Incepe modernizarea liniei de cale ferata pe traseul Caransebes – Timisoara – Arad. A fost semnat contractul pentru primul segment pe care vom merge cu trenul cu 160 km/ora

TIMISOARA. A fost semnat, vineri, contractul pentru realizarea primului tronson din linia ferata Caransebes – Timisoara – Arad, Lotul 3, Timisoara Est- Ronat Triaj,  segment in valoare de 1.440.433.361,03 lei fara TVA, bani ce provin din PNRR.

CITESTE SI: A pornit cea mai mare investitie din istorie la Aeroportul Timisoara. Intr-un an vom avea Terminal de Plecari Externe, cu aproape 22 de milioane de euro. Foto si video 

Asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA va realiza lucrarea in 42 de luni, din care primele 6 luni sunt  pentru proiectare, iar celelalte 36 de luni pentru executie. Lungimea traseului este de 13,86 km. Vor fi 2 statii tehnice si 4 halte de calatori.

”Vorbim de un proiect finantat prin PNRR, de Lotul 3 Caransebes – Arad, vorbim de un proiect de aproximativ 1,44 miliarde lei fara TVA, vorbim de un proiect care presupune 6 luni proiectare, 36 luni executie. Este un proiect care va impacta asupra orasului nostru. Este un proiect cu 4 pasaje, peste calea ferata, are lucrari si de alte tipuri, in afara de cele legate de modernizarea caii ferate si care dupa cele 42 de luni, sunt convins ca va duce la sporirea calitatii vietii nu doar in Timisoara, ci si a calatorilor pe acest tronson. Cred ca acesta e cel mai mare proiect semnat vreodata in orasul nostru. Valoarea este de aproximativ 300 milioane euro fara TVA si face parte din aceasta sectiune Caransebes – Arad. Nu va spun decat acelasi lucru, ca presiunea va fi una uriasa, atat mai mare va fi daca raman in functia asta de ministru al Transporturilor, pentru ca e vorba de orasul meu. Am aceasta bucurie ca odata semnat, nu mai poate sa il opreasca nimeni. Am convingerea ca va fi realizat in termenii contractului”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

In mai putin de 3 ani si jumatate, pe acest lot de cale ferata trenurile de calatori vor putea merge pe unele portiuni cu 160 km/h si cu 120 km/h cele de marfa.

Semnarea contractului de modernizare a sectiunii Timisoara Est – Ronat Triaj reprezinta punctul de pornire al dezvoltarii infrastructurii feroviare pe tronsonul Caransebes – Timisoara – Arad, RAMURA SUDICa a Coridorului RIN-DUNARE, si un prim pas in alinierea infrastructurii feroviare din zona de vest a tarii la standardele europene de transport. Principalul nostru obiectiv este sa le oferim calatorilor conditii moderne de transport, si aici ma refer la o infrastructura care va permite o viteza maxima de circulatie de 160 km/h, statii feroviare moderne, servicii publice de calitate, facilitati sigure de tranzitare sau stationare in zonele publice, inclusiv zone speciale de acces si de deplasare pentru persoanele cu dizabilitati. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca, modernizarea caii ferate inseamna si o contributie economica majora la nivel national si local”, a spus Ion Simu, director CFR SA.

Sens giratoriu la 10 metri inaltime, cu 3 rampe de acces de peste 200 de metri lungime fiecare

Pentru Timisoara, realizarea acestui obiectiv de infrastructura feroviara va insemna o multime de schimbari.

Ministrul Transporturilor a explicat ca in proiectul pentru acest segment este prevazut sensul giratoriu suspendat, la intersectia de la strada Baader din Timisoara, despre care se vorbea inca de acum cativa ani cand au fost intocmite primele planuri.

Conform proiectului, caile de acces pe sensul suspendat vor fi dinspre Divizia 9 Cavalerie, dinspre Baader si dinspre Demetriade, practic, de pe inelul 2.
Cele 3 rampe de acces la giratia aflata la 10 metri inaltime vor avea fiecare lungimea de 230 de metri. In continuare vor fi pastrate benzi de trafic la sol, pe directiile care nu traverseaza calea ferata.

