Incepe Postul Craciunului. Alimentatie fara produse „de dulce”, rugaciuni si fapte bune, timp de 40 de zile

Duminica, pe 14 noiembrie, este ultima zi in care se mananca "de dulce" - lactate, oua, carne, pentru ca de luni, timp de 40 de zile, pana pe 24 decembrie, crestinii ortodocsi tin Postul Craciunului. Pe langa o alimentatie mai bogata in produse vegetale, oamenii sunt indemnati la rugaciune si la fapte bune. Practicat de mii de ani, transmis din generatie in generatie, postul a devenit parte integranta a vietii crestinului practicant.avand rolul unei purificari sufletesti si trupesti. Alaturi de Sfintele Paste, Craciunul este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. Dupa cum fusese binevestita de Dumnezeu prin Sfantul Arhanghel Gavriil, Sfanta Fecioara Maria il naste in ieslea din Bethleem pe pruncul Iisus, Mantuitorul lumii. Steaua vesteste din ceruri nasterea sa in ieslea incalzita de animale, ingerii si pastorii se bucura laolalta, iar cei trei magi de la Rasarit vin sa-i marturiseasca, sa i se inchine si sa-i aduca daruri - aur, smirna si tamaie.

Multe dezlegari la peste si oferta variata de produse vegetale

Din punctul de vedere al alimentatiei, acest post este mai usor decat cel al Pastelui, avand mai multe dezlegari la peste, ulei si vin. Se pot manca preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica, inclusiv pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, si in zilele de praznuire a unor sfinti cinstiti in toata lumea ortodoxa. Asadar, este dezlegare la peste si pe 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul). In afara de peste si produse din peste, in zilele cu dezlegare se poate consuma si ulei si vin. Postul Craciunului este mai usor si pentru ca in aceasta perioada sunt accesibile mai multe alimente, avand in vedere ca gospodinele au umplut camarile cu zacusca si dulceturi de tot felul. In plus, in comert se gasesc foarte multe produse vegetale. Dieta vegetariana este suficienta pentru o buna functionare a organismului, spun medicii, cu conditia sa fie diversificata si sa includa fructe, legume, cereale, nuci, seminte. O asemenea dieta, din care lipsesc alimentele de origine animala, acopera necesarul zilnic de proteine, lipide, glucide, vitamine si minerale indispensabile organismului. Proteinele se gasesc in toate alimentele, cu exceptia zaharului si a grasimilor pure. Pâinea, cartofii, orezul, mazarea, fasolea, soia, lintea asigura un aport suficient de proteine in perioada postului. Glucidele se gasesc in zahar, in miere si in toate vegetalele, in diferite proportii. Cele mai nesanatoase glucide sunt cele rafinate, din zahar si din produsele derivate. Lipidele sunt prezente in cantitati mici in alimentele vegetale. Exceptie fac uleiurile (masline, floarea soarelui, dovleac, porumb, etc), dar si acestea contin lipide mai sanatoase decat grasimile animale. Vitaminele sunt, in marea lor majoritate, continute in alimentele vegetale, in special in cele proaspete. Pe durata postului este bine sa se consume suplimente din cele doua vitamine. Mineralele necesare organismului, cum sunt calciul, magneziul, zincul si fierul se gasesc in cantitati suficiente in alimentele de post. Medicii spun ca inainte de a va decide sa tineti post este bine sa consultati totusi un medic care sa va asigure ca starea dumneavoastra de sanatate va permite acest lucru.

Duminica, pe 14 noiembrie, este ultima zi in care se mananca „de dulce” – lactate, oua, carne, pentru ca de luni, timp de 40 de zile, pana pe 24 decembrie, crestinii ortodocsi tin Postul Craciunului. Pe langa o alimentatie mai bogata in produse vegetale, oamenii sunt indemnati la rugaciune si la fapte bune.

Practicat de mii de ani, transmis din generatie in generatie, postul a devenit parte integranta a vietii crestinului practicant.avand rolul unei purificari sufletesti si trupesti. Alaturi de Sfintele Paste, Craciunul este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. Dupa cum fusese binevestita de Dumnezeu prin Sfantul Arhanghel Gavriil, Sfanta Fecioara Maria il naste in ieslea din Bethleem pe pruncul Iisus, Mantuitorul lumii. Steaua vesteste din ceruri nasterea sa in ieslea incalzita de animale, ingerii si pastorii se bucura laolalta, iar cei trei magi de la Rasarit vin sa-i marturiseasca, sa i se inchine si sa-i aduca daruri – aur, smirna si tamaie.

Multe dezlegari la peste si oferta variata de produse vegetale

Din punctul de vedere al alimentatiei, acest post este mai usor decat cel al Pastelui, avand mai multe dezlegari la peste, ulei si vin. Se pot manca preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica, inclusiv pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, si in zilele de praznuire a unor sfinti cinstiti in toata lumea ortodoxa.
Asadar, este dezlegare la peste si pe 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).

In afara de peste si produse din peste, in zilele cu dezlegare se poate consuma si ulei si vin. Postul Craciunului este mai usor si pentru ca in aceasta perioada sunt accesibile mai multe alimente, avand in vedere ca gospodinele au umplut camarile cu zacusca si dulceturi de tot felul. In plus, in comert se gasesc foarte multe produse vegetale.


Dieta vegetariana este suficienta pentru o buna functionare a organismului, spun medicii, cu conditia sa fie diversificata si sa includa fructe, legume, cereale, nuci, seminte.

O asemenea dieta, din care lipsesc alimentele de origine animala, acopera necesarul zilnic de proteine, lipide, glucide, vitamine si minerale indispensabile organismului.
Proteinele se gasesc in toate alimentele, cu exceptia zaharului si a grasimilor pure. Pâinea, cartofii, orezul, mazarea, fasolea, soia, lintea asigura un aport suficient de proteine in perioada postului. Glucidele se gasesc in zahar, in miere si in toate vegetalele, in diferite proportii. Cele mai nesanatoase glucide sunt cele rafinate, din zahar si din produsele derivate. Lipidele sunt prezente in cantitati mici in alimentele vegetale. Exceptie fac uleiurile (masline, floarea soarelui, dovleac, porumb, etc), dar si acestea contin lipide mai sanatoase decat grasimile animale. Vitaminele sunt, in marea lor majoritate, continute in alimentele vegetale, in special in cele proaspete. Pe durata postului este bine sa se consume suplimente din cele doua vitamine. Mineralele necesare organismului, cum sunt calciul, magneziul, zincul si fierul se gasesc in cantitati suficiente in alimentele de post. Medicii spun ca inainte de a va decide sa tineti post este bine sa consultati totusi un medic care sa va asigure ca starea dumneavoastra de sanatate va permite acest lucru.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Stimata Redactie, n-ati mentionat nimic de sex ! E „de dulce ” ? Daca da, dupa 40 zile vom rupe farmaciile in cautarea de prezervative !