Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anunțat luni ca saptamana viitoare va incepe campania de distribuire a pastilelor de iodura de potasiu catre populatia eligibila.
„Saptamana aceasta facem campania de informare şi, incepand de saptamana viitoare, distributia la toti cei care sunt eligibili, in principiu populatia pana la varsta de 40 de ani”, a spus Rafila, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.
Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile facand referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la „memoria colectiva” privind incidentul nuclear de la Cernobil.
„E o problema legata de contextul actual. Dumneavoastra vedeti ca in vecinatatea imediata a granitelor Romaniei se desfaşoara un conflict armat de mare amploare. in mod evident, exista şi o memorie colectiva legata de un incident care s-a intamplat in anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autoritatile de sanatate publica sa reactioneze rapid şi sa gasesca o solutie pentru orice incident ar aparea legat de zona aceasta nucleara. Fara sa ingrijoram in vreun fel lumea, nu avem de ce sa facem acest lucru, trebuie insa sa furnizam populatiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil”, a explicat ministrul.
Ministrul Sanatatii declara, sambata, ca distributia pastilelor cu iodura de potasiu catre populatie ar putea dura doua-trei saptamani, mentionand insa ca acest lucru nu se va face decat dupa o informare foarte clara a cetatenilor.
„Trebuie sa evaluam (perioada de timp in care vor fi distribuite pastilele – n.r.), pentru ca nu discutam de 100.000 sau un milion de persoane care trebuie sa primeasca aceste pastile, discutam de cateva milioane de familii şi timpul alocat acestei distributii trebuie sa fie corespunzator posibilitatii de a le distribui. Noi avem in Romania circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se gasesc 16 milioane de persoane şi in mod evident este necesar un interval de doua-trei saptamani, probabil, incat ei sa poata sa işi cheme pe rand toti pacientii şi sa poata sa le distribuie aceste pastile”, a spus Rafila sambata, in cadrul unei conferinte de presa la Palatul Victoria.
Mai multe AICI.
In urma cu o saptamana, la Timisoara, in depozitul Directiei de Sanatate Publica, au ajuns peste 1 milion de pastile cu iodura de potasiu.
Pareri
Informatia este extrem de confuza: se pomeneste de 16 milioane de persoane, insa eligibili sunt doar cei sub 40 de ani. Asta inseamna ca, in Romania, avem peste 16 milioane de persoane sub 40 de ani?
Pe de alta parte, medicii de familie pot avea cel mult 8 consultatii/ora. Intra partea de distributie in limita de 8?
Medicii de familie trebuie sa se transforme in call-center, pentru a-si anunta toti asiguratii? Sau ii anunta doar pe cei sub 40 de ani?
Au pompat o gramada de bani cu aceste pastile pentru producerea lor, cine stie care a fost procentul lor, pentru ceva posibil. Tot asa e posibil sa te loveasca o masina, sa pice un avion, sa ne loveasca un meteorit sa fie un cutremur…
Apropo de cutremur, acolo nu pompeaza bani pentru reabilitarea cladirilor cu risc seismic ridicat ca acolo dureaza si nu pot misca si castiga atati bani intr-un timp asa scurt, insa cu pastilele intr-o luna unii baieti destepti s-au imbogatit…
Cind da puțin cu nucleara? Timișoara e țintă eligibila, sa merg măcar pina la Buziaș pina dispare ciupercă exploziei.
Fapt dovedit, lipsa iodului din organism se manifesta mai pregnant la cei peste 40 ani. Dovada problemele cu glanda tiroidă. Probabil ,cei care au decis prioritățile in caz de poluare radioactiva, consideră că cei peste 40 de ani au trăit destul și nu vor mai fi utili.