Pe langa giratia suspendata de la Baader, mai sunt prevazute si alte pasaje peste calea ferata, intre care unul pe strada Gheorghe Adam.

Gara de Nord din Timisoara va deveni cea mai frumoasa din vestul Romaniei. 20 de statii CFR din Timis vor fi modernizate 

Proiectul de reabilitare a magistralei de cale ferata cuprinde si modernizarea a nu mai putin de 20 de gari si halte de pe traseu aflate in judetul Timis. Este vorba despre statiile: Timisoara Est, Timisoara Nord, Ronat Triaj, Sanandrei, Baile Calacea, Ortisoara, Sacu, Jena, Chizatau, Tapia, Jabar, Sustra, Izvin, Ghiroda, Gavojdia, Lugoj, Belint, Topolovat, Recas, Remetea Mare.

Poate cea mai importanta modernizare este cea a Garii de Nord din Timisoara.

Aceasta va fi formata din 4 corpuri de cladire modernizate, peroanele vor fi complet schimbate, vom avea scari rulante, lifturi, banda transportoare pentru bagaje si calatori si o super pasarela care va asigura accesul de la tren direct catre o parcare supraetajata planuita in zona stadionului CFR, pe strada Nera. Pasarela va fi prevazuta cu ascensor si covor rulant, iar de-a lungul ei vor fi montate automate de bilete.

Corpul 1 (acces pasarela) – va fi situat in holul central al cladirii de calatori existente, iar accesul la acesta, se va face prin intermediul scarilor fixe, scarilor rulante si a unui lift;

Corpul 2
(distributie peroane) – va fi situat deasupra celor 4 peroane intermediare dintre liniile 1-8, accesul la fiecare peron realizandu-se prin intermediul scarilor fixe, scarilor rulante si al lifturilor;

Corpul 3
(zona de tranzit, asteptare si mic comert) – va fi situat deasupra liniilor 1Triaj – 6Triaj si va face legatura cu cladirea de calatori 2.

Corpul 4
(distributie spre strada Nera) – va traversa cladirea de calatori 2, fiind reprezentat de o pasarela inchisa, cu acces din cladirea de calatori 2, cu rol de distributie a publicului catre strada Nera si catre parcarea supraterana. Pentru confortul calatorilor, avand in vedere distanta intre capetele acestui tronson, pe pasarela se va monta si o banda rulanta (trotuar rulant). Accesul din strada Nera la pasarela se va face prin intermediul unor scari rulante, a scarilor fixe si a unui lift.

Tocmai pentru atragerea publicului catre transportul cu trenul si din nordul orasului, in statia Timisoara Nord, se are in vedere prelungirea pasarelei si realizarea, concomitent cu aceasta, a unei cladiri pentru calatori, de dimensiuni mai mici, si a unei parcari supraterane cu regim de inaltime P+3, in zona stadionului CFR, pe strada Nera, ce va putea adaposti pana la 180 de masini.

Va fi amenajata o statie CFR langa Iulius Town, care va asigura si o legatura rapida cu Aeroportul Timisoara

A fost prevazuta si o halta langa Iulius Town, in zona Aradului. Aceasta noua statie CFR va descarca parte din traficul Garii de Nord, intrucat calatorii vor putea cobori in centrul orasului ori vor putea lua trenul de aici.

Mai mult, aceasta halta va usura accesul catre Aeroportul International Timisoara, unde, de asemenea, este prevazuta amenajarea unei statii in vecinatate.

