet. Beneficiarii gradatiei vor primi 25% in plus la salariu pentru o perioada de 5 ani.
„Se pot inscrie la concursul pentru obtinerea gradatiei de merit profesorii cu o vechime de cel putin 4 ani efectivi in sistemul de invatamant. Perioada de analiza a activitatii depuse de candidati este 1 septembrie 2008-31 august 2012”, a precizat Francisc Halasz, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Timis.
In fiecare an, in Timis, peste 300 de profesori primesc gradatie de merit. Pentru a obtine aceasta distinctie se inscriu insa mai multi, astfel ca exista o concurenta de aproximativ 1.5 candidati pe 1 loc, explica inspectorul scolar adjunct.
Pana in 15 martie, ISJ finalizeaza fisele de evaluare si publica pe site-ul institutiei (www.isj.tm.edu.ro) intreaga metodologie de concurs.
Cum sunt evaluati candidatii
Exista 4 criterii dupa care sunt evaluate dosarele cadrelor didactice.
Primul criteriu, care are o pondere de 80% in punctajul final, o reprezinta activitatea depusa de profesor la clasa, precum si activitatile extracurriculare organizate cu elevii. Rezultatele deosebite obtinute de elevi la concursuri si olimpiade reprezinta sansa de a primi 25% in plus la salariu.
Al doilea criteriu (cu o pondere de 10%) vizeaza implicarea dascalului intr-o activitate publicistica, in mentorat, contributia la redactarea de manuale scolare etc.
Al treilea criteriu (cu o pondere de 5%) pune accent pe implicarea candidatului in proiectele majore desfasurate cu elevii.
Ultimul criteriu (cu o pondere de 5%) scoate in evidenta activitatea profesorului de a contribui la cresterea prestigiului unitatii de invatamant in comunitate, la nivel judetean, national si chiar international. Cu alte cuvinte, va conta demersul dascalului pentru atragerea de finantari in scoala si organizarea de cursuri sau programe pentru educatia adultilor,