Incepe noul an scolar, primul dupa noua lege a educatiei. El vine cu Scoala altfel si multe alte noutati

Noul an scolar incepe in umbra rezultatelor de cosmar ale examenului de bacalaureat din acest an. Noutatile care ii asteapta pe elevi sunt multe. Intra in articol sa vezi ce aduce nou noua lege a educatiei!

Elevii care incep clasa a V-a vor sta in gimnaziu cinci ani, inclusiv in clasa a IX-a. La sfarsitul acestui ciclu vor sustine evaluarea nationala obligatorie care contine cinci probe (respectiv sase pentru minoritati), precum si admiterea in liceu organizata la nivelul scolii, potrivit noii legi a educatiei nationale care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011.

O alta noutate: in primele saptamani de scoala, profesorii ii vor evalua pe elevi, pentru a stabili nivelul de pregatire din cadrul unitatilor de invatamant. In luna septembrie, toti elevii vor fi testati la fiecare disciplina, astfel incat sa poata fi stabilit gradul de pregatire al claselor: in media scolii, sub media scolii sau peste media scolii. Rezultatele nu vor fi facute publice, dar parintii vor fi anuntati despre evolutia elevilor.

In noul an scolar controlul absentelor va fi mult mai riguros decat pana acum. „Vrem sa reducem absenteismul scolar si abandonul scolar. Introducem proceduri mai riguroase in ceea ce priveste controlul absentelor. Atentie, atat al elevilor, cat si al cadrelor didactice. Mijloacele prin care se realizeaza acest lucru vor fi la indemana scolilor”, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Va fi introdusa saptamana „Scoala altfel”

O mare noutate este saptamana „Scoala altfel”, din saptamana 2 – 6 aprilie, in care se vor desfasura activitati de educatie non-formala, sport, olimpiadele scolare. „Scoala altfel” va avea loc in saptamana de dinaintea vacantei de primavara.

In aceasta saptamana timpul va fi dedicat activitatilor educative extracurriculare si extrascolare, care vor fi derulate conform unui orar special care va fi elaborat la nivelul fiecarei scoli, cu consultarea elevilor, a cadrelor didactice si a parintilor. Tot in aceasta perioada vor avea loc fazele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline.

Dupa aprobarea de catre consiliul de administratie, programul „Scoala Altfel” va deveni obligatoriu pentru scoala respectiva si numarul de ore care va fi acoperit de acest program va fi cel putin egal cu numarul de ore normal derulat in orarul obisnuit.

„Tipurile de activitati care vor avea loc in aceasta perioada vor fi activitati, dar nu este limitativ acest tip, culturale, tehnico-stiintifice, sportive, de educatie pentru cetatenie democratica pentru promovarea valorilor umanitare, inclusiv voluntariat, caritate, implicare in viata activa in societate, responsabilitate sociala si relatii de comunicare”, a explicat Funeriu.

Noua lege a educatiei nationale (LEN) prevede ca inspectorii generali si adjuncti, precum si cadrele didactice cu functii de conducere vor fi obligate sa predea un anumit numar de ore, incepand din anul scolar 2011-2012.

Ministerul Educatiei a anuntat si schimbarea in anul scolar 2011-2012 a modului de acordare a gradatiilor de merit. „Se plang profesorii ca gradatia de merit, 25% din salariu – lucru mare, era data pe criterii care nu reflectau calitatea pregatirii. Mergeai cu teancul de diplome si gata. Bun, acum lucrurile se schimba. Gradatia de merit se va da pe calitatea muncii efective la clasa, nu pe un teanc de diplome, uneori fara relevanta”, a declarat ministrul.

Modificarile in ce priveste acordarea gradatiei de merit sunt in „Metodologia si criteriile privind acordarea gradatiei de merit in invatamantul preuniversitar”.

Structura anului scolar 2011-2012

Anul scolar 2011 – 2012 va fi organizat tot pe semestre. Primul semestru incepe luni, 12 septembrie, si sa se incheie pe 23 decembrie 2011. Vacanta de iarna va fi mai lunga cu o saptamana decat pana acum, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Semestrul I: 12 septembrie – 23 decembrie 2011
Vacanta pentru invatamantul prescolar si primar: 22-30 octombrie 2011
Vacanta de iarna: 24 decembrie-15 ianuarie 2012
Semestrul al II-lea: 16 ianuarie-22 iunie
Saptamana „Scoala altfel”: 2 – 6 aprilie
Vacanta de primavara: 7 aprilie-22 aprilie
Vacanta de vara: 23 iunie-9 septembrie

Numarul de zile de scoala este identic cu cel din anul scolar 2010-2011.

LEN prevede faptul ca minoritatile nationale vor invata istoria si geografia in limba materna, in timpul gimnaziului si al liceului, si limba romana in regim de limba straina.

Anul 2011 a fost ultimul in care Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a organizat concursuri nationale de titularizare sau suplinire. Odata cu aplicarea noii legi a educatiei, ocuparea posturilor din invatamant va fi gestionata direct de scoli. Profesorii care au intrat pe baza unui examen raman titulari ai sistemului de invatamant, in timp ce profesorii care vor fi angajati direct de scoli vor fi doar titulari ai respectivei unitati.

Legea educatiei nationale prevede o serie de noi repere curriculare, care trebuie introduse treptat, cu clasele de inceput de ciclu.

Clasa pregatitoare va fi introdusa in invatamantul primar incepand cu anul scolar 2012-2013. Odata cu trecerea clasei pregatitoare la invatamantul primar, invatamantul devine obligatoriu de la varsta de 6 ani.

Examenul de bacalaureat va avea loc dupa noile prevederi ale legii abia in 2016, cand va termina liceul generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012 -2013.

Costul standard per elev si principiul „finantarea urmeaza elevul” se vor aplica incepand cu 2012.

Legea prevede ca „Ministerul Educatiei (…) stabileste anual costul standard per prescolar/elev, cost care sta la baza finantarii de baza. De suma aferenta beneficiaza toti prescolarii si elevii din invatamantul preuniversitar de stat, precum si prescolarii si elevii din invatamantul general obligatoriu, profesional si liceal, particular si confesional, care studiaza in unitati de invatamant acreditate si evaluate periodic, conform legislatiei in vigoare. Finantarea de baza a invatamantului preuniversitar se face dupa principiul ‘resursa financiara urmeaza elevul’, in baza caruia alocatia bugetara aferenta unui elev sau unui prescolar se transfera la unitatea de invatamant la care acesta invata”.

Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educatie permanenta prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, care se acorda tuturor copiilor nou-nascuti, intra in vigoare din 2013.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.