Va reamintim, calea ferata Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad are o lungime de 162 kilometri, iar in proiectul de modernizare prin PNRR este impartita in 4 loturi:

Lotul 1: Caransebes – Lugoj (39,56km) – castigator licitatie: Asocierea WEBUILD SPA – SALCEF SPA – 1,3 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 2: Lugoj – Timisoara Est (53,91km) – castigator licitatie: FCC CONSTRUCCION SA – 1,9 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 3: Timisoara Est – Ronat Triaj (13,86km) – castigator licitatie: Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 1,4 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 4: Ronat Triaj – Arad (54,86 km) – castigator licitatie: Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 2,1 miliarde lei (fara TVA)

Sumele asigurate prin PNRR vor fi folosite pentru lucrari complexe necesare dezvoltarii infrastructurii din sud-vestul tarii:
– dublarea liniei de cale ferata pe tot traseul,
– refacerea liniilor si corectarea traseului pentru ca trenurile sa poata circula cu viteze de 160 km/h;
– modernizarea garilor;
– construirea de pasarele pietonale si adaptarea nivelului peroanelor la standardele europene;
– infiintarea unor halte de calatori in zonele urbane, pentru accesul direct la reteaua feroviara de transport;
– desfiintarea trecerilor la nivel sau construirea unor pasaje denivelate.
– construirea a doua noi cladiri pentru mentenanta si a unui centru regional de management al traficului si sistem ERTMS.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu cred că altcineva ar fi putut face mai mult rău Timişoarei decât aceste trei creaturi; Fritz Witzfigur, N(e)ica Nimeni si Sluga lui Ali Baba de Teleormankistan !!
    Pentru cine mai are ceva in cap vă rog să reflectați puţin!
    Două linii de tren prin mijloculorasului cu halte ca la Malul Spart si un tunel antifonic !!
    Stadionul si sala polivalentă la doi pasi de centru!!
    Spital Municipal la 5 km de oraş!
    Astea sunt proiecte care vor sluți oraşul pentru cel puţin o sută de ani !!
    BANATUL ESTE FRUNCEA !!😂😂😂😂😂

    • bau bau tu de unde ai scos capul , te-ai mutat in Timisoara anul asta ? Stadionul nu se muta, calea ferata nu se muta, toate raman unde sunt acuma, singura schimbare reala este ca se fac pasaje ca sa nu mai stai la bariera – pentru ca asa au decis politicienii acum 5-6 ani cand au trasat planurile in birourile din Bucuresti, si se mai face o halta care practic face legatura intre centrul orasului si Aeroport. Cei din Timisoara nu s-au opus , nu au cerut sa fie scoase trenurile din oras, ca oricum nu ii baga nimeni in seama. Si cu ce sluteste orasul spitalul care nu se face in oras ? Foloseste putin chestia aia ce o ai intre urechi …

      • Pseudonimul ţi se potriveste ca o mănuşă, încearcă numai dacă te ducea mintea să-l pui la singular!!
        Şi acum citeste idiotule să intelegi şi tu ceva din ce ar fi trebuit să se întâmple într-o ţară normală unde creaturile enumerate mai sus nu ar fi avut in viaţa lor decât o lopată si un târnacop în dotare, iar tu interzis la net !!
        Liniile trebuiau scoase complect din oraş pentru că erau destul bani, GARA pusă perpendicular pe linii cu fața spre centru şi mai aproape de pasajul Jiul. Trenurile puteau să ocolească oraşul prin nord cu o stație in apropierea AEROPORTULUI.
        In locul liniile de tren se putea construi un bulevard legat la ambele capete cu şoseaua dr centură!
        Stadionul şi sala polivalentă trebuiau construite intre AEROPORT – AUTOSTRADĂ si ŞOSEAUA DE CENTURĂ unde se putea ajunge din oras, judetele limitrofe şi de ori unde din ţară foarte uşor si unde se puteau organiza tot felul de concrete si festivaluri până am fi avut o echipă de fotbal!
        Spitalul Municipal dacă s-ar face se putea construi pe locația unde astăzi este stadionul in mijlocii unui parc cu legătură la Spitalul Judetean, Maternitate si Casa Austria formând alstfel un COMPLEX MEDICAL cum este in Graz! Asta este viziune pentru dezvoltarea unui oraş!!
        Şi mai ceva, fac pariu cu oricine că după terminarea lucrărilor toate asociațiile de locatari de pe traseul linii de tren va obliga statul să construiască un paravan tip tunel antifonic şi atunci să vedem cum va arăta oraşul fraiere cu ciucuri!!
        Dacă eşti prost nu fi si dulcolax!!

  2. Pai daca nu era DOMINIC FRITZ si USR la butoane nici lucrarea acesta nu sa facea. Ca vezi doamne vine omul cu INTERCITY si coboara in gara la Moll sa cumpere o atentie ca vine din nou acasa.Ca acusi o sa vedem pe Facebook ca se va lauda si cu acest lucru ca o realizare proprie.Dar totusi am o intrebare pentru un prieten ca parca anul trecut sa cheltuit o suma frumusica pentru SF asta cu gara la Moll si cu tren-tram

    • Comentariul de mai sus este pentru idiotul bla bla !!

    • Tot analfabet cu gura spurcată ai ramas. Vorba lui bla bla, te-ai intors de la Gratz? Zici ca sa (!) cheluit…Si cu tine s-a cheltuit, dar tot imbecil ai ramas. Fara sa jignesti nu stii sa-ti expui parerile!

  3. Era mai bine dacă scotea liniile de tren din oraș..cea mai tare era să fie subteran..am văzut asa ceva în ani 2000 în Castellon Spania un orășel față de Timișoara..păcat că nu avem viziunea

  4. Basme! Bani rezervați pentru redirecționarea spre Ukraina, cunoscută fiind (in)capacitatea noastră de-a absorbi vreun fond!

    • Dacă nu sunt in stare de absorbție de unde să dea Ucrainei, bulan spart??

  5. Grindeanu dacă îți pasa de Timișoara nu ai fi tăiat din centură o bandă și astfel veneau firme gen UMB cu forța de lucru. Ești fără viziune ,ceilalți senatori ,deputați sunt la fel de vinovați pt tot ce nu se întâmplă în Banat..stadion,polivalenta

  6. E bine ca autoritatile nu citesc comentariile de aici si nu se iau dupa diversi experti universali. Eu sper sa se termine lucrarea cat mai repede si sa inceapa si Timisoara sa semene cu orasele civilizate din Europa, unde trenul circula prin oras cu frecventa mai mare decat autobuzele noastre „expres” acum. Giratoriul suprateran de la Baader e binevenit, urmeaza sa se faca intr-o zona comercial-industriala, nu va deranja pe nimeni, altfel e greu de gasit in Timisoara o alta locatie potrivita pentru asa ceva.
    Pentru toti cei care comenteaza din fata calculatorului plasat la cativa kilometri (sau sute de kilometri) de linia de tren: am intrebat o familie care locuieste iin bloc langa pasajul Popa Sapca daca-i deranjeaza trenul. Raspunsul a fost: „nici nu-l auzim, de fapt dupa 1990 nu prea mai sunt trenuri care circula noaptea”.

    • Ce argumente psd-isto-usr-iste ai cap de fontă sau iţi pregăteşti transferul in tabăra lui Simonis !!🤣🤣 Băi cap de fontă tu ai locuit lângă o cale ferată unde o garnitură de 30 de vagoane circulă cu 80 sau100 la oră?
      Şi ce importanță are dacă trenul circulă ziua sau noaptea!🤣🤣🤣🤣 popularea fonică nu este la fel?
      Ai făcut tu şi un studii de postac să vezi care este impactul de zgomot !🤣🤣🤣 După comentarii chiar nu meritați mai mult de cât vă dau Fritz, Simonis, Robu, Nica sau sluga lui Ali Baba de Teleormankistan !

      • Mai bau bau, DeDiego tu ai cap de kkt. Du-te la scoala. În clasa a VI – a se invata cand se scrie corect de cât și cand se scrie decât.

        • Eu cred că tu cauți in fiecare zi bot şi când nu găseşti in altă parte mă cauți pe mine!!

      • Zici ca traiesti in Austria. Presupun ca din cand in cand „va duce” si pe voi in vizita in alte orase, poate ai auzit de capitala tarii, Viena.
        Sunt mai multe statii de tren: Hauptbahnhof (gara centrala, peste 1000 trenuri pe zi), Westbahnhof (chiar in centrul turistic, Mariahilfer Strasse da in gara), Spittelau, Meidling. La cati metri de calea ferata sunt cladiri de locuit in aceste statii? Uneori si la 20m de sine. De Wien Mitte nu zic, desi trec >600 trenuri pe zi, statia e subterana, mai mult zgomot fac pasagerii care intra si ies din statie. Tot in Viena sunt linii de metrou suspendate, trec la 10m prin fata balcoanelor de la etajul 1 sau 2.
        Da’ chestia aia cu trenul care merge cu 80…100km/ora prin Timisoara e tare, esti simpatic, acolo, in lumea ta!

        • Prima dată; când eu vizitam marile orase din Europa tu încă foloseai olița! Ca să intelegi şi tu care este diferența dintre noi!!
          Cât de odihnită trebuie să ai mintea să faci o paralelă intre o linie de tren care trece prin centrul oraşului Timişoara cu suprafața de 130km p şi un oraş ca Viena cu 415 km p prin centrul căruia nu trece trenul ??
          În Viena la fel ca în toată Austria sunt tuneluri antifonice sau limita de viteză este redusă până la limita legală de poluare fonică, indiferent că este vorba de cale ferată sau autostradă! Tu ai văzut in Viena trenuri trecând la 10 m de balcon în visele tale!🤣🤣 Ori care oraş din lumea asta ar fi scos linia de tren din oraş dacă ar fi avut o asemenea oportunitate, sunt oraşe care au cheltuit miliarde să le bage in subteran iar tu vii şi debitezi tâmpenii că poate trece pe sub balcoane că nu deranjează pe nimeni.
          Eu nu am spus că gara trebuia desființată, din contră, gara putea să fie adusă mai spre centru, liniile scoase din oraş pentru că era posibilitate, sau ţie îţi place mizeria de-a lungul căii ferate obişnuit fiind de când mergeai cu caprele ??
          Dacă vrei să ştii cum se aude un tren care trece la circa 30 m de clădire întreabă pe cineva care locuieşte la pavilioanele CFR din Ronat.Eu am locuit in banii 70 şi ştiu bine !!
          După ce că eşti prost eşti şi inchipuit!😂😂

  7. Sper cu noua linie ferată să nu mai oprească la Ronaț în trei locuri diferite din km în km, parcă ar fi metropolă!!!

  8. Un ingamfat, dar prost de bubuie ne da lectii din Austria, zice el. Nu scapa o ocazie sa nu jigneasca. Ma intreb de ce sunt lasati asemenea indivizi sa- si expuna ideile nu numai jignitoare ci si needucative. Mai băiatul, ție înafara de educatie iti lipsesc primii ani de scoala. Cand eu mergeam cu vacile, căci de bunaseama am făcut asta, am invatat ceea ce tu nu stii nici acum cand esti mare…mare….Tu nu deosebesti pronumele nehotărît de combinația conjuncție +pronume sau conjunctie+adverb. Oricare oras s.a.m.d.

    • Pe tine te mănâncă cerul gurii nonstop altfel nu te-ai băga în seamă pe aici sub tot felul de pseudonime jignind pe toată lumea care are altceva de spus înafară de părerea ta.
      In primul rând scriu de pe un telefon cu alfabet în limba germană şi nici nu mă interesează cât de perfect iese textul, îmi susțin nişte idei şi atât, nu fac prelegeri in limba română !! Eşti un psihopat care mă jigneşti la orice comentariu şi după aia tot tu eşti ofensat ! Marş dreq de gunoi că de astăzi nici nu te mai bag in seamă!